Bookaholic

(ÎNCHIS) Concurs: recomandă scriitorul suedez preferat și câștigi cărți și un sfeșnic de cristal, lucrat manual!

E un moment în care se fac liste, bilanțuri și calcule, un moment perfect, aș zice, pentru a vorbi despre preferințe care nu intră musai în cele mai vizibile topuri. Pentru mine, așa ceva înseamnă cîțiva autori și cîteva cărți venite din Nord, mai ales că sezonul e prielnic: cărți și povești din Suedia.

Update: câștigătoare – Cristina Tița

De dragul acestui moment și pentru că mai e foarte puțin din 2014, vă propun  să vorbim despre ce nu vorbim, de cele mai multe ori, de-a lungul unui an întreg. De data asta, despre scriitori legați de un spațiu foarte aparte, pe care probabil mai mult ni-l imaginăm, decît îl cunoaștem. Pe scurt, vă invit să ne povestiți, în două fraze, despre autorul vostru suedez preferat. E o invitație la un concurs, de fapt, pentru că cea mai convingătoare pledoarie va primi trei cărți de la Editura Trei și un sfeșnic de cristal suedez, lucrat manual, și oferit de Ambasada Suediei.

Sfeșnicul e un obiect masiv, de artizanat manual, lucrat din cristal Orrefors, un tip de cristal și de tehnică ajunse repere cu tradiție în Suedia. Dacă mă întrebați pe mine, este exact tipul de obiect care și-ar putea găsi locul într-o scenă dramatică dintr-un într-un thriller nordic! Thrillere sînt și ele trei cărți pe care Editura Trei le oferă celei mai convingătoare recomandări de carte suedeză, cărți scrise de trei scriitoare foarte cunoscute, premiate ale genului crime fiction: Pontonul negru de Åsa Larsson, Făuritoarea de îngeri, de Camilla Läckberg și Pe viață, de Liza Marklund.

Preferata mea, care nu m-a dezamăgit niciodată și pe care aș recomanda-o la orice oră oricui ar vrea să citească un noir nordic este Åsa Larsson, o scriitoare crescută în Nordul Suediei, în îndepărtata Kiruna, și care îmbogățește foarte mult clasica schemă de tip whodunnit prin mijloace pur literare. Tot la Editura Trei i-au mai apărut două romane, Noaptea albă și Furtuna solară, pe care le am, le țin și le recomand oricui are chef de un noir din Nord, cu atmosferă intensă, psihologii bogate, ancore sociale și sigur, mult suspans.

barca suedezaSursa

Înainte de a vă lăsa vouă spațiul pentru a vorbi despre propriile preferințe, aș mai aprinde niște beculețe deasupra unor nume care, la noi, poate nu se aud la fel de des ca ale acestor autoare de thrillere. Unul este Athena Farrokhzad, o poetă extraordinar de puternică și de subversivă, al cărei volum de debut, Albdinalb (trad. Svetlana Cârstean și Raluca Ciocoiu, Editura Pandora M) e deja un hit absolut în Suedia, iar al doilea e numele unui clasic, dar, la vremea lui, nu mai puțin subversiv: Hjalmar Soderberg. Pe el l-am descoperit în fosta colecțiie Cartea de pe noptieră, unde i-au fost publicate două romane micuțe, Jocul serios și Doctor Glas. M-a frapat, cînd l-am citit, franchețea cu care scria despre sexualitate, erotism și relații, în plin secol XIX, care oricît de chestionat ar fi fost de voci iconoclaste, tot sufocat de pudibonderie  și moralism a rămas.

Cum participi

Acum cîteva detalii concrete: vă rog să vă lăsați numele complet și adresa de email, pentru a putea stabili un contact și să postați recomandările pînă pe 31 decembrie. Pachetul cu premiile va fi livrat după 5 ianuarie, data la care vom anunța și cîștigătorul. Cel mai important criteriu pentru alegerea cîștigătorului va fi amprenta personală a recomandării, indiferent de tipul de literatură pe care o scrie preferatul sau preferata voastră. Vă invit, așadar, să ne recomandați scriitorul vostru preferat din Suedia și să facem, în felul ăsta, să circule, printre noi, cititorii,  mai multe nume de scriitori și scriitoare despre care, cu siguranță, nu știm foarte multe.  Succes și distracție plăcută!

Exit mobile version