Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalului Internațional de Literatură și Lectură (FILL). Ediția Proză Scurtă

23.09.2016 @ 11:00 am - 25.09.2016 @ 8:00 pm

Între 23-25 septembrie 2016, va avea loc la Bistrița prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Lectură (FILL). Ediția Proză Scurtă. Avînd la bază proiectul Cui îi e frică de literatură?, festivalul își propune să dezvolte o relație dinamică între cititori și scriitori prin evenimente care pun cititorul pe o poziție de forță. În acest sens, proza scurtă, unul dintre genurile care au cunoscut cea mai spectaculoasă revenire în literatura română a ultimilor ani, poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a cîștiga cititorii tineri de partea literaturii române actuale.

În fiecare zi a festivalului, scriitorii invitați se vor întîlni cu elevii de la două dintre liceele de elită din Bistrița – Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ și Colegiul Național „Andrei Mureșanu“. Serile vor fi dedicate lecturilor de proză scurtă, urmate de discuții informale cu scriitorii. Timp de trei zile, prin intermediul dialogului cu cititorii și al lecturilor de proză scurtă, punem în discuție ideea literaturii care creează în primul rînd o comunitate de cititori, în care narativitatea, interpretarea și regimul ficțional apar ca dimensiuni esențiale ale vieții cotidiene.

În cea de-a treia zi a festivalului, va avea loc o dezbatere cu editorii care, prin activitatea lor, au încurajat proza scurtă, fie prin publicarea acesteia în volum, fie prin coordonarea unor publicații dedicate genului.

INVITAȚI

Scriitorii:

Adriana Bittel
Marius Chivu
Ardian-Christian Kyçyku
Mihai Mateiu
Bogdan Munteanu
Veronica D. Niculescu
Philip Ó Ceallaigh
Cezar Paul Bădescu
Bogdan-Alexandru Stănescu
Lucian Dan Teodorovici
Alexandru Uiuiu

Editorii

Laura Albulescu
Simina Diaconu
Dan Pleșa

PROGRAM

program-pg-1

program-pg-2

Festivalul Internațional de Literatură și Lectură este organizat de Societatea de Concerte Bistrița şi este finanţat prin programul ACCES al Ministerului Culturii.

Grafica: Ilinca Pop
Video Artist: Vlad Rotaru
Organizatori: Dan Coman, Cezar Gheorghe, Marin Mălaicu-Hondrari, Emanuela Ignățoiu-Sora
Responsabil financiar: Mihaela Ţărmure
Directorul festivalului: Gavril Țărmure
Partener media: Observator Cultural
Parteneri: Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ Bistrița, Colegiul Național „Andrei Mureșanu“ Bistrița, Plan B Cafe

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.