Bookaholic

Frida – culorile şi forţa pictoriţei mexicane, într-o carte pentru copii

Mă încearcă o bucurie fără margini de fiecare dată când dau peste vreo carte pentru copii, care prin text şi ilustraţii îi atrage pe aceştia către lumea artei, în diversele ei forme, către muzică sau oricare altă manifestare culturală. E adevărat, mi-ar fi plăcut să am acest tip de cărţi când eram copil, dar asta nu diminuează cu nimic încântarea cu care le privesc, iar acum, ca adult, le înţeleg şi le apreciez poate mai bine importanţa şi frumuseţea.

După ce în urmă cu o lună vedeam împreună La Traviata, o cărticică însoţită de CD ce avea menirea de a a-i apropia pe cei mici de operă, iată  azi o carte deosebită, care prin conţinutul său încearcă să îi familiarizeze pe copii cu lumea minunată a picturii şi să le facă cunoştinţă cu o figură importantă a acesteia, Frida Kahlo. Cartea se numeşte simplu, Frida, a fost scrisă de Jonah Winter şi ilustrată de Ana Juan.

Autorul acestei cărţi, un american născut în Texas, este unul dintre acei norocoşi care continuă să facă la maturitate ceea ce le aducea plăcere şi în copilărie. În cazul lui Jonah este vorba de pictură, cântat la instrumente şi compus poezii. Acestor îndeletniciri li se adaugă acum scrisul de cărţi pentru copii, în special biografii ale persoanelor sale preferate: artişti, muzicieni şi jucători de baseball.

De data aceasta s-a oprit asupra uneia dintre cele mai cunoscute şi apreciate artiste mexicane şi a încercat să o prezinte copiilor într-un mod în care aceştia să poată înţelege imensul său talent şi forţa interioară care au făcut-o să-şi urmeze pasiunea şi să creeze artă, în ciuda tuturor evenimentelor tragice din viaţa ei. E un subiect minunat, căci Frida Kahlo a fost o pictoriţă cu un stil deosebit şi cu o poveste de viaţă tumultuoasă.

Cartea este o biografie, aşa că vom întâlni relatarea faptelor precum o poveste, nu există dialog sau alte personaje, totul se concentrează asupra Fridei. Modul în care e spusă povestea e inedit şi aminteşte de ex voto-urile pictate de artiştii populari mexicani, pe care Frida le colecţiona şi care au influenţat-o în arta sa, ca stil de sacralizare a momentului. Aşa cum aceste picturi religioase conţineau de multe ori cuvinte care explicau scena, tot aşa înceracă şi Jonah Winter să prezinte într-un mod simplu o viaţă complexă.

“Frida enters the world. For little Frida, that world is Mexico. Her house is a blue house. It is in the town of Coyoacán.”

Frida_02

 

 

 

Aşa începe povestea şi autorul continuă să spună copiilor întâmplările din viaţa pictoriţei, care nu e ocolită de suferinţă încă din copilărie. E amintită poliomielita care a chinuit-o o lungă perioadă, accidentul grav suferit în adolescenţă şi care avea să-i aducă multă durere fizică şi psihică pentru tot restul vieţii, dar şi forţa sa interioară şi felul în care pictura a ajutat-o să treacă peste toate momentele grele, căci s-a eliberat de ele, punându-şi pe pânză durerea şi deprimarea.

“But Frida doesn’t cry or complain. Instead of crying, she paints pictures of herself crying.”

Ceea ce textul nu dezvăluie, o fac ilustraţiile deosebit de frumoase şi grăitoare ale Anei Juan, artistă spaniolă născută la Valencia, unde a urmat Şcoala de Artă, lucru firesc având în vedere pasiunea sa pentru desen, manifestată încă din copilărie.

În cartea de faţă a ales să creeze ilustraţii care să amintească de picturile Fridei: culori îndrăzneţe, stil naiv, suprarealism. Alături de Frida din copilărie, apare prietena sa imaginară numită la fel, căci, deşi a crescut alături de surorile sale, Frida a fost o fetiţă singuratică, dar şi o serie de personaje ce întruchipează o parte importantă a culturii populare mexicane. Faptul că Frida e mai mereu înconjurată de ele e simbolul imaginaţiei aprinse a pictoriţei.

“She turns her pain into something beautiful”

Cartea se concentrează pe perioadele în care Frida Kahlo era imobilizată şi încerca să se recupereze după accidentul grav de maşină în care fusese implicată şi asta pentru că atunci se poate spune că şi-a început cariera de pictoriţă. Pictura era singura activitate care îi aducea cu adevărat plăcere şi alinare. Nici durerea, nici singurătatea nu i-au înfrânt imaginaţia şi pasiunea.

“Frida imitates no one in her style. Her paintings are like nothing else. In museums, people still look at them and weep and sigh and smile. She turns her pain into something beautiful. It is like a miracle.”

Nothing can stop Frida from painting. She’s often alone, unable to leave her house, so she has to use her imagination.

She paints what she sees with her eyes — and on top she paints what she sees in her heart….

“Her body will hurt, always”

Frida este o carte frumoasă, un tribut adus uneia dintre cele mai influente artiste a secolului trecut. Pe lângă informaţiile despre viaţa şi activitatea unei mari pictoriţe, ea transmite copiilor şi mesaje preţioase: importanţa artei şi proprietăţile ei, faptul că realitatea poate fi uneori dură, dar cu tărie de caracter se pot depăşi toate obstacolele şi se pot împlini vise.

Surse: cizgilimasallar.blogspot.cagcourvo.buzznet.comxolido.com

Exit mobile version