Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dezbatere „Poeticile cotidianului” la Librăria Humanitas Kretzulescu

19.10.2015 @ 7:30 pm - 9:00 pm

Editura Casa de pariuri literare și Librăria Humanitas Kretzulescu vă invită luni, 19 octombrie, de la ora 19:30, la o dezbatere despre „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa”. La întâlnire vor fi prezenți Răzvan Țupa, Florina Pîrjol, Cosmin Perța și Anca Ionescu.

Timp de cinci ani, o serie de întâlniri organizate în spaţii neconvenţionale la Bucureşti (şi, de câteva ori, în afara României) a încercat să adune scriitori de toate vârstele pentru a-i pune faţă în faţă cu publicul lor. Nici acum, dicţionarul limbii române nu include termenul „performare”, dar, dacă în cazul artelor spectacolului traducerea „interpretare” poate să funcţioneze, atunci când este vorba despre literatură, limba română nu oferă decât termenul „lectură”. Acest cuvânt nu acoperă complexitatea unei prezentări ce implică şi publicul în calitate de participant activ la întâlnirea cu scriitorul, şi cu textul acestuia.

Iniţiat ca un proiect de promovare a literaturii contemporane pentru un public larg, Poeticile cotidianului s-a transformat, după ani de întâlniri săptămânale, într-un eveniment literar cu propria sa concepţie despre literatură: poetica relaţională.

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum, „fetiş”, publicat în 2001, a fost distins cu Premiul Naţional pentru Debut în poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, „fetiş” – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la editura Vinea. În 2005, Cartea Românească a publicat volumul „corpuri româneşti”, al doilea volum de poezie semnat Răzvan Ţupa. În 2011, a lansat „poetic. cerul din delft” şi „alte corpuri româneşti” (Casa de editură „Max Blecher“), după o perioadă în care a refuzat să publice al treilea volum de poezii în format tipărit, preferând să posteze secţiuni din carte pe Internet şi să ofere versiuni orale ale cărţii în evenimente cu public.

A participat la lecturi publice şi proiecte de poezie la Budapesta, Chişinău, Paris, Berlin, Heidelberg, New York, Roma, Bratislava, Banska Stiavnica, Varşovia, Poznan, Praga, Stockholm, Tel Aviv, Zagreb şi în România.

Poemele sale au fost incluse în antologia „No longer Poetry – New Romanian Poets” (Heaventree Press, Marea Britanie) şi în „Az ev muforditasai” (Traducerile anului, Budapesta), iar în 2011 au apărut în „From a Terrace in Prague. A Prague Poetry Anthology” şi în volumul ”Web Streaming Poetry”, antologii de poezie din toată lumea, editate în Cehia şi Serbia. În 2012 a fost inclus între poeţii selectaţi pentru antologia „The Vanishing Point that Whistles” (Talisman House, SUA). Este membru Pen Club România şi scrie pe www.poetic.ro.

Citiți câteva fragmente din volum aici.

Vă așteptăm, așadar, cu drag, luni, 19 octombrie, de la ora 19:30, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), la o discuție despre volumul „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa”.

Venue

Librăria Humanitas Kretzulescu
Calea Victoriei nr. 45
București, România
+ Google Map
Phone
021 313 50 35
View Venue Website