Bookaholic

(ÎNCHIS) Câștigă cinci cărți din Biblioteca Polirom!

Cu ocazia… fără nici o ocazie, avem pentru voi un pachet cu cinci cărți de la editura Polirom, din colecția Biblioteca Polirom. 🙂 E colecția unde găsim cele mai cunoscute titluri de literatură străină, autori celebri, cărți importante dar și noutăți din literatura universală.

UPDATE: Câștigător – Stefan Catalin Andrei

Cum câștigați premiul

Pentru a vă adăuga pe rafturile voastre cele cinci cărți, spuneți-ne într-un comentariu trei dintre cărțile preferate din colecția Biblioteca Polirom, cu câteva cuvinte despre fiecare – de ce vă place, cum ați descoperit-o, ce a însemnat pentru voi citirea ei etc.

Deadline: 16 noiembrie

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului. Vă rugăm să vă semnați cu numele real și complet și să scrieți o adresă de e-mail corectă.

Succes!

Portretul artistului ca tânăr câine de Dylan Thomas

cronică Bookaholic

Dylan Thomas (identificabil pentru cine ştie cît timp cu inubliabilul do not go gentle into that good night) a construit Portretul artistului ca tînăr cîine din zece povestiri care-şi adună conţinutul din experineţele directe ale luiThomas, toate legate de vîrstele primelor descoperiri revelatorii: copilăria şi adolescenţa. Desigur, ele pot fi citite în orice ordine preferaţi, fără teamă că pierdeţi vreun fir care le ordonează (asta deşi există cîteva personaje şi peisaje recurente, dar fără ca ele să condiţioneze cursul lecturii).  Citite în ordine cronologică, ele lasă să se vadă o gradaţie a vîrstelor şi a transformărilor care îmbogăţeşte foarte mult experienţa de lectură.

O vară fără bărbați de Siri Hustvedt

Cronică Bookaholic

Mia, o poetă trecută de 50 de ani, povesteşte cum soţul ei, Boris, neurolog renumit, o anunţă, după 30 de ani de căsnicie, că are nevoie de o „pauză”. Echilibrul psihic al Miei se spulberă şi femeia se internează la secţia de psihiatrie, unde rămâne pentru câteva luni. Apoi, la începutul verii, se întoarce în oraşul ei natal.Toată vara, Mia şi-o va petrece în compania mamei, care locuieşte la centrul pentru vârstnici din oraş, şi a prietenelor octogenare ale acesteia, cele cinci Lebede, cum le place să-şi spună, dar şi în compania tinerelor ei eleve de la cercul de poezie. Vecina – Lola, tânăra mamă a doi copii – şi fiica Miei, Daisy, vor apărea şi ele meteoric în poveste.

Romanul nu e scris ca să „te prindă”, intriga pare doar un pretext, un fel de cadru în care se aşază, unul după altul, gândurile, amintirile şi emoţiile unei femei de 50 şi ceva de ani care se trezeşte dintr-odată pe dinafara cuplului în care îşi trăise mai mult de jumătate din viaţă.

Oaza de la asfințit de Baha Tahir

prezentarea editurii

Capitanul Mahmud Abd el-Zahir pleaca alaturi de Catherine, sotia sa irlandeza, catre indepartata si salbatica Oaza Siwa, al carei guvernator a fost ales. Intocmai ca Egiptul lui Mahmud sau ca Irlanda lui Catherine, Oaza este un loc al ocupatiilor fara sir si al conflictelor singeroase, transmise ca un blestem de familie din generatie in generatie. Cu toate astea, destinul impartasit nu le usureaza stradania de a se intelege unii pe altii. Sub soarele necrutator din desert, fiecare isi traieste propriul conflict, propria drama: Mahmud, pe cea a istoriei recente a tarii sale si a rolului sau in ea, Catherine, cautarea febrila a mormintului lui Alexandru cel Mare, care s-ar putea ascunde in Oaza, iar localnicii, intrigile politice impotriva strainilor, dar si a rivalilor din interior. In fundal, confruntarea intre aceste interese care se intersecteaza si se ciocnesc pregateste terenul pentru o inevitabila tragedie.

Ultima iluzie de Porochista Khakpour

prezentarea editurii

La fel ca primul roman al Porochistei Khakpour, Ultima iluzie este o comedie neagra scrisa sub obsesia dezastrului petrecut in Statele Unite la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tinar iranian care literalmente a scapat dintr-o cusca: mama sa, infricosata de pielea si parul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, il tine inchis zece ani intr-o colivie pentru pasari. Scapat ca prin minune de acolo si adus in New York, Zal va incerca sa se adapteze intr-o lume care nu are nimic in comun cu ce a cunoscut in copilarie. In sinea lui, inca se mai simte asemenea unei pasari. Prietenia lui Zal cu un iluzionist care pretinde ca poate zbura si relatia sa cu o artista care, la rindul ei, se crede clarvazatoare ii ingreuneaza si mai mult efortul de adaptare. Inspirat de o legenda persana din Cartea Regilor, romanul Ultima iluzie este si un omagiu adus orasului New York.

Kartografie de Kamila Shamsie

prezentarea editurii

Kartografie este o poveste de iubire impregnata cu un umor fin si o fireasca nostalgie dupa anii luminosi ai copilariei. Tinara Raheen si Karim, prietenul ei din copilarie, sint prinsi intr-o relatie ce oscileaza intre prietenie inflacarata si dragoste nemarturisita, ce se perpetueaza peste ani. Cei doi traiesc in Karachi si isi petrec aproape tot timpul impreuna, in mediul securizat al caselor parintilor, caci orasul e tulburat de conflicte etnice. Despartiti in urma emigrarii familiei lui Karim in Anglia, tinerii se intilnesc din nou, dar tensiunile acumulate in timp explodeaza atit in societatea pakistaneza, cit si intre ei doi. Exista un secret care le invenineaza relatia si care are legatura cu parintii lor, un schimb ciudat de logodnice si o tradare provocata de lasitate, dar si cu istoria tulburata a Pakistanului. Caci romanul Kamilei Shamsie este in primul rind despre oameni, despre brutalitatea unei societati, despre zadarnicele chinuri ale dragostei intr-o lume divizata si intoleranta.

Exit mobile version