Bookaholic

The Twelve Days of Christmas – un colind ilustrat de Jane Ray

Nu ştiu pe la alţii cum e, dar prin oraşul meu au început deja să se audă acordurile binecunoscute ale acestei perioade din an. Lerul e bine merci la locul lui, ”Last Christmas” al celor de la Wham! se dovedeşte a fi hitul fiecărei ierni, cât despre Fuego cu bradul şi mama lui ce să mai vorbim, răsună munţii, văile şi magazinele de la colţul blocului cu vocea sa.

Sătulă de aceleaşi refrene, m-am gândit să descopăr ce se cântă de Crăciun şi pe la alţii. Recunosc că nu am fost foarte încântată de muzica găsită, în schimb, am dat peste o carte tare drăguţă, plină de ilustraţii ce dau viaţă unui colind foarte popular la englezi, deşi originile sale sunt franţuzeşti: ”The Twelve Days of Christmas”.

A fost publicat pentru prima dată în Anglia în 1780, sub titlul The Twelve Days of Christmas sung at King Pepin’s Ball, într-o carte adresată copiilor şi în cele mai multe surse din secolul IX nu includea şi muzică. Frederic Austin e cel care în 1909 a compus melodia cântată şi în zilele noastre. Versurile simple, mereu construite cu ajutorul ideii precedente, descriu darurile primite de o tânără de la iubitul său, pe parcursul a douăsprezece zile. E vorba despre perioada cuprinsă între Crăciun şi ajunul Bobotezei, timp de veselie şi petreceri.

Jane Ray a reuşit prin intermediul ilustraţiilor sale să redea atmosfera magică şi festivă a sărbătorilor. Talentata ilustratoare londoneză a folosit culori vii pentru a crea imaginile ce ne încântă privirea într-o clipă. Privim parcă un tablou din anii ’20, dacă ne ghidăm după vestimentaţie şi alte detalii, iar locul unde se desfăşoară totul pare a fi minunatul Amsterdam.

12days_2

Vedem o tânără roşcată ce primeşte în fiecare zi noi surprize de la cel pe care îl numeşte ”my true love”, plecat probabil în altă parte. Nu vă gândiţi la daruri convenţionale, căci sosesc la uşa tinerei păsări de tot felul, de la potârniche la lebede, pe un vapor ce trece pe canalul din faţa casei un grup de fete dansează charleston, pe acoperiş sar de colo-colo câţiva gentelmeni eleganţi şi mulgătore de văcuţe îşi servesc stăpâna cu lapte proaspăt. În ultima zi, după atâtea cadouri aparte trimise, apare chiar bărbatul iubit, cu un singur trandafir roşu, semn al dragostei sale sincere.

Să ascultăm şi colindul!


Surse imagini: cizgilimasallar.blogspot.cabooktopia.com.au,

mischief-magic-and-mayhem.comgillianmcclure.blogspot.ro

Exit mobile version