Mai e puțin până pe 13 octombrie, când vom afla câștigătorul Man Booker Prize din acest an, premiu acordat în fiecare an celei mai bune cărți de ficțiune scrisă în limba engleză și publicată în Marea Britanie. Preferatul pariorilor în acest moment se pare că este Hanya Yanagihara, „o voce nouă, singulară, formidabilă în ficțiunea americană”, cum o numește The Guardian.

A Little Life” este cartea (de 734 de pagini) pe care se pariază cel mai mult, un volum ce radiografiază, prin prisma a patru povești dificile de viață, traume și stări claustrofobe, prietenii și un alt tip de viață de adult decât cea clișeizată (aceea de a avea o familie). Yanagihara a scris la acest roman în fiecare noapte și în fiecare weekend, timp de 18 luni – un ritm pe care ea personal nu-l recomandă. Un roman ce pare a fi foarte interesant, la fel ca scriitoarea care evocă un trecut straniu și un prezent pe care-l trăiește după principii extrem de liberale (vezi articol).

Yanagihara

Hanya Yanagihara

Alături de Hanya Yanagihara, au fost selectați pe lista scurtă a Man Booker Prize (în valoare de 78.000 de dolari) alți cinci scriitori cu cărți la fel de promițătoare:

Marlon James, primul scriitor de origine jamaicană aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize, a fost ales pentru romanul „A Brief History of Seven Killings”, „un portret caleidoscopic făcut turbulentei istorii recente a Jamaicăi”, după cum îl numește The Guardian.

Marlon James

Marlon James

Tom McCarthy, scriitor britanc care s-a mai aflat pe lista scurtă Man Booker și în 2010, a intrat în cursa pentru trofeul din acest an cu „Satin Island”, „un roman inteligent și atractiv, care te provoacă să gândești” (The New York Times), construit în jurul unui antropolog corporatist.

Tom McCarthy

Tom McCarthy

Chigozie Obioma, nigerianul aflat la primul lui roman, „The Fishermen”, oferă o carte extrem de bine detaliată din punct de vedere istoric și construită „pe scheletul tragediei aristoteliene”, așa cum scrie The Telegraph. Protagoniștii sunt patru frați nigerieni.

Chigozie Obioma

Chigozie Obioma

Sunjeev Sahota, scriitor britanic, propune, cu „The Year of the Runaways” – roman ce surprinde viața unui grup de muncitori indieni dintr-un oraș englezesc -, „un antidot ideal pentru un an plin de discuții reductive vizavi de imigrație” (The Independent).

Sahota

Sunjeev Sahota

Anne Tyler este a doua scriitoare americană, alături de Hanya Yanagihara, ce figurează pe lista scurtă a Man Booker Prize din acest an, cu romanul „A Spool of Blue Thread”, „cel mai puțin provocator dintre cele șase cărți nominalizate” (The Atlantic), care țese povestea de zi cu zi a unei familii din Baltimore.

Anne Tyler

Anne Tyler

Voi pe care dintre acești autori ați paria? 🙂

Surse foto: theguardian.comwsj.comhamiltonstyle.orgthesundaytimes.co.ukthedianerehmshow.org

2 comentarii
 1. roșu vertical

  Eu am citit A Little Life si Satin Island, din cele 6, dar sint familiarizata cu subiectul tuturor (Man Booker a facut o treaba foarte desteapta anul asta si a colaborat cu 5 bookbloggeri care au citit si vorbit la nesfirsit despre long si short list, asa am ajuns eu sa citesc cartile/stiu despre ele).

  Satin Island e un fel de antropologie sociala, relativ interesanta, eu am pornit entuziasmata, dar mi-a pierit din chef pe parcurs. Poate depinde si de cit de mult te prinde subiectul, pentru ca actiune nu are. Nu cred ca romanul e genul de cistigator la Man Booker.

  A Little Life e o carte foarte densa, tulburatoare si intr-adevar, favorita publicului, dar nu se stie daca si a juriului. Mie mi-a placut, sper sa se traduca si in romana, merita.

  A Brief History ma intereseaza cel mai putin dintre ele, adica aproape deloc, A Spool of Blue Thread pare cam prea putin interesant ca sa poata fi roman cistigator (desi eu tot as vrea sa citesc romanul); eu pariez pe Sunjeev Sahota dar mai ales pe Chigozie Obioma, amindoi foarte tineri, 32 si 29 de ani, oricum romanele lor par ambele atractive.

  Cica ar fi un anume Mr. Smith care prezice cistigatorul in functie de jurati si de scrierile lor (asa l-a ghicit anul trecut pe Flanagan), si el zice c-ar cistiga Sahota. Vedem.

  Reply
 2. Oana Borviz Post author

  eu mi-aș dori să câștige A Little Life dar aș paria tot pentru Sahota și Obioma; temele cărților lor par cu mai multe șanse pentru Nobel

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *