Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Generația ’90. Poezie și proză – dezbatere și lecturi la Institutul Cultural Român

12.12.2013 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Joi, 12 decembrie 2013, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38) va avea loc întâlnirea Generația ’90. Poezie și proză, cu participarea criticului literar Mircea Martin și a scriitorilor Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Anca Mizumschi, Răzvan Petrescu, Ioan Es. Pop și Lucian Vasilescu. Evenimentul face parte din seria întâlnirilor literare găzduite de ICR.

Profesorul Mircea Martin va vorbi, în deschiderea întâlnirii, despre trăsăturile generale care impun Generația ’90, despre rolul jucat de Cenaclul Universitas în evoluția acesteia și despre Cristian Popescu (1959 – 1995), figură emblematică a generației sale și unul dintre marii poeți români din secolul XX. În continuare, scriitorii invitați vor citi fragmente din operele lor.

„Nu am fost și nu sunt însă de acord cu perspectiva anexionistă, asimilatoare a optzeciștilor pentru că, voit sau nevoit, ea neglijează ori minimalizează noutatea literaturii nouăzeciste. Dacă optzecismul însuși e greu de unificat – și chiar lunedismul, nucleul său dur (să ne gândim la diferențele evidente între Ion Stratan, de pildă, și Romulus Bucur sau între Mariana Marin și Călin Vlasie) –, cu atât mai greu de acceptat este asimilarea producției noului val. Ce ar fi asemănător între prozele lui Răzvan Petrescu și cele ale lui Iova sau Crăciun? Cu cine, cu care dintre optzeciști seamănă Cristian Popescu. Dar Ioan Es. Pop, dar Iustin Panța? Prezența cotidianului și a autobiograficului în textele ambelor promoții: de acord, dar câtă deosebire în tratarea lor!” – Mircea Martin

Accesul publicului este liber.

Organizer

Institutul Cultural Român
Phone
(+4) 031 71 00 627
Email
icr@icr.ro
View Organizer Website

Venue

Institutul Cultural Român
Aleea Alexandru nr.38
București, România
+ Google Map
View Venue Website