John le Carre este un scriitor britanic foarte cunoscut, avand in vedere ca povestile sale au contribuit la definirea genului spionaj in literatura, dar si in film. Motiv pentru care se si afla pe lista de 13 finalisti a Man Booker Internationl Prize, un premiu care se da o data la 2 ani scriitorilor contemporani in viata. Cu toate ca vorbim de un premiu de 60.000 pounds, le Carre a declarat respectuos ca nu este interesat sa concureze pentru premii literare si ca isi vrea numele retras de pe lista.

Numele lui va ramane insa, printre altele, pe lista, alaturi de cel al americanului Philip Roth, al australianului David Malouf  si al scriitorului canadian de origine indiana Rohinton Mistry, raspunde presedintele juriului Rick Gekoski. Iar castigatorul urmeaza sa fie incoronat pe 18 mai, la Sydney. Si cel mai probabil acesta nu va fi John le Carre.

Dintre cele mai cunoscute romane ale sale traduse si la noi ar fi  Un spion desavarsit, Managerul noptii, Cel mai vanat om, Experiment secret.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


4 comentarii
  1. madalina Post author

    Sunt doua premii distincte. Exista, pe de o parte, Man Booker International Prize, care se tine o data la 2 ani si care premiaza un autor contemporan. Si mai exista la fel de cunoscutul Man Booker Prize (for fiction) care se tine in fiecare an si care premiaza o carte. Daca intri pe linkul premiului mentionat in articol, o sa vezi listate cele doua tipuri de premii.
    Este o distinctie despre cam am citit si pe Guardian (UK) pentru ca si eu am derutata la inceput.

    Reply
  2. Pingback: Philip Roth castiga Man Booker International Prize « Bookaholic

  3. Pingback: Despre premii, genuri literare și dezbateri inutile « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *