Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

De ce se revoltă oamenii? Lansarea cărţii „Sociologia mişcărilor sociale”, de Ionel Nicu Sava

03.02.2015 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Marţi, 3 februarie, de la ora 18.00, Nemira vă invită la o lansare-eveniment: volumul Sociologia mişcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii?, de Ionel Nicu Sava, primul studiu românesc despre acţiunea colectivă de contestare.

Şi ce loc mai potrivit pentru o discuţie despre revoltă şi spirit revoluţionar dacă nu Librăria Bastilia – ce poartă în numele ei încărcătura Revoluţiei Franceze?

Alături de autor, vor vorbi despre carte istoricul Adrian Cioroianu, analistul Oana Popescu, sociologul Ştefan Bruno şi jurnalistul Cristi Rogozanu – toţi persoane de anvergură în spaţiul public, reuniţi acum pentru ca, pornind de la acest studiu, să discute şi despre lumea în care trăim.

 

Antropologul francez Claude Karnoough va încheia seara cu o descriere a revoltelor urbane ale secolului al XX-lea.

Volumul de faţă este o sociologie a protestului şi revoluţiei înţelese ca procese de schimbare în profunzime a societăţii. Aparent surprinzător şi relativ inexplicabil, clase sau grupuri sociale contestă autoritatea publică, exprimă preferinţe pentru un nou set de reguli sociale şi politice, afişează atitudini şi comportamente diferite, alterează stilurile culturale şi, nu în cele din urmă, atentează la practicile instituţionale. De aceea, atunci când cei mulţi şi lipsiţi de putere se mobilizează şi sunt motivaţi de acelaşi set de preferinţe şi atitudini, acţiunea colectivă este doar o chestiune de timp. Revoltele populare, revoluţiile, conflictele civile, grevele, demonstraţiile, conspiraţiile şi internaţionalele sunt interpretate în această carte ca acţiuni colective, altfel numite mişcări sociale.

IONEL NICU SAVA este sociolog, conferenţiar la Universitaţea din Bucureşti şi profesor asociat la Academia de Studii Economice. A obţinut licenţa în sociologie (1993) şi a urmat cursuri de specializare la Colegiul G.C. Marshall din Germania (1996). Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti (1999) cu o teză privind tranziţia economică şi socială a Europei de Est. În 2001 a primit bursa “Manfred Wörner” a NATO pentru un proiect privind rolul asistenţei externe în tranziţia democratică a ţărilor din Europa de Sud-Est. În 2002 a fost bursier Fulbright la Universitatea California din Los Angeles. În paralel cu cariera academică, Ionel Nicu Sava a ocupat diverse funcţii publice în Ministerul de Externe şi în Ministerul Apărării. Între 2007 şi 2011 a fost ambasador în Elveţia şi în Liechtenstein. Ionel Nicu Sava a publicat şase cărţi şi mai multe traduceri, capitole în cărţi, studii şi articole pe teme de sociologie, geopolitică, securitate. În 2001 a iniţiat Masterul de studii internaţionale şi de securitate al Universităţii din Bucureşti.

Venue

Bastilia Librarium
Piața Romană nr. 5
București, Romania
+ Google Map
Website:
http://www.librariumgrup.ro/