Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gala de premiere „Cele mai frumoase cărți din România”, ediția a patra

05.11.2015 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Anunțarea premiilor Cele mai frumoase cărți 2015 și vernisajul expoziției vor avea loc pe 5 noiembrie, la Biblioteca Națională a României, București.

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural dedicat dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect și își propune să restituie designului de carte rolul de reper în relația cititorului cu cartea. În cadrul său, Concursul național de design de carte este atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere națională și internațională pentru profesioniștii din lumea editorială, dar și pentru designerii și graficienii independenți. Cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cărțile finaliste vor putea fi văzute în cadrul expoziției de la Bilbioteca Națională a României. Vernisajul, împreună cu gala de premiere a cărțile câștigătoare ale concursului de design de carte, va avea loc joi, 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională din București.

În acest an, juriul a acordat MARELE PREMIU și 7 premii speciale: Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru carte în ediție limitată, Premiul pentru tânăr designer, Premiul pentru experiment tipografic, o Menţiune a juriului. Premiu pentru carte educativă nu s-a acordat. Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus și constă în susținerea unui exercițiu de producție.

cele mai frumoase carti 2015

Organizatorii, împreună cu partnerii proiectului, vor organiza o serie de expoziții itinerante și la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Tîrgu Mureş, Sibiu, Brașov, Constanța.

O nouă selecție de cărți frumoase

Pentru că anul acesta au fost înscrise multe cărți la Concursul național de design de carte Cele mai frumoase cărți (233 de titluri), iar juriul a putut alege doar 26 de titlurii finaliste, organizatorii au decis să realizeze o serie de selecții adiționale de cărți foarte bine realizate, care să participe la expoziții și acțiuni în țară și în străinătate: selecția organizatorilor, selecția de cărți de artă, selecția de cărți ilustrate. Lista cărților din selecția organizatorilor poate fi consultată aici. Vor publica în curând pe site și celelalte două liste.

cele mai frumoase carti 2015

„Cele mai frumoase cărți din România 2015”, expuse la târgurile internaționale de carte din Europa

În perioada 14 – 18 octombrie, cărțile finaliste ale Concursului național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România au fost expuse la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt. Cu o tradiție de peste 500 de ani, Frankfurt Buchmesse este cel mai important eveniment de profil din lume, fiind un punct esențial de întâlnire pentru reprezentanții industriei de carte și pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei și al industriilor creative derivate. Ca în fiecare an, standul României a fost organizat de Ministerul Culturii. Printre evenimentele standului s-au numărat și expoziția celor mai frumoase cărți, precum și o prezentare a proiectului editorial În fața blocului, proiect finalist în cadrul concursului Cele mai frumoase cărți, cu prezența autorilor.

cele mai frumoase carti 2015

De la Frankfurt, cărțile finaliste ale concursului vor pleca la Târgul Internațional de Carte de la Belgrad. Următoarea destinație în aceasta toamnă este Târgul de carte de la Istanbul (7 – 10 noiembrie 2015), eveniment la care România are statutul de țară invitată de onoare. Asociația pentru Performanță și Cultură, în parteneriat cu Ministerul Culturii, organizatorul pavilionului românesc, va expune atât cărțile finaliste Cele mai frumoase cărți din România 2015, cât și selecția adițională de cărți înscrise în concurs. Vor urma expuneri la Târgurile Internaţionale de Carte de la Leipzig, Paris, Londra, Bologna – în prima parte a anului 2016.

Venue

Biblioteca Națională a României
Bulevardul Unirii, nr. 22
București, Romania
+ Google Map
Phone
021 314 2434
View Venue Website