Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eveniment la Bucureşti: Discuţie despre Leonid Dimov în Arhivele Securităţii

04.07.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Editura Cartea Românească vă invită vineri, 4 iulie, la ora 19.00, pe Terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), la o discuţie despre scriitorii români în Arhivele Securităţii, pornind de la volumul Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel, semnat de Luminiţa Corneanu şi apărut de curînd, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autoare: Carmen Muşat, Marius Oprea. Moderator: Daniel Cristea-Enache.

Puţin cunoscut marelui public, deşi poeţi celebri ca Mircea Cărtărescu şi Emil Brumaru îl recunosc drept maestru, Leonid Dimov (1926-1987) este pentru prima dată, acum, studiat sistematic, într-o cercetare monografică. Cu documentele din Arhiva CNSAS pe masă, Luminiţa Corneanu reconstituie un destin uman şi literar dramatic, marcat de tragediile colective ale României secolului XX, de la prigoana împotriva evreilor din anii ’40 la supravegherea Securităţii în timpul comunismului.

Celebru pentru spiritul lui de frondă, Leonid Dimov, scriitorul care a urinat în 1957 pe statuia lui Stalin, nu avea cum să scrie altceva decît o poezie ieşită din tipare. „Tu, Dimov, faci ceva uluitor, aş spune că schimbi macazul unei întregi literaturi”, îi scria Emil Brumaru în 1968. Analizînd resorturile intime ale poeziei dimoviene, cartea de faţă arată cum s-a produs această schimbare şi în ce fel a influenţat Leonid Dimov generaţiile poetice de după el.

„Leonid Dimov, poet ciudat, bufon, ludic, de un grotesc care împrumută avangardei, combinînd o prozodie monodică şi o exuberantă risipă semantică, la care ceea ce contează e luxurianţa percepţiei, iar ceea ce lipseşte e coerenţa realistă a obiectelor, se bucură, iată, de o excelentă monografie, semnată de o tînără cercetătoare comprehensivă, subtilă, rafinată – Luminiţa Corneanu. Aceasta rezolvă în chip fericit dificultăţile de acces şi de parcurs ale operei lui Dimov, oferindu-ne cea mai cuprinzătoare, credibilă şi autorizată imagine a scriitorului disponibilă acum, relevînd totodată o voce critică proaspătă, decentă şi aplicată, de care sigur vom mai auzi.” (Paul Cornea)

Luminiţa Corneanu s-a născut în 1977 în satul Moţăţei, judeţul Dolj. A locuit pînă la 31 de ani în Craiova, unde a absolvit Colegiul Naţional „Elena Cuza”, clasa de filologie-istorie (1995), apoi Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, specializarea română-franceză (2000), şi a obţinut, la aceeaşi universitate, doctoratul în litere în anul 2010, cu teza „Leonid Dimov. Studiu monografic”, aflată la baza acestei cărţi. A fost profesoară de limba şi literatura română pînă în 2009, iar în prezent este funcţionar public.

În 2003, a debutat publicistic cu o recenzie în revista craioveană Mozaicul. De atunci, a semnat recenzii şi articole în Dilemateca, Ramuri, România literară ş.a. A fost redactor la revistele Mozaicul, România literară şi Luceafărul de dimineaţă. În 2006, a cîştigat o bursă a Uniunii Scriitorilor din România pentru tinerii scriitori.

În prezent locuieşte în Bucureşti, scrie recenzii şi editează, împreună cu un grup de prieteni, publicaţia independentă Bună dimineaţa, Bucureşti!

Venue

Librăria Humanitas Kretzulescu
Calea Victoriei nr. 45
București, România
+ Google Map
Phone
021 313 50 35
View Venue Website