Bookaholic

Despre Comunism si Totalitarism cu Stephane Courtois

Stephane Courtois este unul dintre cei mai cunoscuti istorici contemporani ai comunismului. Printre altele, el este editorul Cartii negre a comunismului, coordonatorului Dictionarului comunismului , autorul cartii Se lumineaza de ziua. Iar daca e sa vorbim despre ororile totalitare de acasa, istoricul francez participa frecvent la evenimente organizate de Memorialul Victimelor si al Rezistentei, la Sighetu Marmatiei, si este rector al Scolii de Vara de la Sighet.

Cum preocuparea sa pentru studiul comunismului si al totalitarismului nu mai e demult o surpriza, noutatea vine din perspectiva celei mai recente sale carti, aparuta luna aceasta la Polirom, Comunism si Totalitarism. Stephane Courtois demonstreaza cum rolul fundamental in dezvoltarea totalitarismului nu l-au avut nici statul nazist si nici cel stalinist, ci Lenin si bolsevismul. Preambul pentru a deconstrui mitul lui Lenin “cel bun” vs Stalin “cel groaznic”.

In acelasi timp cartea sa analizeaza perspectiva contemporana a democratiilor occidentale asupra comunismului in relatie cu cea a Europei de Est si, poate cel mai interesant, cu pozitia paradoxala a Rusiei, unde acest trecut se vrea ignorat & glorificat (sa nu uitam de reabilitarea lui Stalin demarata de Putin).


Stephane Courtois, foto Polirom

Desi am fi tentati sa postulam ca prea am auzit atatea de comunism si totalitarism incat ce ar mai fi de zis pe acest vechi subiect, cartea lui Courtois pune problema pe masa intregii Europe, care se vrea unita(ra) in spirit si arata care sunt diferentele mari de perceptie/memorie colectiva fata in fata cu un trecut deloc glorios.

Cartea contine si un capitol despre dictatura comunista din Romania si crimelor comise in numele acesteia si va fi lansata pe 11 iulie in prezenta autorului.

Exit mobile version