Bookaholic

În spatele cărţilor – un paravan, piesă de mobilier livrescă

Locuiesc într-o garsonieră de peste zece ani, aşa că ştiu ce înseamnă să te confrunţi cu lipsa spaţiului. Mi-am dat seama cât de mult poate ajuta un paravan. Și de ce n-ar fi unul cu cărți? 

Pentru inspiraţie, răsfoiesc mereu reviste de specialitate sau cutreier din site în site şi nu de puţine ori am găsit idei numai bune de pus în aplicare. De ceva timp (după ce mi-am revenit din obsesia pentru candelabre), mi-a rămas gândul la un obiect de decor pe care întotdeauna l-am considerat interesant şi pe care mi-l doresc din ce în ce mai tare: paravanul. E adevărat că, de cele mai multe ori, l-am văzut prin filme, în scene senzuale în care o tânără superbă se dezbrăca în spatele unuia, înflăcărând imaginaţia vreunui domn. Dar, atunci când dispui de o singură cameră, acest panou poate căpăta şi alte întrebuinţări, fiind de mare folos la împărţirea spaţiului.

Modelele, imprimeurile şi culorile sunt variate, dar cele pe care vi le prezint azi au legătură – cum altfel? – cu cărţile.

Şi aici atracţia mea pentru lucrurile vintage şi-a spus cuvântul şi m-am îndrăgostit pe loc de paravanele realizate în anii ’50-’60 de celebrul decorator de interioare şi creator de mobilier şi obiecte de decor, Piero Fornasetti. Recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi şi creativi designeri ai secolului XX, el a creat printre altele şi câteva paravane, piese frumoase din lemn pe care a imprimat şi colorat imaginea unor biblioteci pline cu cărţi.

1141884_l

sursa

sursa

sursa

sursa

Păstrând aceeaşi idee, de a crea senzaţia unei mici biblioteci, există şi alte variante, poate nu create neapărat de un designer faimos, dar cu siguranţă mult mai accesibile ca preţ.

sursa

sursa

sursa

sursa

Dacă suntem îndemânatici şi creativi, sunt convinsă că putem veni cu idei interesante pentru proiecte DIY, cum ar fi cel de mai jos, de exemplu. Pe panoul din lemn au fost probabil lipite pagini din cartea preferată (o ediţie foarte veche şi deteriorată, desigur). Un paravan numai bun care să delimiteze colţul liniştit destinat lecturii.

sursa

Şi pentru camera copiilor există astfel de piese faine, după care se pot retrage în lumea lor magică, pentru a se juca sau citi. Bineînţeles că basmele reprezintă sursa cea mai potrivită pentru imaginea imprimată sau pictată pe paravan. Fie că înfăţişează copii citindu-le sau scene desprinse din poveşti, cu cât mai colorate, cu atât mai bine.

sursa

sursa

Nu putea lipsi tocmai Alice şi ţara ei minunată, întotdeauna o sursă bogată de inspiraţie pentru obiecte livreşti. În spatele paravanului cu reproducerea desenelor create de John Tenniel, cel care a ilustrat ediţia originală a cărţii lui Lewis Carroll, ne putem chema prietenii să se alăture Domnului Omidă la o narghilea. Pisica de Cheshire zâmbeşte cu gura până la urechi, încântată de idee.

sursa

În încheiere, iată şi B-OK, o piesă de mobilier creată de designerul italian Marica Visuzzo. Partea cu adevărat interesantă a acestui sistem sub formă de turn prevăzut cu spaţii speciale de depozitat cărţile e că se poate desfăşura şi căpăta funcţia unui paravan. De oricare parte te-ai afla, cărţile sunt mereu la îndemână.

sursa

Exit mobile version