Acum a fost anunțat câștigătorul Man Booker Prize 2013 – premiu care este dat celei mai bune cărți de ficțiune din anul curent, fiind, după Nobelul pentru Literatură, cea mai importantă distincție literară.

Anul acesta merge acasă cu prestigiosul premiu (plus 50.000 de lire sterline în buzunar) o neo-zeelandeză, Eleanor Catton, cu cartea The Luminaries – un volum de 832 de pagini (cel mai voluminos din cei 45 de ani de Man Booker Prize), o poveste victoriană (plasată în secolul al XIX-lea, anul 1866) din Noua Zeelandă, cu o construcție cel puțin interesantă (fiecare capitol are exact jumătate de lungime decât cel anterior).

”It’s a dazzling work. It’s a luminous work. It is vast without being sprawlinga declarat Robert Macfarlane, membru al juriului.

Scriitoarea este cea mai tânără câștigătoare a premiului Man Booker Prize (28 de ani!) și a ținut, emoționată până la lacrimi, un discurs foarte fain de mulțumiri.

Printre favoriți, se aflau Jim Crace și Colm Toibin. Listele lungi și scurte cu nominalizații pot fi găsite aici.

Evenimentul a avut loc în această seară la Guildhall, Londra, și a fost transmis în direct pe BBC News Channel de la ora 21.30 (23.30 ora României).

 

Sursă foto: www.stuff.co.nz

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *