Creatorul faimosului criminal în serie Dexter, Jeff Lindsay, a fost unul dintre invitații celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT). A urcat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” duminică, 8 octombrie, în cadrul Serilor FILIT, într-un eveniment moderat de Vlad Tăușance. Publicul l-a îndrăgit imediat, căci Lindsay e tipul de scriitor american performer, care a înțeles că (și) industria editorială e o afacere, că autorul trebuie să contribuie activ la promovarea scrierilor sale, iar cititorii trebuie seduși cu toate armele pe care le ai în dotare – în cazul său, e vorba despre prezență de spirit, spontaneitate, onestitate, povești atipice, și, presărat peste toate, un umor nebun.

Așadar, pe scenă, Jeff Lindsay a dansat, a cântat (voce și chitară), a băut relaxat vin cu gazda serii, a interpretat primul său rol avut vreodată ca actor, a interacționat cu interpreta serii, Sorana Lupu, a făcut tot soiul de mărturisiri, unele mai serioase, altele mai amuzante, a fost receptiv la fiecare joc propus de moderator și la întrebările venite din partea audienței, a făcut reverențe publicului și a mulțumit emoționat pentru invitația la FILIT și pentru prezența atât de numeroasă și de empatică de la Teatrul Național ieșean. Dacă nu ați fost acolo, vă recomand să urmăriți înregistrarea video a evenimentului – nu veți regreta.

Și în interacțiunea unu la unu autorul american își intră perfect în rol. Întâlnirea cu el a fost o bucurie de la cap la coadă. În cortul destinat presei din Casa FILIT, imediat după un alt interviu, Jeff Lindsay a venit la mine, s-a prezentat și mi-a spus că putem începe discuția când sunt gata. Am început convențional, întrebându-ne reciproc cum suntem, mai ales că ne aflam pe ultima sută de metri a festivalului-carusel de evenimente. Răspunsurile noastre, însă, au dus conversația pe plaiuri neconvenționale. În loc de „bine”, amândoi am spus că suntem obosiți, dar entuziaști. Scriitorul a continuat așa: I think that if you’re not tired, you should be retired. Do you like it? I’ve just made it up for you (Cred că, dacă nu ești obosit, trebuie să fii scos la pensie. Îți place? Tocmai am inventat-o pentru tine). De la această replică și până la final, mult după ce oprisem aplicația de înregistrat a telefonului, am râs aproape încontinuu. Cam asta face Jeff Lindsay, indiferent de ce minge îi ridici la fileu.

O parte a dialogului nostru este redată în cele ce urmează, iar cealaltă parte a apărut în numărul de sâmbăta aceasta a Suplimentului de cultură (va fi online de luni, 23 octombrie). Sper că vă va face plăcere să-l citiți.

Jeff Lindsay și Vlad Tăușance la FILIT 2017 – sursă foto

Ați făcut foarte multe lucruri în viața dumneavoastră, ați jonglat cu meseriile, de la actor și muzician la scenarist, profesor, reporter, antrenor de fotbal, bucătar etc. Cum este să fiți cunoscut în principiu pentru Dexter, să fiți permanent asociat cu acest personaj al dumneavoastră, mai ales că ați scris și multe alte cărți?

E dificil, recunosc, dar e mai bine așa decât să nu fiu cunoscut deloc.

Sunt momente în care îmi doresc să fiu cunoscut eu ca brand, căci fac foarte multe lucruri și toate îmi plac la nebunie. Poate, cândva, voi scrie un one man show, în care voi putea să cânt la chitară, să spun glume, să fac tot ceea ce-mi place să fac.

Eu m-am despărțit de Dexter, am mers mai departe, dar pentru restul lumii e destul de greu să se obișnuiască cu ideea. De exemplu, de când am terminat seria, am scris aproximativ 4-5000 de pagini, am două sau trei cărți terminate sau aproape terminate, dar nimeni nu vrea asta, cu toții vor ceva „asemănător cu Dexter, dar complet diferit”. Așa că nu știu ce să fac mai departe.

Le-ați trimis editorilor noile cărți?

Da. Ei m-au tot sunat, m-au tot rugat să le trimit ceva, mi-au tot spus că vor să lucreze cu mine. După ce au citit, însă, mi-ai zis că e minunat, dar că nu vor asta, că fanii așteaptă de la mine tot un soi de Dexter, care să nu fie tocmai Dexter.

Jeff Lindsay pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” duminică, 8 octombrie – sursa foto

Ce ați învățat de la Dexter?

Am învățat câteva ceva despre criminalistică, am învățat care sunt locurile bune de ascuns cadavre în Florida… e suficient? (Râdem.) Sau te referi la lecții de viață?

Ce ați învățat despre dumneavoastră, de exemplu?

Eu învăț zi de zi lucruri despre mine, se tot schimbă lucrurile. Nu a trebuit niciodată să mă maturizez, ceea ce e foarte bine pentru mine.

Cred, totuși, că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e că nu e nimeni vinovat pentru ceva rău ce mi se întâmplă în afară de mine. Nici cei din jur nu sunt mai breji, nu mă înțelege greșit. Totodată, foarte important e și faptul că am învățat să fiu mai tolerant în ceea ce mă privește, lucru care poate fi uneori mai relevant decât a fi tolerant cu ceilalți. Și, nu în ultimul rând, cred că am devenit un scriitor mai bun odată cu fiecare carte din serie pe care am scris-o. N-am atins un punct în care să zic „Gata, nu mai am ce îmbunătăți”. Vreau tot timpul să scriu mai bine, ăsta e scopul meu, nu mă mulțumesc cu ce am făcut până acum.

