Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dezbatere cu Aurora Liiceanu: ”Legături de sînge. Povestea Ioanei”

07.11.2013 @ 6:00 pm - 7:00 pm

Ioana, zisă Biba, are o poveste cutremurătoare: în urmă cu mai mulţi ani, şi-a ucis în bătaie fratele.
Ce anume a împins-o la acest gest?
A fost ceva legat de firea ei sau urmarea unei copilării marcate de abuzuri?
Şi, pînă la urmă, cine este Biba?

O încercare de a răspunde la aceste întrebări, dar şi un tablou realist al vietii în închisoare, în volumul Legături de sînge. Povestea Ioanei de Aurora Liiceanu (Polirom, 2013).

în dezbatere la Librăria Cărtureşti Verona
Joi, 7 noiembrie, ora 18.00

Participă, alături de autoare:
Mihai Ioan Micle, doctor în psihologie, contributor la documentarea cărţii
Dan Antonescu, specialist criminolog
Iuliana Alexa, redactor-şef al revistei Psychologies

Cartea

La prima vedere, Ioana, zisă Biba, este o femeie obişnuită. Încă tînără, energică, se ocupă de casă şi de iubitul bolnav. Ea are însă o poveste cutremurătoare: în urmă cu mai mulţi ani, şi-a ucis în bătaie fratele. Ce anume a împins-o la acest gest? A fost un simplu impuls sau urmarea unei copilării marcate de abuzuri? Ioana crede că un moment esenţial i-a schimbat destinul – cel în care şi-a invitat fratele mai mare să locuiască împreună. Ştie că este vinovată, dar nu pare să aibă remuşcări pentru răul pe care l-a făcut. Pornind de la povestea ei, Aurora Liiceanu schiţează un tablou realist al vieţii în închisoare şi încearcă să stabilească dacă există un „cod genetic” al criminalilor sau dacă faptele acestora sînt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.

Din cuprins:

Tinereţe deocheată • Bărbaţii Bibei • Şi totuşi iubirea… Sex virtual şi sex real programat • „Trăim împreună, dar sîntem diferite” • Ce este o femeie liminală? • Biba versus Ana: ce le desparte? • Regretele Bibei, dorinţele, alegerile • Şi, pînă la urmă, cine este Biba?

Documentarea pentru această carte a fost realizată în colaborare cu Mihai Ioan Micle.

 

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012) şi Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013).

Mihai Ioan Micle este doctor în psihologie, cercetător ştiinţific la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, consilier în cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Bucureşti şi profesor asociat la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Are un master în Psihologie organizaţională şi economică, o specializare postuniver­sitară în Psihodiagnostic şi psihoterapie experienţială, studii postdoctorale în domeniul Managementului cerce­tării avansate şi Expertizei medico-legale psihiatrice. Este autorul volumului Climatul organizaţional – factor de progres în raportul motivaţie-performanţă (2009) şi coautor a încă şapte volume; redactor al Revistei de psihologie/Romanian Journal of Psychology. A primit Premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru” (colectiv) pentru lucrarea Încălcarea legii ca stil de viaţă. Vulnerabilitatea adolescenţilor la criminalitate (2009).

Details

Date:
07.11.2013
Time:
6:00 pm - 7:00 pm
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Editura Polirom
View Organizer Website

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone
021 317 3459
View Venue Website