Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, de Angela Banciu – lansare de carte

19.06.2015 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Vineri 19 iunie 2015, ora 18.00,
Libraria Carturesti Verona, Bucuresti

Invitati:
NORA IUGA
VALERIU MIRCEA POPA
OCTAVIAN SOVIANY
MIHAIL GALATANU

Director Editura Junimea: LUCIAN VASILIU

Va asteptam!

Angela Baciu este poet, publicist, jurnalist si promotor cultural.

Turneul de promovare a cartii de interviuri, publicata la editura Junimea, a inceput pe 14 martie 2015 la Targul de Carte “Librex” autoarea intalnindu-se cu cititorii la Iasi, Piatra Neamt, Chisinau, Galati, Braila, Barlad, Campina, Ploiesti, Constanta, Mamaia, Busteni, Targul de Carte “Bookfest” Bucuresti.
Cartea va fi lansata si la Zilele Eminescu 13/15 iunie Botosani, la Suceava, Craiova, s.a.
Angela Baciu este membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Reprezentant zonal, autor a 16 carti de poezie, publicistica si literatura pentru copii si doua carti in curs de aparitie.
In anul 2011 Revista AVANTAJE a numit-o “Femeia Anului” pentru implicare in proiecte sociale si caritabile.

Foto coperta carte interviuri: Adrian Mociulschi

Afis: Adquest Image

Eveniment organizat sub egida U.S.R, Filiala Iasi.

Va asteptam!

***

„Sunt onorata sa ma intalnesc cu cititorii mei din Bucuresti la Libraria “Carturesti Verona”, un loc atat de drag mie, spatiul in care ma voi intalni cu toti prietenii mei reali si virtuali, vom bea o cafea impreuna si vom povesti despre scriitori si fabuloasele lor povesti de viata” (Angela Baciu)

De ce sa cititi aceasta carte de interviuri?!

* „Angela Baciu scrie cu farmec despre oamenii care dau măreție creației româneşti, prin faptul că viața şi supliciile lor devin poveşti ce aşază literatura română în universalitatea culturii. Drumul de la viață la literatură, şi reciproc, e prilej de dialoguri şi de revelații. Prin celebrele sale Dialoguri, Angela Baciu e unul din cei mai buni cronicari ai vremurilor noastre.” (Angela Furtună)

* “Angela Baciu a ajuns târziu la maturitate poetică (o spun eu, care n-am ajuns la maturitate decât târziu sau, cine ştie, poate n-am ajuns chiar deloc). La început, scria cu sensibilitatea – şi atât. Era o poetă a ingenuităţii.

A trebuit să treacă prin multe, prin încercări destinale, prin oameni, prin Nora Iuga, prin Radu G. Ţeposu, Cezar Ivanescu etc. Toate acestea au înţelepţit-o. Astfel se face că a început să se exprime cu mai mare coerenţă după borna 40 a existenţei sale. Mă bucur că am avut răbdare şi am aşteptat-o. Într-un fel, ea o evocă şi o repetă pe Nora Iuga, a cărei afirmare a sporit o dată cu trecerea anilor. Angela Baciu abia de acum începe să spună ce are de spus.
Este un om minunat, o femeie minunată…

Este prizoniera acestui paradox, fiindcă este un personaj literar cu evoluţie, iar nu static. Viaţa nu a fost foarte generoasă cu ea. Harul, însă, da. Şi ea face, acum, drumul de la o poetă obişnuită, simplă, “oarecare”, la una căreia i s-a îngăduit accesul către esenţe. Şi nu sunt multe persoane, pe lume, binecuvântate cu o asemenea şansă.” (Mihail Galatanu)

* “Cinste autoarei acestor convorbiri, pentru că, prin străduinţa ei, cititorii ne pot vedea aşa cum suntem , nu cum am vrea să fim…” (Adrian Popescu)

* “Cât despre domnia ta, Angela Baciu, dincolo de harul poetic, cred că ai vocaţia dialogului, iar cele trei volume de interviuri cu personalităţi din toate generaţiile şi de toate tendinţele, pe care ni le dăruieşti cu trudă şi generozitate, se arată a fi şi o istorie vie a vieţii noastre literare din ultimele două decenii.
Ceea ce nu-i puţin lucru.” (Thedor Codreanu)

***
De ce am scris aceasta carte?

„Intotdeauna am fost fascinata de omul-scriitor, de poetul-calator-fara-varsta, de mana poetului, de toate “secretele” dintr-un laborator de creatie. Cand si unde se naste scriitorul? de ce si pentru cine scrie? isi cunoaste publicul? ce asteptari are de la critici? sunt citite cartile? ce inseamna poezia? de ce e singur poetul? ce il inspira pe scriitor? poetii sunt timizi? pot deveni scriitorii personajele-din-carte? e sarac artistul? cand mor unde ajung poetii?…intrebari unele cu raspuns, altele fara…

Am inceput aceasta noua carte de interviuri DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA (publicata la editura Junimea din Iasi) promitandu-mi mie si cititorului ca nu voi renunta la dialog, la dorinta de a-l cunoaste pe artist asa cum e el. Si atunci mi-a venit ideea sa-i transform pe interlocutorii mei in “personaje de poveste” – o poveste despre vieti de domni si doamne, despre scriitori din diferite generatii, pe care ii leaga ceva pretios: prietenia literara si cuvantul scris.
Va veti intalni cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abaluta, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Angela Furtuna, Lucian Vasiliu, Liviu Antonesei, Mihail Galatanu, Horia Garbea s.a. (si nu va spun mai multi autori sa fiti curiosi sa cititi cartea!).

Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieti, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinta de a-l cunoaste mai usor pe cel intervievat, de a afla lucruri mai putin stiute atat din viata scriitoriceasca a acestuia, cat si din cea personala.

Cartea poate fi si o poveste-experiment, poveste-joaca despre cum poti sa-l descoperi pe celalalt ascultandu-l rabdator intr-un fotoliu, privindu-i miscarile, siguranta pasilor din propria casa, sau cum este privit de ceilalti pe strada, cate cuburi de zahar pune intr-o cafea, sau cum se descurca stangacii intr-o lume de dreptaci. Jurnalistul şi scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare il cunoaste pe celalalt si, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului si chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul. Toţi trei descoperim împreună cum se apropie oamenii prin dialog si cuvant, marturisiri si trăiri semnificative.

O poveste-calatorie despre impliniri, credinte, calatorii, mari iubiri si dezamagiri, despre cine poate primi Premiul Nobel, despre debuturi, amintiri din tinerete si spaime la batranete, repere in literatura, despre intamplari uitate si dialoguri cu cei plecati la ingeri, imaginate poate, despre nelinisti, melancolii …despre…ei, despre multe.

Constat ca si aceasta este o carte inca neterminata, pentru ca, se pare, arta conversatiei naste mereu dorinta de a mai vorbi, de a mai intoarce o fila…dupa un dialog inceput timid in fata unei cesti de cafele vine altul, si apoi altul…

Urmeaza amintirile, povestirile mele despre scriitorii pe care i-am cunoscut…
Ei, da. Amintirile vin de-a valma. Oameni si povestile lor. Oameni si destine.
Dar, despre toate acestea, in urmatoarea mea carte…” (Angela Baciu)

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 3459
Website:
http://librarie.carturesti.ro/