Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureştiul !MPROvisează cu Festivalul Naţional de Improvizaţie

23.10.2014 @ 8:00 pm - 01.11.2014 @ 9:30 pm

Între 23 octombrie şi 1 noiembrie cele mai năstruşnice poveşti vor prinde viaţă pe loc, spontaneitatea va stârni hohote de râs, iar replicile memorabile vor fi aplaudate îndelung de spectatori.

Începe !MPRO – Singurul Festival Naţional de Improvizaţie.

Trei teatre din capitală (Teatrul de pe Lipscani, Godot Cafe şi Teatrul Elisabeta) vor găzdui ediţia a doua a festivalului. Momente creative şi umoristice vor fi în toate cele 7 spectacole. Acestea sunt prezentate în premieră naţională și acoperă formate noi de improvizație: „Improvizaţie Muzicală”, „Improvizaţie cu obiect imaginar”, „Sketch Comedy”, „Maestro”, „Scene din viaţa lui ?”.

Festivalul se va deschide cu marea finală a Campionatului de Teatru Sport, singura competiţie în care meciurile stârnesc hohote de râs, iar aplauzele spectactorilor se transformă în note. Confruntarea decisivă pentru titlul suprem se va da între trupele Backstage Boys şi Freeze (ambele din Bucureşti) joi 23 octombrie, ora 20.00 la Teatrul de pe Lipscani. Juriul va fi format din regizorul Vlad Massaci, cel care a adus Teatrul Sport în România, actriţa şi profesoara de improvizaţie, Mihaela Sîrbu, şi publicul – expertul în divertisment.

Vineri 24 octombrie, la ora 22.00 în Godot Cafe, Mircea Tiberian și invitații lui vor rescrie istoria muzicală prin momente de spontaneitate în care se vor juca cu melodii celebre propuse de public în cadrul spectacolului O lecţie de improvizaţie muzicală cu Mircea Tiberian.

Sâmbătă 25 octombrie, în Godot Cafe, începând cu ora 19.00, spectactorii sunt invitaţi în 2014: O Odisee Pământeană, o comedie bazată pe improvizaţie, dar cu decoruri, costume şi regizor.
BUCUREȘTI, 21 OCTOMBRIE 2014

Seara de duminică este dedicată improvizatorilor amatori care, coordonați de doi profesioniști, se vor întrece în scene improvizate cu talent și farmec pentru a cuceri titlul de Maestro – 26 octombrie, de la 19.00, în Godot Cafe.

Un eveniment inedit, dar important pentru comunitatea improvizatorilor este lansarea primelor traduceri în limba română ale unor cărţi fundamentale din domeniu: „Impro” de Keith Johnstone şi „Improvizat” de Mick Napier. Va fi chiar și un dialog via Skype cu Mick Napier, unul dintre autori, și o proiecție a unor cursuri ținute de Keith Johnstone, inventatorul formatului Teatru Sport. Evenimentul va avea loc în Godot Cafe, duminică 26 octombrie, ora 16.00, iar intrarea este liberă.

În a doua săptămână a festivalului, !MPRO se mută la Teatrul Elisabeta. Aici vor fi ateliere de improvizaţie pentru amatori (intrare gratuită), spectacole de improvizaţie muzicală şi cu obiect imaginar (create în cadrul festivalului) şi “Scene din viaţa lui ?” (interviu cu un invitat surpriză şi cu interpretări improvizate), astfel:

  • Atelierul de Improvizație pentru amatori, gratuit, se desfășoară luni (27 octombrie), marți (28 octombrie) și miercuri (29 octombrie), de la ora 19.00 la ora 21.00 la Teatrul Elisabeta;
  • Joi, 30 octombrie, „O lume imaginară”*, la Teatrul Elisabeta, cu două reprezentații – de la ora 19 și de la ora 21
  • Vineri, 31 octombrie, „Un musical în patru zile”**, la Teatrul Elisabeta, cu două reprezentații, de la ora 19 și de la ora 21;
  • Sâmbată, 1 noiembrie, „Scene din viața lui Bogdan Șerban – așa cum și le amintește el, povestite de noi”***, la ora 20.00, la Teatrul de pe Lipscani.

