Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

​​Bilanț alegeri 2016: parlamentare România, prezidențiale SUA, Brexit

20.12.2016 @ 7:00 pm - 9:00 pm

„Cum alegem?“ este intrebarea de pe coperta cartii aparute in preajma alegerilor parlamentare din Romania la Editura Humanitas, in care Catalin Avramescu face un portret concis al democratiei.

Marti, 20 decembrie, la ora 19, in Libraria Humanitas de la Cismigiu, Catalin Avramescu, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu si Cristian Preda analizeaza ce am ales, facand un bilant pentru trei dintre procesele electorale si de consultare publica din 2016. Doua valuri de soc au ajuns pana la noi odata cu aflarea rezultatelor Brexit si ale alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Ce putem intelege din ele si din participarea scazuta la alegerile parlamentare din Romania?

„Adevarul este ca nu stim exact care sunt conditiile generale in care un stat devine democratic sau mentine acest fel de regim. Exista diverse teorii. Una dintre acestea scoate in evidenta rolul bunastarii materiale. O democratie saraca lipita pamantului este greu de imaginat. Alte teorii subliniaza rolul culturii politice din societatea respectiva. Pentru Tocqueville, de exemplu, democratia nu este doar un regim politic, ci si o stare sociala. Altfel spus, conteaza elemente cum ar fi educatia sau valorile democratice. in sfarsit, exista teorii care considera democratia ca fiind mai inainte de orice un set de institutii si de reguli.“ (Catalin Avramescu)

„Vointa politica a electoratului se traduce in reprezentare politica prin intermediul votului. In democratiile Greciei antice acest lucru nu era neaparat adevarat. Tragerea la sorti, mai curand decat votul, era considerata o procedura «democratica». Insa in democratiile moderne, fara exceptie, alegerile sunt elementul central al sistemului politic. Democratia este definita adesea drept regimul unde conteaza vointa majoritatii. Problema este ca aceasta majoritate nu este intotdeauna usor de descoperit. Avem ca punct de plecare optiunile individuale ale cetatenilor, care se exprima la urne, iar ca punct de sosire, mandatele disponibile (mandatele dintr-un parlament, cele ale unui consiliu local sau mandatul unui presedinte).“ (Catalin Avramescu)

„Cand totalitatea cetatenilor nu vrea sa se ocupe decat de treburile particulare, partidele au toate sansele sa devina stapanele treburilor politice. Putem vedea atunci adesea pe scena mare a lumii o multime reprezentata de cativa oameni. Acestia vorbesc singuri in numele unei majoritati absente sau neatente; numai ei actioneaza in mijlocul unei nemiscari generale; ei hotarasc in toate, dupa capriciul lor; ei schimba legile si tiranizeaza dupa plac moravurile; si ramanem uluiti vazand in ce numar mic de maini nevolnice si ticaloase poate cadea un popor mare.“ (Alexis de Tocqueville)

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

Organizer

Editura Humanitas
Website:
www.humanitas.ro

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map