Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eveniment de susținere FILIT – Lecturi publice la J’ai Bistrot

10.07.2015 @ 8:00 pm - 11:00 pm

Vineri, 10 iulie, Bucureşti

J’ai Bistrot. Calea Griviţei 55. De la orele 20

Lecturi publice pentru susţinerea lecturii şi independenţei culturale

Pe data de 24 iunie echipa FILIT (Festivalul Internaţional de Literatura şi Traducere Iaşi) a decis să suspende ediţia din acest an care ar fi urmat să aibă loc între 30 septembrie şi 4 octombrie. Motivele sunt deja cunoscute în România, prezentate în comunicatul de presă, pe scurt: încercările repetate din ultimii ani, dar în ultima vreme cumplite şi devenite de nesuportat, de instrumentalizare politică a festivalului, de utilizare a lui în jocuri politice, de denigrare şi defăimare constantă a echipei, hărţuire care a reuşit să transforme autori şi manageri organizatori într-o minoritate care a rezistat psihic şi fizic ca într-un război. Solidaritatea echipei şi profesionismul ei au fost demonstrate deja de la primele două ediţii FILIT, după ultimele săptămâni însă, decizia de a suspenda ediţia din 2015 este un act de sănătate şi normalitate, act necesar pentru pregătirea ediţiei din 2016, derularea în condiţii calme şi normale a rezidenţelor FILIT pentru traducători şi autori, precum şi organizarea unui eveniment simbolic într-una din zilele cînd ar fi avut loc festivalul, în amintirea şi cu gândul la FILIT 3 care va avea loc în 2016.

Echipa FILIT lucrează acum voluntar, iar bugetul FILIT pe primele două ediţii a fost oricum cel mai mic dintre toate festivalurile literare profesioniste din Europa, America de Nord şi de Sud, impactul însă de public, comunicare între invitaţi, presă naţională şi internaţională este egal cu cel al festivalurilor de profil cu cheltuieli de cel puţin 3 ori mai mari. Una dintre acuzele constante a fost că bugetul a fost prea mare pentru literatură, în nenumărate rânduri echipa a explicat ce înseamnă participarea a peste 500 oameni, public de peste 40 000, parteneri internaţionali de top şi presă română şi internaţională dând un feedback extraordinar de pozitiv. După ce bugetul acestui festival a fost prezentat în nenumărate rânduri şi a fost public la dispoziţia tuturor online, am fost în repetate rânduri acuzaţi de netransparenţă. Trebuie să menţionăm că FILIT a avut şi se va bucura în continuare de parteneriatele internaţionale care au făcut posibilă prezenţa la Iaşi a multor autori invitaţi – institutele culturale străine din România au făcut posibile aceste întâlniri între publicul român şi autorii lor. FILIT nu s-a autosuspendat din motive financiare, ci din cauza unei permanente hărţuiri politice şi a unei corupţii locale şi mafii instituţionalizate care au făcut ca aerul pentru echipă, dar şi pentru posibilii colaboratori, parteneri, invitaţii cu care se purtau discuţii pentru următoarele ediţii, sa fie irespirabil.

Lecturi publice la J’ai Bistrot

Datorită iniţiativei multor prieteni scriitori, jurnalişti, manageri culturali, mulţumim şi ne bucurăm să anunţăm că vineri, pe 10 iulie 2015, începând cu orele 20, la J’ai Bistrot (Calea Grivitei 55) Bucureşti, va avea loc o serie de lecturi de solidarizare cu tot ce înseamnă FILIT, pentru depolitizarea culturii şi o literatură liberă de presiuni politice de orice fel. Dintre cei care vor fi alături de noi, îi amintim pe:

Eli Bădică, Cătălina Bălan, Ciprian Burcovschi, Svetlana Cârstean, Silviu Dancu, Vasile Ernu, Mugur Grosu, Oana Gruenwald, Carla Harryman (SUA), Florin Hălălău, Diana Iepure, Mihai Iordache, Dikran Kapoyan (Armenia), Claudiu Komartin, Clara Mitola (Italia), Radu Niţescu, Simona Sora, Robert Max Steenkist (Columbia), Jean-lorin Sterian, Marius Surleac, Horia Şerban, Emanuela-Ignatoiu Sora, Răzvan Ţupa, Barrett Watten (SUA), Andrei Zbîrnea

(lista rămânând deschisă pentru toţi cei care doriţi să fiţi alături)

„Protestul nostru e, de fapt, un refuz de a ne fi lăsat instrumentalizați de către politic, e un protest în numele demnității umane și al dragostei pentru literatură. Cred că, pe termen lung, avem de câștigat cu toții, cred că raportul dintre cultură și politică la Iași va fi cu totul altul de la această întâmplare încolo, în favoarea profesionalizării și autonomiei celei dintâi.” (Dan Lungu, director FILIT)

Echipa FILIT nu s-a oprit din munca începută acum doi ani, pregătim un eveniment simbolic, o dezbatere necesară poate referitoare la situaţia culturală şi independenţa sau/şi imixtiunile politice în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, echipa FILIT este deja în discuţii cu parteneri şi colaboratori pentru ediţia din 2016 şi este dechisă la dialog şi speră în continuare că la ediţia din 2016 se va bucura de sprijin din partea comunităţii locale.

Echipa FILIT salută şi mulţumeşte partenerilor şi prietenilor Word Alliance şi InterNations pentru tot sprijinul acordat. Datorită lor se va iniţia în acest an Festivalul Internaţional de Literatură de la Odessa, concept început la FILIT Iaşi 1 (2013) de către Ulrich Schreiber (Germania), Hans Ruprecht (Elveţia), Andrei Kurkov (Ucraina) şi care se va derula între 1 şi 4 octombrie. Informaţii privind programul, scriitorii şi ceilalţi invitaţi vor fi în curând disponibile pe site-ul ILO (International Literaturfestival Odessa). De asemenea, FILIT vă mulţumeşte pentru sprijinul, încrederea şi solidaritatea extraordinară din ultimele săptămâni.

Echipa FILIT Iaşi

Contact:

Muzeul Literaturii Române din Iași
Adresa: Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110
Telefoane: Secretariat: 0232.410.340
Fax: 0232.213.210
E-mail: contact@filit-iasi.ro

Venue

J’ai Bistrot
Calea Griviței 55
București, România
+ Google Map
Phone
031 426 2047
View Venue Website