Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalul Science & Fiction, Râşnov 2014 – noutăţile ediţiei

16.07.2014 @ 8:00 am - 20.07.2014 @ 7:00 pm

După succesul de necontestat al ediţiei de anul trecut, care s-a datorat nu neapărat numărului de participanţi, cât mai ales calităţii acestora, iată câteva detalii despre ediţia 2014 a Festivalului Science & Fiction de la Râşnov.

Noutăţile nu vor consta în schimbarea locaţiei sau a perioadei de desfăşurare, ci în extinderea perioadei de la 4 zile la 7 zile, între 14 şi 20 iulie 2014. Dorim totodată să subliniem că Festivalul S&F nu este axat neapărat pe activităţi profesionale, acesta având o clară şi distinctă orientare spre divertisment şi relaxare.

Proiecţiile de film S.F., cadrul natural montan, ambientul citadin rustic, cetatea aşezată pe culme şi caracterul turistic al întregii zone ne propun la reconsiderarea acestui eveniment sub forma a ceea ce este de fapt – o vacanţă la munte, în compania unor persoane apropiate prin proecupări şi idei.

Suntem încântaţi să anunţăm participarea lui Dănuţ Ungureanu ca invitat de onoare, alături de Voicu Bugariu, invitat special. Sub coordonarea lui Dănuţ se va desfăşura seria de conferinţe dedicate creative writing, în prima parte a fiecărei zile.

În paralel se vor desfăşura expuneri diverse, eseuri, prezentări de grafică şi posibil vizionări de film scurt. Expoziţia de arte vizuale iniţiată anul trecut va fi reluată si în această ediţie.

În fiecare zi, după cum ne-am obişnuit anul trecut, vor fi două proiecţii de filme SF dintre ultimele apariţii, pentru care ne bazăm în continuare pe sprijinul lui Mihnea Columbeanu, regizor şi critic de film.

Principalele atracţii ale Festivalului vor consta în cele două concursuri dedicate amatorilor:

Concursul de proză scurtă – care se va desfăşura pe durata Festivalului, conform regulamentului şi condiţiilor ce se vor anunţa în prima zi a acestuia. Pentru a face lucrurile mai interesante, la deschiderea Festivalului se va anunţa tema pe care textele acestui concurs vor trebui să o abordeze.

Concursul de film de scurt-metraj SF – fără restricţii de participare, singura condiţie fiind înregistrarea prealabilă a concurenţilor, termenul limită fiind 1 iulie 2014.

Ambele concursuri vor fi deschise participanţilor înregistraţi ai F.S.F. Râşnov 2014, taxa de participare de 40 de lei fiind aceeaşi ca anul trecut.

Ediţia din acest an va avea şi o componentă editorială, mai pronunţată decât cea a anului trecut. Anunţăm pe această cale „Antologia de proză scurtă SF, Râşnov 2014”, deschisă participanţilor la Festival care doresc să contribuie cu proză scurtă şi eseuri SF & F. Textele vor avea orientativ în jur de 40.000 de semne, fără a fi o condiţie strictă. Selecţia finală va aparţine coordonatorului de colecţie al editurii.

Anul acesta vom avea parte de mai multe prezentări de carte, fiind chiar posibil să lansăm în premieră unele titluri. Sperăm ca participarea editurilor să fie ceva mai importantă  decât anul trecut, oferind timpul necesar organizării unui mic târg de carte SF&F.

Literatura SF & F la Râşnov 2014

La această a doua ediţie a Festivalului Science & Fiction de la Râşnov, vă propunem o serie de proiecte legate de creaţia literară.

Cel mai ambiţios dintre acestea, concursul de creaţie literară „Mihail Grămescu”, va permite deopotrivă descoperirea şi demonstrarea abilitaţilor de creaţie literară pe parcursul festivalului. Concursul va începe în prima zi de festival, odată cu anunţarea temei pe care trebuie să o abordeze textele fiecăruia dintre candidaţi, încheindu-se sâmbătă la 12:00 când vor fi adunate spre jurizare. Premiul, sponsorizat de Veloteca.ro, va fi oferit în cadrul festivităţii de sâmbătă seara. Competiţia va pune accentul pe creativitatea spontană, pe puterea imaginativă şi tehnica literară. Textele vor avea între patru mii şi douăzeci de mii de semne, fiind acceptate atât în format electronic cât şi pe hârtie. Vor fi acceptate numai texte scrise ulterior anunţării temei de concurs.

Pentru participanţii la Festival, lansăm o a doua provocare, care constă în participarea la Antologia de proză SF a Festivalului S&F 2014, pentru cei care au deja pregătite proze scurte de până la cincizeci de mii de semne, sau care vor fi gata până la sfârşitul Festivalului, în data de 20 iulie, data limită a predării sau transmiterii electronice. Textele vor putea aborda orice temă Science Fiction sau Fantasy. Nu sunt acceptate texte care au mai fost publicate anterior pe hârtie sau electronic, cu excepţia blogurilor personale. Apariţia antologiei este planificată pentru ediţia din toamnă a târgului de carte Gaudeamus.

Dată fiind lipsa din acest an a târgului de carte Final Frontier şi relativa lipsă de popularitate a Bookfest, o parte din noile apariţii vor fi prezente la această ediţie a Festivalului, unele dintre ele fiind special programate pentru aceasta. Vă anunţăm nu mai puţin de cinci cărţi noi, care vor putea fi prezentate în premieră, unele fiind efectiv surprize. Nu le deconspirăm aici, dar cu siguranţă se va vorbi despre aceste titluri.

Details

Start:
16.07.2014 @ 8:00 am
End:
20.07.2014 @ 7:00 pm
Event Tags:
, , , , ,
Website:
http://www.fiction.ro/

Venue

Unnamed Venue
Râșnov, România + Google Map