______________________________________________________________________________

*Despre „O lume imaginară”

Girafe care refuză să își stingă pipa în timpul spectacolelor, cowboy ce explorează spațiul și roboți îndrăgostiți la prima întâlnire – la noi nimic nu e improsibil. Actorii nu își stiu replicile, nu există scenarii, iar publicul dă indicații.
Total neobișnuit, dar asta e și frumusețea festivalului !MPRO.

Atunci când renunți la scenarii și accepți că orice este posibil, improvizația devine un adevărat loc de joacă unde îți dai frâu liber imaginației.

Unii improvizatori au mers mai departe, experimentând cât mai mult, pentru a vedea câte forme poate lua acest nou tip de artă. Așa s-a ajuns la crearea mai multor formate de improvizație, de la cele mai neașteptate, la cele mai captivante, toate incluse în ediţia de anul acesta.

Uită de timp și spațiu și intră într-o lume tridimensională ce ia naștere prin lucrul cu obiectul imaginar. Bizar, incitant, diferit, sau altfel spus, o experiență cum doar la !MPRO găsești.
Douăzeci de actori improvizatori vor lucra timp de patru zile pentru a produce un spectacol nou-nouţ, sub îndrumarea atentă a unui expert american.

Trainer: Sean Cusick de la Second City / Annoyance Theatre, Chicago, SUA
Durata: 80 min., fără pauză

Bilete aici și aici.

**Despre „Un musical în patru zile”

Muzica este în sine improvizație, însă la !MPRO o aducem la un alt nivel. Vom avea o serie de jocuri de improvizație muzicală, de scenete și chiar sketch-uri de musical. La finalul serii spectatorii vor fi atât de captivați încât vor aplauda pe note muzicale.

Douăzeci de actori improvizatori vor lucra timp de patru zile pentru a produce un spectacol nou-nouţ, sub atenta îndrumare a unei experte americane.

Trainer: Lisa McQueen de la Second City / Annoyance Theatre, Chicago, SUA

Durata: 80 min., fără pauză

Bilete aici și aici.

*** Despre „Scene din viața lui Bogdan Șerban – așa cum și le amintește el, povestite de noi”

Hobby-uri, prietenie, familie, temeri, aventuri – despre acestea şi multe altele vor discuta regizorul Radu Dragomirescu alături de invitatul nostru special (curioşi cine va fi?). Răspunsurile şi poveştile sale vor fi pretextul unor scene, monoloage, cântece şi jocuri de improvizaţie.

Regizor-intervievator: Radu Dragomirescu
Actorii: Andreea Samson, Axel Moustache, Mădălin Mandin, Monica Anastase, Pavel Bârsan, Radu Ciobănaşu, Rozana Radu

Durata: 90 min., fără pauză

Bilete aici sau de la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani, în intervalul orar 12:00-22:00.

______________________________________________________________________________

În cele 10 zile de festival, !MPRO invită publicul să exploreze tainele teatrului de improvizaţie, să intre în jocul creativităţii şi să se lase cucerit de arta spontaneității.

Abonamentele şi biletele se găsesc pe www.bilete.ro, precum şi înaintea fiecărui spectacol, la intrarea în teatru.

Fanii din ţară sau cei care nu pot ajunge la marea finală a Campionatului de Teatru Sport, vor urmări confruntarea in direct prin streaming, cu sprijinul Vodafone, pe facebook.com/improfest.ro
Programul Festivalului poate fi accesat aici.

Ediția a 2-a !MPRO este organizată cu sprijinul ARCUB, prin programul București 555.

Organizer

Impro Fest
Phone:
+40 765 330 429; +40 721 376 712
Email:
hello@improfest.ro
Website:
http://improfest.ro/