Premiul pentru cele mai proaste scene de sex din literatură se tot dă din 1993, când Literary Review a inventat acest premiu (umilitor pentru unii scriitori, amuzant pentru alții). Printre nominalizații la acest premiu s-au numărat chiar și greii literaturii contemporane, Amos Oz (nominalizat la Nobel) și Philip Roth (câștigător al premiului Pulitzer).

Probabil că mulți cititori se întrebau, în timp ce se amuzau citind pasajele nereușite ale unor scriitori, de ce nu există și un premiu pentru cele mai bune scene de sex din literatură. The Guardian provoca, în 2010, prin câteva articole, la luarea deciziei de înființare a unui astfel de premiu, iar revista Salon chiar a găzduit, în 2013, un premiu pentru cele mai bune scene de sex din literatură.

sex2În cele din urmă, Erotic Review a hotărât să ia taurul de coarne și să introducă premiul pentru cele mai bune scene de sex din literatură. Decizia vine ca o reacție la premiul pentru cele mai proaste scene de sex – care, spune Lisa Moylett, editorul Erotic Review, îi face pe unii scriitori să se teamă de abordarea unui astfel de subiect -, dar și la modul în care este perceput sexul în literatură (în romane, spre exemplu, subiectul este etichetat de multe ori ca ficțiune erotică) în comparație cu filmul și televiziunea, unde este privit ca o chestiune de viață normală.

sex3Deși de acest proiect – care este în desfășurare – nu se ocupă o revistă literară, cum probabil mulți gândesc că ar fi fost mai ok, faptul că cei de la Erotic Review încearcă, prin acest premiu,  să schimbe percepția oamenilor vizavi nu doar de sexul din literatură, ci și de sex în general, cred că e salutar.

Ce va ieși din asta, rămâne de văzut. Până una, alta, să vă bucurați de toate scenele de sex reușite pe care le găsiți în cărți! 🙂

Surse foto: wsj.com, pinterest.com, gmanetwork.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *