- This event has passed.
Despre romanul „Cei opt munți”, de Paolo Cognetti, la Serile Italiene
15.01.2018 @ 7:00 pm - 8:30 pm
Luni, 15 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38, București), va avea loc o dezbatere pornind de la romanul Cei opt munți, de Paolo Cognetti, volum apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în anul 2017, în traducerea Ceraselei Barbone. Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Serile Italiene”, inițiat și coordonat de italienista Smaranda Bratu Elian.
Vor vorbi: Oana Boșca-Mălin, Cerasela Barbone, Bogdan-Alexandru Stănescu, Cristian Flueraru
Evenimentul este organizat de Editura Polirom, Cercul de studii culturale al studenților italieniști și Colectivul de limba și literatura italiană, Universitatea din București.
Parteneri: Librăriile Humanitas
Un adevărat fenomen editorial, Cei opt munți este laureat al Premiului Strega, ediția 2017, și a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de țări. Ediția franceză a romanului a obținut Premiul Médicis étranger 2017.
Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil şi fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Cînd descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate verile în locul acela „închis în sus de creste gris-fer şi în jos de o stîncă abruptă care împiedică accesul”, dar traversat de un torent care îl ademeneşte din prima clipă. Şi acolo, aşteptîndu-l, se află Bruno, cu părul lui blond cînepiu şi gîtul ars de soare: de aceeaşi vîrstă cu el, dar, în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Încep astfel veri de explorări şi descoperiri, printre casele abandonate, moară şi cărările mai aspre. Sînt şi anii în care Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui. Pentru că muntele înseamnă cunoaştere, un adevărat mod de a respira, şi va fi legatul lui testamentar cel mai autentic. O moştenire care, după mulţi ani, îl va reapropia de Bruno.
„Un roman cu suflul puternic al unei cărţi clasice, care apare în universul nostru literar ca un meteorit dintr-o epocă demult apusă, într-o vreme cînd întrebările majore se pun prea rar.” (La Repubblica)
„O poveste extraordinară despre prietenie şi despre ce înseamnă să devii bărbat. În tradiţia lui Jack London, Mark Twain, Ernest Hemingway şi a felului în care zugrăvesc ei natura.” (Vanity Fair)
„Recurgînd la un limbaj esenţializat, dar extraordinar de evocator şi de puternic, Cognetti construieşte un roman pe care mulţi îl consideră deja un clasic şi în care răsună ecoul maeştrilor ce l-au format, al lecturilor considerabile, al experienţei montane.” (CriticaLetteraria)
„Cognetti şi-a pus în valoare pasiunea pentru scriitorii pe care îi evocă nemijlocit –Stevenson, Twain, London, Hemingway – şi îşi găseşte vocea autentică pentru a spune povestea formării unui caracter.” (La Stampa)
Paolo Cognetti s-a născut la Milano în 1978. A urmat studii de matematică, abandonate în favoarea celor de film. Cititor avid de literatură americană, a debutat cu volumul de povestiri Manuale per ragazze di successo (2004, nominalizat la Premiul Bergamo), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007, distins cu Premiul Settembrini şi Premiul Renato Fucini). Primul său roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega. În 2016 apare romanul Cei opt munţi, care a fost vîndut în peste 20 de ţări încă înainte de publicare, creînd senzaţie în lumea editorială. A mai scris volumele de călătorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan (Il ragazzo selvatico, 2014) şi volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014). Romanul Cei opt munţi a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de ţări şi a fost distins cu Premiul Strega şi Premiul Strega Giovani.
Proiectul „Serile Italiene” a fost inițiat de Catedra de Limbă si Literatura Italiană și Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenților Italieniști de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, în parteneriat cu editura și librăriile Humanitas. Coordonatorul proiectului este prof.dr. Smaranda Bratu Elian. Fiecare dintre întîlnirile lunare propuse de „Serile Italiene” pleacă de la un volum 100% italian, iar pentru fiecare eveniment sînt aleși invitați de marcă din cele mai diferite domenii culturale, care discută pe marginea volumului ales și dau naștere unei dezbateri care angrenează și publicul.
Details
- Date:
- 15.01.2018
- Time:
- 7:00 pm - 8:30 pm
- Event Tags:
- bogdan alexandru stanescu, cei opt munti, cei opt munti cognetti, cerasela barbone, cercul de studii culturale al studentilor italienisti, colectivul de limba si literatura italiana, cristian flueraru, editura polirom, Libraria Humanitas de la Cismigiu, librariile humanitas, Oana Boşca-Mălin, Paolo Cognetti, serile italiene, smaranda bratu elian
Venue
- Librăria Humanitas de la Cişmigiu
- Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania + Google Map