Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Atelier de creație: Mini-doză de grandoare. Cărți pitice crescute în România

16.03.2018 @ 4:00 pm - 18.03.2018 @ 5:00 pm

RON250

Între 16 și 18 martie 2018, asociațiile Citim Împreună România și Cu alte cuvinte organizează, la Muzeul Național al Literaturii Române, Mini-doză de grandoare –cărți care iubesc copiii în mai puțin de 1000 de cuvinte, un atelier de creație pentru autori și ilustratori români.

În cadrul acestui atelier interactiv, Jane G.Meyer, scriitoare și editoare de cărți pentru copii din Santa Barbara, va face o formare despre cum se scriu cărțile ilustrate scurte. Vor fi abordate teme precum:elemente cheie ale unei cărți ilustrate scurte de succes; cum să abordăm subiecte sensibile în literatura pentru copii; tehnici de scriere; recomandări despre cum să scriem o poveste care ar trebui citită cu voce tare; ceea ce este adecvat pentru dezvoltarea copiilor mici; cum lucrăm cu un ilustrator; cum să ne gândim la relația dintre text și imagini.

Sâmbătă, 17 martie, între orele 15:30 și 17:00, va fi organizată o discuție importantă: Ce-i de făcut? Cărți ilustrate scrise de autori români în mai puțin de 1000 de cuvinte. Discuția, moderată de Florin Bican, le va aduce împreună pe Adina Rosetti (autor), Livia Coloji (ilustrator), Virginia Costeschi (editura « Trei »), Laura Albulescu (editura «Arthur») și Cătălina Ulrich Hygum (profesor universitar), la Muzeul Național al Literaturii Române.

Locurile fiind limitate, participarea la eveniment se face pe bază de invitații. Evenimentul va fi transmis în direct, pe pagina Facebook a asociației Cu Alte Cuvinte/Cultural diversity in children’s books.

De ce este important să vorbim despre cărțile ilustrate scurte ?

Cărțile ilustrate scurte (<1000 de cuvinte) sunt un prim pas esențial în procesul de alfabetizare al copiilor. Alfabetizarea începe odată cu prima carte a bebelușului/copilului, care îi este citită de nenumărate ori. Din ce în ce mai mulți părinți învață cât e de important să le citească copiilor cu voce tare (mai ales în primii trei ani de viață), iar cărțile ilustrate scurte sunt o alegere naturală pentru primele lecturi. Aceste cărți devin apoi primele cărți pe care un copil învață să le citească singur.

Din păcate, cărțile ilustrate scurte, crescute și cultivate local, lipsesc în mare măsură din literatura română pentru copii. Noi ne dorim să contribuim la schimbarea acestui aspect.

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române
Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8
București, Romania
+ Google Map
Phone:
+4021 2125845 (centrală)
Website:
http://www.mnlr.ro/