Care a fost cea mai amuzantă slujbă pe care ați avut-o? Dar cea mai îngrozitoare?

Nu a fost deloc amuzant când am lucrat ca clovn – poate altora li s-a părut amuzant… Mă deranjează și astăzi faptul că nu știu de ce m-au dat afară de la o slujbă în care tot ceea ce făceam era să întâmpin oamenii în magazin. (Râdem.) Da, am avut tot felul de slujbe tâmpite: am tuns iarba, am fost omul bun la toate la un hotel, am fost dulgher… Nu aș ști să spun care a fost cea mai amuzantă sau îngrozitoare.

Jeff Lindsay dând autografe la FILIT 2017 – credit foto: Rodica Rodean

Credeți că toate experiențele acestea v-au ajutat să scrieți mai bine?

Da, cu siguranță. Mult timp, ăsta a și fost planul meu: să am cât mai multe experiențe pe care să le pot folosi ulterior. Odată, eu și prietenul cu care eram am fost arestați pentru că făceam autostopul. Am fost închiși peste noapte. Prietenul meu s-a panicat, își făcea griji în legătură cu ce o să spună părinții lui. Eu, în schimb, mă gândeam ce minunat era, cât de tare mă va ajuta să scriu… Chiar voiam să fiu acolo. (Râdem.)

Așadar sunteți tipul de scriitor care crede că trebuie să scrie despre ceea ce cunoaște cel mai bine.

Da, mi se pare evident. Și cred, de asemenea, că trebuie să încerci, pe cât posibil, cât mai multe lucruri înainte să te apuci să scrii, nu după. Cred că cel mai bun scenariu e ca, atunci când scrii o scenă despre scufundări, de pildă, să-ți amintești ce presupune asta, nu să fii nevoit să te documentezi sau să mergi atunci să faci câteva scufundări.

Ultima carte a seriei, Dexter is dead, are un final deschis – nu e clar dacă Dexter moare sau nu. V-ați gândit vreodată să-l „omorâți” pe Dexter?

Mulțumesc că ai observat asta.

Apoi – și e prima dată când o spun –, am făcut lucrul acesta voit, mi-am dorit ca seria să aibă un final deschis, i-am lăsat loc lui Dexter să se întoarcă, dacă va vrea, într-o bună zi. E ceea ce a făcut Sir Athur Conan Doyle când l-a resuscitat pe Sherlock Holmes, sătul de scrisorile furioase pe care le primea de la fani.

Jeff Lindsay la FILIT 2017, alături de gazda serii, Vlad Tăușance. Credit foto: Rodica Rodean

Credeți în astrologie, în zodii?

Avem o prietenă foarte bună care este un astrolog incredibil de bun. Ne atenționează mereu în legătură cu diferite perioade. Mi se pare interesant, dar nu prea cred în asta. Pe de altă parte, mi-ar plăcea să nu cred în chestiile paranormale, dar am văzut atâtea întâmplându-se încât nu pot să nu cred. Aș putea să dau un interviu numai pe marginea acestui lucru. O să-ți povestesc ceva scurt. Acum câțiva ani, soția mea voia să facă un articol despre asta și s-a dus la un mediu, care i-a spus că avem trei copii. Ea a negat, i-a spus că avem doi copii și nu intenționăm să mai avem unul. Degeaba, tot repeta că avem trei. La mai bine de un an după asta, soția mea a venit și mi-a spus: „Îți amintești de mediul acela care spunea că avem trei copii? Ei, bine…”. Așadar, cred că în 25% dintre cazuri, chestiile astea paranormale sunt adevărate.

Cum vi s-a părut la FILIT, la Iași? Bănuiesc că nu ați mai fost în România.

Într-adevăr, nu am mai fost în partea de est a Europei. Mi se pare minunată România, iar acest festival cred că este cel mai bine organizat festival la care am fost.

Știți că nu trebuie să fiți diplomat, nu-i așa?

Dar nu sunt diplomat. Dacă nu mi se părea așa, nu o spuneam. Ți-aș fi zis că este de rahat și că aveți de lucru în multe puncte. Dar chiar cred ceea ce am afirmat. Și sper că, la un moment dat, voi fi din nou invitat, poate împreună cu soția mea, mi-ar plăcea să vadă și ea cum este la acest festival.

Jeff Lindsay la Iași – sursă foto

Aveți vreodată emoții înainte de a urca pe scenă și a vorbi despre dumneavoastră și scrierile dumneavoastră?

Da, întotdeauna, dar e bine că e așa, lucrul ăsta mă face să mă simt uman.

Cred despre mine că sunt un performer, așa că nu-mi doresc nimic mai mult în lumea asta în afară de dragostea publicului.

Dacă ați alege o singură propoziție care să vorbească cel mai bine despre dumneavoastră și scrierile dumneavoastră, care ar fi aceasta?

În momentul acesta, propoziția ar fi „Vă rog să-mi trimiteți cecul”. (Râdem.)

Dar nu mă iau suficient de mult în serios încât să fac cu adevărat asta. Sper că alții mă vor lua mai în serios.

Sursă imagine principală

Un comentariu
  1. Pingback: Jeff Lindsay About Dexter, The Final Season And More At FILIT Iasi, Romania | Dexter TV Show Weekly News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *