Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Blecher Fest, ediția a II-a – 25-27 mai 2018

25.05.2018 @ 5:00 pm - 27.05.2018 @ 10:00 pm

Ediția 2018 a festivalului internațional Blecher Fest se va desfășura pe perioada a trei zile, 25 – 27 mai, la Roman, și va reuni personalități ale lumii literare și artistice din România, Italia, Brazilia, Polonia, Belgia și Germania.

Evenimentul se adreseaza publicului larg din țară și din străinătate, iar activitățile festivalului sunt conturate pentru a acoperi un spectru cât mai larg de manifestari cultural-artistice: conferință literara, prezentare de carte, concursuri de creație, concert simfonic, proiecții de film, concerte de muzică veche românească (Trei Parale și Ferenc Ségercz), spectacol de stradă, spectacol performance (Urletul – Ionuț Caras) și alte activități creative.

Ca și în 2017, accesul la toate acțiunile festivalului este gratuit.

Program Blecher Fest 2018

Vineri 25 mai

17:00 Deschidere Blecher Fest
Întâlnire pe treptele Liceului Roman-Vodă

Colegiul Național Roman-Vodă

19:00 Concert live percuție
Trupa de percuție Gh. Dima din Piatra Neamț

Colegiul Național Roman-Vodă

Sâmbătă 26 mai

10:00 Lansare de carte – Doris Mironescu
Lansarea volumelor criticului literar Doris Mironescu: „Viața lui M. Blecher, împotriva biografiei”, ediția a doua, Humanitas, 2018; M. Blecher, „Opere”, ediție critică realizată la Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2017. Invitați: criticii literari Nicoleta Popa Blanariu, Adrian Jicu, Adrian G. Romila

Biblioteca Centrală

11:30 GPS Literar
Pe un traseu care pornește din Parcul Municipal, pe strada Ștefan cel Mare, cu opriri în diferite locuri, actorii vor pune în scenă pagini din opera lui M. Blecher chiar în spațiile care, cu probabilitate, l-au inspirat pe scriitor. Spectatorii sunt invitați să asocieze locuri cunoscute ale orașului cu viziunile filtrate prin imaginația scriitorului interbelic.

Parcul Central

15:00 M. Blecher pe meridianele lumii
Masă rotundă cu traducătorii operei lui M. Blecher: Bruno Mazzoni (Italia), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Jan H. Mysjkin (Belgia).

Sala Primăriei

16:00 Workshop de miscare cu Momo Sanno

Kult Hub

17:30 Concert al Cvartetului Filarmonicii din București
Concert de muzică clasică

Curtea Bibilotecii Centrale

20:00 Performance URLETUL
Urletul de Allen Ginsberg cu Ionuț Caras și Vasile Gherghel

Casa Romașcană

21:30 Égvilág Ségerczferi trio
concert de muzică românească, cu artistul Ferenc Ségercz și noul său trio

Casa Romașcană

23:00 Concert Trei Parale
concert de muzică veche românească

Casa Romașcană

Duminică 27 mai

10:00 Memento M. Blecher
Prezentare a istoriei comunității evreiești din Roman; reculegere la mormântul lui M. Blecher; comemorare a marelui scriitor prin lecturi, recitări, alocuțiuni.

Cimitirul Evreiesc

13:00 Festivitate Premiere
Premierea câștigătorilor concursului de creație Max Blecher.

Sala Primăriei

14:00 Workshop de miscare cu Momo Sanno

Kult Hub

16:00 Deschidere evenimente stradale
Strada Ștefan cel Mare ce va fi închisă circulației automobilelor și deschisă evenimentelor artistice stradale.

18:00 Corul Schola Cantorum Musatina
Ansamblul Coral “Schola Cantorum Musatina” din Roman, condus de Felix-Cristian Pericica.

Casa Romașcană

21:00 Performance de miscare cu Momo Sanno
Spectacol de dans stradal

Casa Romașcană


Alte detalii despre festival, invitați, echipă ș.a.m.d. sunt de găsit pe site-ul festivalului.


Despre Max Blecher

Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoșani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ștefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porțelanuri, unde își desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea orașului.

Max Blecher a urmat cursurile primare și liceale la Roman. Dupa susținerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăvește de morbul lui Pott, o boala gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici și sanatorii din străinătate.

Max Blecher este autorul romanelor „Întâmplari în irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”, „Vizuina luminata” și al volumului de poezii „Corp transparent” și este singurul scriitor romașcan care descrie, în amănunt, orașul natal (parcul orașului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).

Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Este supranumit, de unii critici, „Kafka al României” și comparat, de alți critici, cu scriitorul polonez Bruno Schulz. A fost un autor genial, ce a atins profunzimi stilistice și existențiale unice în literatura română.

Max Blecher este foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost și continuă să fie traduse în limbi precum: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză sau neerlandeză.