Bookaholic

Cinci seriale TV cu personaje principale scriitori

Povesteam cu altă ocazie că, până acum ceva timp, mi se părea ciudat să te uiți la seriale – le asociam, în mod greșit, cu telenovelele. Mi-a trecut preconcepția și, cumva, astăzi sunt la polul opus: nu trece o săptămână fără să mă uit la cel puțin un episod. Mai ales dacă este o vreme mohorâtă (ca săptămâna aceasta) – mă tratez cu seriale, filme și cărți.

Dacă Cristina v-a vorbit despre cinci filme de Woody Allen cu scriitori, eu vă fac radiografia a cinci seriale TV cu personaje principale scriitori – pentru cazul în care nu ați auzit de ele sau nu știți la ce să vă uitați zilele acestea :).

Periplul în lumea show-urilor TV începe cu un serial vechi, Murder, She Wrote, din 1984, extrem de longeviv (12 sezoane, încheiat în 1996) și cu un succes răsunător pe micile și marile ecrane – a fost urmat de patru filme și de un produs secundar, The Law & Harry McGraw.

Acest serial este unul al enigmelor, un exemplar extrem de bun al genului detectivistic. Imposibil să nu fi văzut măcar un episod cu simpatica Jessica Fletcher (actrița de origine britanică Angela Lansbury), în care să vă fi încântat stilul ei sau să vă fi pus pe gânduri soluțiile pe care le găsește pentru a rezolva o crimă sau alta înaintea poliției.

Jessica-Fletcher

Sursa

Jessica este, bineînțeles, personajul principal scriitor din acest serial: fostă profesoară de engleză la liceu, pensionată, începe să scrie romane polițiste (semnate J.B. Fletcher) și, deloc surprinzător, devine autor de cărți best seller. În fiecare episod se nimerește să ajungă la locul unei crime sau să se petreacă o crimă pe lângă ea; astfel, doamna se simte datoare să-și folosească arsenalul pe care îl dă personajelor sale în cărți și rezolvă misterele, de obicei, în ultimele 5-10 minute înaintea încheierii episodului. Nu este întotdeauna aliata preferată a polițiștilor, dar inteligența ei sclipitoare sau cărțile pe care le-a scris o recomandă.

Câte cărți de-ale ei sunt menționate în cele 12 sezoane? Mai bine de 40 de volume! Cu așa un autor prolific și un detectiv pe măsură, eu vă invit să vă puneți la download măcar o serie, de încercare.

http://youtu.be/qrQl_nFCgfY

 

30 Rock este numele celui de-al doilea serial cu personaj principal scriitor – Liz Lemon (jucată de Tina Fey). Deși Liz nu este scriitoare de literatură, întregul serial este definit de rolul pe care aceasta îl joacă și, implicit, de meseria ei de scriitoare de scenarii pentru show-uri TV (”TGS with Tracy Jordan”). Actrița Tina Fey este creatoarea conceptului ”30 Rock” – care își trage numele de la 30 Rockefeller Plaza, din New York, locul în care se află studiourile postului de televiziune NBC, postul care apare și în serial și pentru care lucrează Liz Lemon.

Îmi place acest serial TV tocmai pentru că este inspirat din realitate (Tina Fey joacă rolul din viața reală), pentru că este presărat cu umor, cu ciudățenii și întâmplări la limită. Dacă vă bate gândul să scrieți scenarii, cred că acesta este unul dintre cele mai bune filme de urmărit pentru a vedea cu ce vă veți confrunta, ce blocaje veți avea, ce dificultăți va trebui să depășiți, cu ce fel de echipă veți lucra, ce se dorește de la voi (pe linie americană) și multe altele.

Tina Fey – sursa

Deși a avut un succes răsunător în America (câștigând 6 Globuri de Aur și alte 60 de premii!), ”30 Rock” se încheie anul acesta, o dată cu sezonul al 7-lea. Așa că aveți toată vara să urmăriți acest serial fain de comedie. Ca un plus, vă dezvălui că Alec Baldwin este personaj principal alături de Tina Fey.

Poster de promovare – sursa

Să urmărim o scenă simpatică dintre Tina Fey și Jerry Seinfeld (actor invitat):

În ceea ce urmează avem de-a face cu o intrigă tipic polițistă – cineva moare și FBI trebuie să descopere ucigașul. Bine, dar nu oricum, ci uitându-se la oasele corpului uman omorât și analizând cu cât timp în urmă și cum a murit. Ați ghicit serialul? Se numește ”Bones” și îi are ca protagoniști pe doctorul Temperance ”Bones” Brennan (actrița Emily Deschanel) și agentul special Seeley Booth (actorul David Boreanaz).

Temperance este o cercetătoare extrem de inteligentă, care nu are preconcepții și nu poate interacționa social foarte bine – nu empatizează cu cei din jur, nu înțelege subtilitățile, toate lucrurile trebuie să aibă o bază științifică, să fie empirice. Lucrează într-un institut (Institutul Jeffersonian din Washington DC) ca antropolog medico-legal. Este recunoscută în domeniul său. Ajunge să lucreze cu agentul special Seeley Booth (un bărbat credincios, se bazează pe intuiție și sentimente) pentru a rezolva, împreună, crime de tot soiul – pornesc de la rămășițele umane ce nu mai pot fi identificate de procedurile standard ale FBI-ului.

Sursa

Serialul are un scenariu foarte bun, este dinamic, amuzant și ridică deopotrivă probleme diverse; și acesta este longeviv, fiind în prezent la cel de-al 9-lea sezon (pentru episoade complete aici).

