Bookaholic

Șase pentru Man Booker Prize

Mai e puțin până pe 13 octombrie, când vom afla câștigătorul Man Booker Prize din acest an, premiu acordat în fiecare an celei mai bune cărți de ficțiune scrisă în limba engleză și publicată în Marea Britanie. Preferatul pariorilor în acest moment se pare că este Hanya Yanagihara, „o voce nouă, singulară, formidabilă în ficțiunea americană”, cum o numește The Guardian.

A Little Life” este cartea (de 734 de pagini) pe care se pariază cel mai mult, un volum ce radiografiază, prin prisma a patru povești dificile de viață, traume și stări claustrofobe, prietenii și un alt tip de viață de adult decât cea clișeizată (aceea de a avea o familie). Yanagihara a scris la acest roman în fiecare noapte și în fiecare weekend, timp de 18 luni – un ritm pe care ea personal nu-l recomandă. Un roman ce pare a fi foarte interesant, la fel ca scriitoarea care evocă un trecut straniu și un prezent pe care-l trăiește după principii extrem de liberale (vezi articol).

Yanagihara

Hanya Yanagihara

Alături de Hanya Yanagihara, au fost selectați pe lista scurtă a Man Booker Prize (în valoare de 78.000 de dolari) alți cinci scriitori cu cărți la fel de promițătoare:

Marlon James, primul scriitor de origine jamaicană aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize, a fost ales pentru romanul „A Brief History of Seven Killings”, „un portret caleidoscopic făcut turbulentei istorii recente a Jamaicăi”, după cum îl numește The Guardian.

Marlon James

Tom McCarthy, scriitor britanc care s-a mai aflat pe lista scurtă Man Booker și în 2010, a intrat în cursa pentru trofeul din acest an cu „Satin Island”, „un roman inteligent și atractiv, care te provoacă să gândești” (The New York Times), construit în jurul unui antropolog corporatist.

Tom McCarthy

Chigozie Obioma, nigerianul aflat la primul lui roman, „The Fishermen”, oferă o carte extrem de bine detaliată din punct de vedere istoric și construită „pe scheletul tragediei aristoteliene”, așa cum scrie The Telegraph. Protagoniștii sunt patru frați nigerieni.

Chigozie Obioma

Sunjeev Sahota, scriitor britanic, propune, cu „The Year of the Runaways” – roman ce surprinde viața unui grup de muncitori indieni dintr-un oraș englezesc -, „un antidot ideal pentru un an plin de discuții reductive vizavi de imigrație” (The Independent).

Sunjeev Sahota

Anne Tyler este a doua scriitoare americană, alături de Hanya Yanagihara, ce figurează pe lista scurtă a Man Booker Prize din acest an, cu romanul „A Spool of Blue Thread”, „cel mai puțin provocator dintre cele șase cărți nominalizate” (The Atlantic), care țese povestea de zi cu zi a unei familii din Baltimore.

Anne Tyler

Voi pe care dintre acești autori ați paria? 🙂

Surse foto: theguardian.comwsj.comhamiltonstyle.orgthesundaytimes.co.ukthedianerehmshow.org

Exit mobile version