Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dezbatere despre ”Cele Zece Porunci ale zilelor noastre” în cadrul întâlnirilor ARCEN la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

13.10.2013 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu cu o nouă serie de întâlniri ce vor avea loc pe 13, 20 şi 27 octombrie de la ora 19.00Punctul de plecare al întâlnirilor reunite sub titulatura “Eseuri de duminică” sunt  eseurile „Cele Zece Porunci ale zilelor noastre” de André Chouraqui, „Socrate” de Paul Johnson și „Regele și cadavrul” de Heinrich Zimmer.

Duminică, 13 octombrieora 19.00, va avea loc dezbaterea Cele Zece Porunci ale zilelor noastre. Zece porunci pentru a-l împăca pe Om cu omenescul, plecând de la eseul cu titlu omonim semnat de André Chouraqui.Invitatele acestei prime ediţii sunt Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, specialiste în filologie clasică și exegeză biblică. Moderatorul întâlnirii este Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN. 

André Chouraqui, „Cele Zece Porunci ale zilelor noastre. Zece porunci pentru a-l împăca pe Om cu omenescul.
Urmărind receptarea fiecăreia dintre cele Zece Porunci din epoca biblică până în pragul anului 2000, André Chouraqui constată că aceste legi de căpătâi ale lumii nu au fost niciodată pe deplin înţelese şi aplicate. Scopul lor – de a-l împăca pe Om cu omenescul şi cu Divinitatea – trebuie îndeplinit explicându-le mereu, fără ocultări şi deformări, ci cu grija de a le păstra autenticitatea originară. Prin ingenioasa paralelă pe care o construieşte între Declaraţia universală a îndatoririlor omului (cele Zece Porunci) şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document fundamental după care omenirea se conduce astăzi, autorul reuşeşte să demonstreze că, departe de a fi perimate, legile marilor religii ale lumii sunt încă valabile şi sunt înglobate firesc într-o nouă etică universală.

ANDRÉ CHOURAQUI s-a născut în 1917, în Algeria, într-o familie de evrei spanioli.A făcut studii rabinice şi de drept la Paris.A scris sute de articole în presa din lumea întreagă şi a militat pentru prietenia interculturală, mai ales între evrei, creştini şi musulmani, fiind în acelaşi timp un excelent ambasador al iudaismului. Cărţile lui (poezie, teatru, studii de drept, eseuri filozofice, istorice şi sociologice) au fost traduse în douăzeci şi trei de limbi şi au câştigat numeroase premii literare. Este cunoscut în mod special pentru traducerile şi comentariile în limba franceză ale Bibliei şi Coranului.

Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu au coordonat alături de Dan Slusanschi, Cristian Bădiliţă şi Ioan-Florin Florescu traducerea Septuagintei în limba românăDe asemenea, au tradus din ebraică, aramaică şi greaca veche povestiri din Vechiului Testament, reunite în volumul Cele mai frumoase povestiri din Biblie, apărut în primăvara acestui an la Editura Humanitas. “Doamnele Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu sunt o garanţie de infailibilitate filologică, de competenţă biblistică, de inteligenţă, eleganţă şi sensibilitate.” afirma Andrei Pleşu în prefaţa volumului.

În deschiderea evenimentului, ARCEN va prezenta un reportaj care va ilustra percepţia omului de rând asupra Decalogului, acesta fiind punctul de plecare al dezbaterii, iar la final cele două invitate vor intra în dialog cu publicul.

“Eseuri de duminică. Întâlnirile ARCEN la Librăria Humanitas de la Cişmigiu” vor continua cu dezbaterile Socrate. Un om pentru timpurile noastre alături Andrei Cornea (20 octombrie) și Regele şi cadavrul.Poveste despre biruinţa sufletului asupra răului alături de Anca Manolescu (27 octombrie).

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map