Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cătălina Matei, Alexandru Povarnă și Sînziana Șipoș, la cea de-a noua ediție „Citesc poezie”

12.08.2016 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Cătălina Matei, Alexandru Povarnă (invitată: Eva) și Sînziana Șipoș vor fi participanții celei de-a noua ediții a întâlnirilor literare „Citesc poezie”. Aceasta se va desfășura vineri, 12 august, la Ceainăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13-15), de la ora 19:00. Realizatori și moderatori: Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.

În edițiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea și receptarea poeziei, căutarea poeziei, moduri de „așteptare” al poeziei, dar și „dăruirea” poeziei către publicul feminin, „dansarea” poeziei, serbarea poeziei, fragmentarea poeziei, precum și „imaginarea” poezie. Întâlnirea literară din 12 august își propune să creeze o armonizare între poezie și muzică. Spectatorii vor avea parte de premii și surprize, atât din partea invitaților, cât și a moderatorilor.

Întâlnirile au ca scop popularizarea și atragerea către poezie a unui număr cât mai mare de cititori. Vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, următoarea ediție fiind programată pe 9 septembrie, de la ora 19:00.

„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat în urmă cu nouă luni și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața noastră. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive pentru care cititorii aleg să descopere această delicată formă de expresie.

Despre autori:

Cătălina Matei – n. 1988, București. A absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea pian, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2011) și Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, la Universitatea din Bucureşti (2010). Are un master în Teoria literaturii şi literatură comparată – Universitatea din București (2012).

Activitatea literară: Premiul Special – Concursul Naţional Mihai Eminescu, secţiunea Eseuri, 2006; Marele Premiu Nora Iuga – concursul literar Nora Iuga, secţiunea poezie, 2011; Premiul I – Concursul Naţional de Literatură Reţeaua Literară, secţiunea poezie, 2012; Premiul Concursului Național de Poezie Constantin Virgil Bănescu, 2013; Menţiune specială – Concursul Naţional de Literatură / Poezie Reţeaua literară, 2011.

A debutat în 2014 cu volumul Lanul cu sârme întinse, editura Tracus Arte. Lecturi: AtelieRELAȚIONALE – organizator: Răzvan Țupa, 2010; Institutul Blecher – organizator: Claudiu Komartin, 2011, 2013; Cenaclul Universitas – organizator: Mircea Martin, 2012; Târgul Național al Cărții de Poezie – organizator Muzeul Național al Literaturii Române, 2014; CDPL Fest, librăria Bastilia – organizator Un Cristian, 2014; Gala Tinerilor Poeți Traian T. Coșovei, 2014.

Alexandru Povarnă – n. 1987, București. Călător, Scriitor și Om într-o continuă uimire prin lume. Licențiat în Sociologie la București. Două masterate: unul în Studii religioase și altul în Științe sociale. A început să scrie în liceu, fiind publicat în revista pentru liceeni Hronica, urmând perioade de pauze și căutări. A apărut în volumul colectiv de poezie Vremea pietrelor prețioase (Ed. ArtCreativ, 2016) și a fost nominalizat la premiul Mopete pentru manuscris la Festivalul Internațional de Poezie Artgothica, Sibiu, 2016.

Îl puteți urmări pe blogul personal de poezie: https://poetulzburator.wordpress.com/ și pagina de poezie FB: PoeziepentruEA.

Sînziana Șipoș – n. 1990, Făgăraș. A absolvit Facultatea de Litere din Sibiu. A publicat în Zona nouăTimpul, Paradigma și alte reviste și antologii. În prezent este doctorandă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Despre moderatori:

Emilia Zăinel (n. 1990, Craiova). Licență în jurnalism. Master în filosofie. A debutat cu volumul de poezie În afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro și Trainer acreditat ANC la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin; Voluntar în diverse proiecte. Este inițiatoarea campaniei de conștientizare Citesc poezie. Apariții în reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literară”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literară”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Păltiniş”, „Urmuz” etc. Apariţii în antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociației Artgohtica – 2011 și 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc. Mai multe pe emiliazainel.ro.

Mircea Dan Duță (n. 1967, București). Poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducător din literaturile cehă, slovacă, engleză și franceză. Absolvent al UNATC (Comunicare Audio-Vizuală – masterat, 1998), FAMU (Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga – doctorat, 2004) și al FFUK (Facultatea de Litere / Științe Umaniste a Universității Caroline din Praga – Studii Romanice – masterat, 2008). Fost director al ICR Praga (2006-2014). Pedagog (lector universitar) la FAMU (din 2004), FFUK (din 2002) și FSV (Facultatea de Sociologie a Universității Caroline din Praga – din 2009). Organizator de programe culturale implicând în principal cultura contemporană cehă, slovacă și română. Publicații: Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată) – volum de poezie, 2015, editura Petr Štengl, Praga (în cehă). Peisaje, zboruri și dictări – volum de poezie, 2014, editura Petr Štengl, Praga (în cehă). Povestitor, autor, și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea – 2009, Editura Universității Caroline, Praga (în cehă). Istoria relațiilor romano-cehe – volum colectiv, Editura Universității din București (în cehă și română). Predarea limbilor și literaturilor slave de sud și balcanice în Europa – 2013, volum colectiv, Editura Universității Masaryk, Brno, 2013 (în cehă). Româna ca limbă străină – 2013, volum colectiv, Editura Universității Babes-Bolyaly, Cluj (în română). Memorie și istorie: Agricultura și destinul său după 1948 în țările socialiste – 2011, volum colectiv, Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga (în cehă). Primăvara de la Praga în literatura, teatru și film – 2009, volum colectiv, Editura Universității Josef Škvorecký, Praga (în cehă). Holocaustul în literatura cehă, slovacă și polonă – 2006, volum colectiv, Editura Universității Caroline, Praga (în cehă). Traduceri din creația lui Václav Havel, Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam, Petr Zelenka, Tomáš Zmeškal, Miloš Urban, Helga Hošková, Michal Viewegh etc. În mai 2015, a publicat la Editura Tracus Arte prima antologie de poezie cehă contemporană apărută în România după 1989.

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone
021 317 3459
View Venue Website