Plăcinte cu măr. Şarlota New York. Budinca însiropată cu cherry. Ajunul Crăciunului cu şampanie. O altfel de Jeanette Winterson într-o altfel de carte, nou apărută în colecţia „Raftul Denisei”: Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 sărbători pentru 12 zile.

Tot la Editura Humanitas au mai apărut, sub semnătura aceleiaşi scriitoare a cărei originalitate n-o poate contesta nimeni şi Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006), Sexul cireșilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), Scris pe trup (Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008, 2017) și O paranteză în timp (The Gap of Time – Hogarth Shakespeare Project, 2015; Humanitas Fiction, 2016). De asemenea, a mai scris nuvele, cărți pentru copii și scenarii de film, iar volumul Zile de Crăciun. 12 povestiri și 12 sărbători pentru 12 zile, recent apărut la noi, pare o încununare a muncii de până acum, printr-o ofrandă caldă, cu miros de Crăciun, adusă celor mai importanţi oameni din viaţa autoarei.

Sunt douăsprezece ferestre către un Crăciun de vis în care imaginile compun povestea însăşi:

„Poveştile din jurul focului ce arde de Crăciun, ori spuse cu respiraţia aburindă în timpul unei plimbări de iarnă, au un farmec şi un mister care fac parte din acest anotimp. (…) Sunt poveşti cu stafii, intervenţii magice, întâlniri obişnuite ce se dovedesc departe de a fi obişnuite, mici minuni şi saluturi adresate luminii renăscute. Şi bucurie”.

Din fiecare povestire extragem o lecţie şi fiecare povestire te invită să zâmbeşti, să te emoţionezi, să-ţi reaminteşti de propria copilărie sau să-ţi promiţi, anul acesta, un Crăciun mai puţin comercial:

„ – Pe vremuri, le lăsam daruri, fiindcă lumea nu avea prea multe. Acum toţi au atât de multe, încât ne scriu să venim să le luăm. N-ai idee cât de bine e să te trezeşti în dimineaţa de Crăciun şi să vezi că au dispărut toate”.

În povestirea următoare, descoperi că pentru plăcinta doamnei Winterson o să ai nevoie de mere, de stafide negre şi aurii, de migdale tocate şi de brandy. O să înghiţi în sec citind rândurile, în minte o să-ţi răsune colinde şi o să vrei să faci plăcinta după reţeta din carte, chiar dacă o să te mai gândeşti dacă să lucrezi aluatul la o temperatură din anii ’60, aşa cum ţi se recomandă:

„Casele moderne sunt prea calde ca să-ţi iasă bine aluatul. Se zice că aluatul bun se face cu mâinile îngheţate. Dacă vreţi să trăiţi experienţa totală a anilor ’60, cu untură şi tot restul, opriţi căldura peste noapte şi puneţi-vă două pulovere pe sub şorţ”.

O să te încânte povestirea „Mama de Zăpadă” în care „dragostea face lucrurile să se întâmple”. Te vei întoarce puţin în copilărie, o să te gândeşti la fetiţa cu chibrituri şi la cât de mult îţi plăceau poveştile. O să-ţi placă la nebunie şi cele scrise de Jeanette Winterson. Şi cuvintele Mamei de Zăpadă, pe care i le spune lui Jerry, fetiţa orfană:

„Sufletele noastre de zăpadă nu se topesc. Orice Om de Zăpadă are un Suflet de Zăpadă, care traversează timpul, şi spaţiul, şi gerul, şi gheaţa şi o să ne găseşti lângă urşii polari, şi elani, şi reni. O să ne găseşti aşteptând în nori albi, să ne reîncepem viaţa. Când cade zăpada, nu suntem nici noi prea departe”.

Toate cele douăsprezece povestiri sunt douăsprezece felicitări desenate de mână, cu dedicaţii din inimă, oferite de Jeanette. Fiindcă fiecare povestire, chiar şi când nu are scris destinatarul, pare să fie scrisă în amintirea cuiva sau pentru păstrarea unui moment preţios. Şi să scrii o povestire înseamnă să captezi mult mai mult decât ai face-o printr-o simplă fotografie.

Jeanette Winterson a presărat multă emoţie în acest volum. Exact ca într-o budincă pe care ai pregăti-o de Crăciun. Sau ca atunci când ai face un cadou cuiva drag. Citeşti şi simţi cum te învăluie exact sentimentele pe care autoarea le-a pregătit atent, pagină cu pagină. Povestiri originale, înduioşătoare. Reţete pe măsura povestirilor. O coroniţă de Crăciun decorată perfect.

Şi, spre final, nu uitaţi: „Gătitul e un miracol obişnuit, de fiecare zi”, iar „dragostea face lucrurile să se întâmple”. Nu mai căutaţi cadoul potrivit pentru Crăciun. L-aţi găsit.

© Fotografiile au fost făcute pentru Bookaholic.ro.

2 comentarii
  1. Pingback: 5 recomandări pentru luna decembrie - Mic Dejun de București

  2. Pingback: And so this is Christmas – Și a venit din nou Crăciunul – Mariana Nicolae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *