Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eliza Nicolaina, Florin Dumitrescu și Sorin Despot, la cea de-a treia ediție „Citesc poezie”

12.02.2016 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Eliza Nicolaina, Florin Dumitrescu (invitat Mihail Iordache – muzică) și Sorin Despot vor fi participanții celei de-a treia ediții a întâlnirilor literare „Citesc poezie”, care va avea loc pe 12 februarie, ora 19:00, la Ceainăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13-15). Moderatorii și realizatorii programului sunt Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.

Dacă în edițiile precedente au fost abordate atât alternative de a transmite și recepta poezia, cât și căutări ale poeziei (la propriu și la figurat), tema actuală pune sub semnul întrebării modul de a „aștepta” poezia. Surprizele nu vor lipsi nici de această dată.

Întâlnirile au ca scop popularizarea poeziei și atragerea către ea a unui număr cât mai mare de cititori. Ele vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Ceainăria Librăria Cărturești Verona. Următoarea ediție se va desfășura pe 11 martie, de la ora 19:00.

„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat în urmă cu patru luni și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața noastră. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive pentru care cititorii aleg să descopere această delicată formă de expresie.

Despre autori:

Eliza Nicolaina – Autoare de poezie şi proză, traducătoare, jurnalistă. A participat la cenaclurile bucureştene ale anilor 2000 şi a publicat, în 2008, la Editura Brumar, volumul Trauma arlechin. A scris o teză de doctorat pornind de la opera naturalistului francez Emile Zola. Scrie poezie, proză scurtă, lucrează la un roman. Va citi poezii din volumul în lucru, Culori de apă. Videopoemele pe care le prezintă au apărut la inițiativa regizorului Dorel Mihăilă şi fac parte dintr-un mai amplu proiect al acestuia, de valorificare cinematografică a literaturii române contemporane.

Florin Dumitrescu – Se naște în 1966, face presă din 1987. Primele texte de muzică le scrie în 1988 pentru Timpuri Noi. Azi Florin e textierul exclusiv al Sarmalelor Reci și, de asemenea, compune texte pentru Direcția 5, Jazzappella, Pasărea Rock și Mircea Baniciu. Între timp a făcut două facultăți, un master în studii romanice și un doctorat în antropologie. A lucrat douăzeci de ani ca publicitar (și ar presta și azi, dacă ar găsi job). A debutat ca poet în 1996, a publicat versuri în două volume proprii și câteva antologii. Mai multe – pe pagina Florin Dumitrescu de pe Wikipedia. Îl va avea ca invitat pe muzicianul Mihail Iordache.

Sorin Despot – poet, 30 ani. Autor al volumului apasă, Ed. Cartea Românească, căruia i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în literatură – 2010. Citește mult și multe, traduce poezie, scrie cu foc și ține cursuri de scriere creativă. Este coordonatorul taberei tinerilor scriitori de la Săvîrșin.

Secretul lui? Își dezvoltă abilitatea de a traduce gândul abstract în scriitură elegantă.

Despre realizatori:

Emilia Zăinel (n. 1990, Craiova). Licență în jurnalism. Master în filosofie. A debutat cu volumul de poezie În afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro și Trainer acreditat ANC la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin; Voluntar în diverse proiecte. Este inițiatoarea campaniei de conștientizare Citesc poezie. Apariții în reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literară”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literară”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Păltiniş”, „Urmuz” etc. Apariţii în antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociației Artgohtica – 2011 și 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc. Mai multe pe emiliazainel.ro.

Mircea Dan Duță (n. 1967, București). Poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducător din literaturile cehă, slovacă, engleză și franceză. Absolvent al UNATC (Comunicare Audio-Vizuală – masterat, 1998), FAMU (Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga – doctorat, 2004) și al FFUK (Facultatea de Litere / Științe Umaniste a Universității Caroline din Praga – Studii Romanice – masterat, 2008). Fost director al ICR Praga (2006-2014). Pedagog (lector universitar) la FAMU (din 2004), FFUK (din 2002) și FSV (Facultatea de Sociologie a Universității Caroline din Praga – din 2009). Organizator de programe culturale implicând în principal cultura contemporană cehă, slovacă și română. Publicații: Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată) – volum de poezie, 2015, editura Petr Štengl, Praga (în cehă). Peisaje, zboruri și dictări – volum de poezie, 2014, editura Petr Štengl, Praga (în cehă). Povestitor, autor, și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea – 2009, Editura Universității Caroline, Praga (în cehă). Istoria relațiilor romano-cehe – volum colectiv, Editura Universității din București (în cehă și română). Predarea limbilor și literaturilor slave de sud și balcanice în Europa – 2013, volum colectiv, Editura Universității Masaryk, Brno, 2013 (în cehă). Româna ca limbă străină – 2013, volum colectiv, Editura Universității Babes-Bolyaly, Cluj (în română). Memorie și istorie: Agricultura și destinul său după 1948 în țările socialiste – 2011, volum colectiv, Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga (în cehă). Primăvara de la Praga în literatura, teatru și film – 2009, volum colectiv, Editura Universității Josef Škvorecký, Praga (în cehă). Holocaustul în literatura cehă, slovacă și polonă – 2006, volum colectiv, Editura Universității Caroline, Praga (în cehă). Traduceri din creația lui Václav Havel, Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam, Petr Zelenka, Tomáš Zmeškal, Miloš Urban, Helga Hošková, Michal Viewegh etc. În mai 2015, a publicat la Editura Tracus Arte prima antologie de poezie cehă contemporană apărută în România după 1989.

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 3459
Website:
http://librarie.carturesti.ro/