Bookaholic

Trei titluri noi la Editura Vellant – Lewis Carroll, Dan Rhodes și „iocan”

Editura Vellant s-a pregătit de Crăciun cu trei titluri noi și reduceri la cărți.

Titluri noi

Alice în Ţara Minunilor – ediţia originală şi completă a poveştii lui Lewis Carroll, tradusă din limba franceză de Aurelia Ulici şi ilustrată de Rébecca Dautremer, celebra ilustratoare a volumului Prinţese date uitării sau necunoscute, de asemenea apărut la editura Vellant. Cel puţin două atuuri  fac această ediţie să se deosebească de precedentele apariţii ale lui Alice – ilustraţiile remarcabile, ce dau o viaţă vibrantă personajelor, şi accesul la povestea originală, într-un volum ca un album de artă pentru copii.

Alice, fetiţa cu imaginaţie nestăvilită, călătoreşte în lumea fantastică a viselor, unde totul este surprinzător. Se întâlneşte cu creaturi ciudate, care se comportă absurd şi care o determină să-şi folosească curiozitatea pentru a ajunge la capătul călătoriei. Spre deosebire de lumea reală, care e coordonată de norme şi de logică, Ţara Minunilor este o lume minunată, în care orice este posibil. La 150 de ani de la apariţie, editura Vellant vă oferă ediţia originală şi completă a acestei poveşti clasice.

ali-in-tara-minunilor-vellan

Antropologie şi o sută de alte povestiri este prima carte a lui Dan Rhodes, şi cuprinde 101 povestiri, 101 variaţiuni în jurul temei iubirii şi a neîmplinirilor în relaţii, scrise cu o putere formidabilă a imaginaţiei, ce fotografiază cuplul în momentele sale comice, dar şi atunci cînd unul din parteneri evocă, plin de durere, pierderea dragostei. Fiecare povestire este un roman condensat în aproximativ 100 de cuvinte, concentrându-se asupra unui moment, unui gest, unei conversaţii, dezvăluind structurile fragile şi inegalităţile deghizate dintre sexe. Volumul conţine o postfaţă semnată de Nadine Vlădescu şi ilustraţii de Kadna.

Dacă povestirile individuale sunt bizare şi amuzante, în mod paradoxal, efectul marginal este acela de a dezvălui revelator şi profund instabilităţile tectonice din relaţiile noastre de dragoste. Rhodes evidenţiază absurdul esenţial al relaţiilor heterosexuale şi neînţelegerile care îi separă pe bărbaţi şi femei, şi lasă prin această antologie de povestiri, o semnătură proprie, suprarealistă, de multe ori plină de umor.

Dan Rhodes, născut în 1972, este un scriitor britanic atipic: după ce a urmat studii umaniste și un masterat de scriere creativă, a pătruns în medii diferite pregătirii sale, unele dintre ele regăsindu-se și în cartea de față, drept context al poveștilor de iubire. A fost barman şi poștaș, a lucrat la o fermă de legume și fructe, şi a fost profesor în Vietnam, în orașul Ho Și Min.

A publicat trei colecții de povestiri (urmând aceeași temă): Anthropology (2000), care a fost pe lista scurtă a premiului Macmillan Silver Pen, Don’t Tell Me the Truth About Love (2001), Marry Me (2013), și șase romane, care au fost super premiate: Timoleon Vieta Come Home (2003), The Little White Car, (2004), publicat sub pseudonimul Danuta de Rhodes, Gold (2007), Little Hands Clapping (2010), This Is Life (2012) și, cel mai recent, When the Professor Got Stuck in the Snow (2014).

iocan, numărul al treilea, coordonat de Marius Chivu. Revista cuprinde şaptesprezece proze, cu subiecte din cele mai variate. O să vă țină în suspans împușcături, tentative de viol, o magie de reînviere a morților, o să aflați că astronauții sunt nevoiți uneori să doneze spermă, și o să simțiți tensiunea unui dialog dintre doi soți care se bănuiesc reciproc de infidelitate. Prospeţimea, diversitatea şi actualitatea textelor separă Iocan de toate colecţiile de acest gen.

Pentru că ni s-a spus că iocan dă dependență, ne-am grăbit să vă aducem numărul trei al revistei înaintea sărbătorilor de iarnă. Marca iocan înseamnă și de această dată o paletă de stiluri și de semnături, nume celebre (W. Faulkner), debutanți (Diana Bădică, Ana Alexandrescu, Iulian Popa, Simona Goșu, Flavia Cozma, Deea Avram, Alexandra Coliban), scriitori contemporani (Philip Ó Ceallaigh , Alex Tocilescu, Călin Torsan, Cosmin Manolache, Dan Stanciu, Daniel Timariu), dar și nume surpriză. Iar în final, așa cum v-am obișnuit, revista include o restituire, de data aceasta o proză semnată de Mircea Horia Simionescu.

„Să ne bucurăm, așadar, de varietatea subiectelor, a formulelor stilistice și a subgenurilor din acest număr care oferă o suită de surprize pentru toate gusturile. Mai ales că – detaliu important – începînd cu acest număr, autorii debutați de iocan revin și vor reveni cu proze noi. Începem, așadar, să vorbim de o nouă generație de prozatori!” (Marius Chivu).

Revista Iocan este o publicaţie trimestrială. Numărul trei apare cu sprijinul AFCN. Numărul 4 va fi publicat în luna martie 2017.

***

Săptămâna trecută a fost reeditată Problema Spinoza, de Irvin D. Yalom, un roman despre minţile a doi oameni care au intrat în istorie la trei secole distanţă unul de celălalt: filosoful olandez de secol XVII, Baruch Spinoza, şi Alfred Rosenberg, unul dintre ideologii nazismului şi un apropiat al lui Adolf Hitler. Imaginând o intersecţie neaşteptată între viaţa lui Spinoza şi destinul lui Rosenberg, Irvin Yalom construieşte o poveste de neuitat despre ură şi toleranţă, curaj şi laşitate, pedeapsă şi speranţă.

Încheiem anul oferind cititorilor noştri ocazia de a cumpăra serii de autor şi colecţii de proză scurtă şi de poveşti la preţ redus, prin comandă pe site-ul editurii Vellant, aici.

Exit mobile version