Dar ce legătură are povestea cu articolul de față? Temperance este și scriitoare (și încă una foarte bine vândută, are extrem de mulți bani) – scrie romane polițiste bazate pe experiența ei de antropolog medico-legal, volume care mai apar și în film. Partea interesantă este că Temperance o are ca personaj principal al cărților sale pe Kathy Reichs – Kathy este scriitoarea cărților din viața reală, cea care a creat personajul lui Temperance. Altfel spus, în realitatea serialului, Kathy este personaj; în realitatea noastră, Temperance este personaj. Un pic cam sucit, nu? 🙂 Una peste alta, serialul este bazat pe viața și scrierile lui Kathy Reichs.

Un mic trailer, țesut cu povestea reală, mai jos.

 

Castle este un serial ceva mai proaspăt (abia la al 6-lea sezon), dar cu aproximativ aceeași perspectivă – cea polițistă. Richard Castle este un scriitor de romane polițiste (cărțile lui se vând, cum altfel, tot în milioane de exemplare), foarte vesel, inteligent, copilăros, cu o căsnicie eșuată și o fată deosebit de inteligentă, o mamă actriță (cu care locuiește încă), un tată necunoscut (până într-un anumit episod, când înțelegem de ce îi plac lui Castle atât de mult intrigile detectivistice, misterele). După ce un criminal în serie îi copiază intrigile romanelor sale, Castle se hotărăște să facă cercetare și primește permisiunea de la bunul său prieten, primarul New York-ului, să facă parte dintr-una dintre echipele Departamentului de Poliție din New York (NYPD).

Astfel, personajul principal al serialului omonim ajută poliția în dezlegarea misterelor și prinderea răufăcătorilor, dar, în același timp, experiențele trăite îi devin sursă de inspirație pentru romanele sale. Încă un exemplu frumos de cum se îmbină realitatea cu ficțiunea.

Richard Castle și Kate Beckett în serial, la lansarea uneia dintre cărțile lui – sursa

Richard Castle este definit de meseria sa (în adevăratul sens al cuvântului) de scriitor și creează permanent, în orice situație, mii de scenarii fictive. Imaginația sa chiar n-are limite, serios :). Kate Beckett este detectiva de care Richard se ”lipește” pentru cercetare și cu care va avea, evident, o legătură amoroasă – inspirând și personajul Nikki Heat din romanele lui.

Fiți atenți, că iar se încurcă puțin firele: Castle este personaj în serial (deci o lume ficțională), dar are ecouri în realitate; cărțile cu Nikki Heat (personaj după Kate Beckett jucată de actrița canadiană Stana Katic) și Derrick Storm (alter ego-ul autorului ficțional Richard Castle, jucat de Nathan Fillion) se vând în realitate, au un site oficial și turneuri de promovare. Nimeni nu știe cine scrie, de fapt, aceste cărți, însă de promovat și semnat autografe se ocupă actorul Nathan Fillion sub numele de Castle. De urmărit, zic eu.

Richard Castle (actorul Nathan Fillion) în realitate, la lansarea unei cărți – sursa

http://youtu.be/uw1TbMbP8YQ

Trailer pentru cartea ”Heat Wave”

Trailer pentru sezonul I

Am păstrat pentru sfârșitul materialului cireașa de pe tort, scriitorul-scriitorilor, cel sexy și rău :), personajul pe care trebuie să-l știe orice bookaholic: Hank Moody (jucat cu măiestrie de David Duchovny) din ”Californication”. Da, Hank este singurul din această listă scurtă care scrie literatură – proză, mai exact, și câteva scenarii de film. Poate și de aceea este un personaj atât de fucked up – mă scuzați, dar nu știu cum să-l definesc altfel.

Moody este un fel de Bukowski mai tânăr, care scrie mult, dar la fel de mult bea, se droghează și face sex (și nu este singurul care are experiențe sado-masochiste de sex din serial – cred că fiecare episod are aproximativ 50% sex și 50% altceva). Dacă sunteți pudici, nu este un serial potrivit. Dacă însă vreți să explorați lumea unui scriitor american rebel, desfrânat, și a personajelor care se învârt în jurul lui, ”Californication” este exact ce vă trebuie.

Sursa

Practic tot serialul este construit pe existența lui Hank Moody, cu detalii picante din viața lui amoroasă, cu blocajele obișnuite unui autor, cu întâmplările de zi cu zi (care numai banale nu sunt) și cu depresiile și bucuriile sale. Deși o iubește la nebunie pe Karen (actrița Natascha McElhone) și îi leagă și un copil (Becca), nu poate avea o relație de durată cu ea – au parte de apropieri și depărțiri succesive; Hank se avântă, cu sau fără voia lui, în tot felul de one night stand-uri și relații de scurtă durată, întotdeauna ieșind din acestea cu reputația puțin șifonată (deși, cel puțin în privința sexului, nimeni nu se plânge).

Sursa

Agentul său pe partea literară este Charlie Runkle (interpretat de Evan Handler) – care, împreună cu soția lui, Marcy  (Pamela Adlon), constituie un cuplu foarte pervers din punct de vedere sexual (aveți ce învăța de la ei) și extrem de libertin.

Ce să mai, ”Californication” are ca temă principală sexul, drogurile și petrecerile (cu tot cu rock and roll-ul specific), toate avându-l ca personaj principal pe Hank Moody, scriitorul care suferă din cauza blocajului în privința scrisului și-și găsește diverse supape. Showtime a anunțat deja sezonul 7 în 2014.

Amintirea primei întâlniri cu Karen și scrisoarea pe care i-a trimis-o Hank

 

Surse: wikipedia.orgimdb.com

 

 

Exit mobile version