Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

George Banu lansează volumul al III-lea din „Parisul personal – Familia din Rivoli 18” în cadrul FNT

23.10.2016 @ 4:00 pm - 5:00 pm

Duminică, 23 octombrie, de la ora 16.00, la ceainăria Cărturești Verona, Editura Nemira lansează, în cadrul Festivalului Național de Teatru, volumul al treilea din seria „Parisul personal” de George Banu, cu fotografii de Mihaela Marin, intitulat „Familia din Rivoli 18, apărut în colecția Yorick. După „Autobiografie urbană” și „Casa cu daruri”, acest al treilea volum întregește seria dedicată Parisului de scriitorul și teatrologul George Banu.

Alături de autor, invitați la eveniment vor fi Marina Constantinescu, directoarea FNT, Mihaela Marin, autoarea fotografiilor și Monica Andronescu, coordonatoarea colecției Yorick.

Prezentarea volumului va fi însoțită de proiecții cu imagini surprinse de Mihaela Marin în apartamentul din strada Rivoli, din Paris.

 

De la secretele orașului la darurile primite și familia fictivă – iată etapele Parisului personal al lui George Banu: labirintul unei vieți și interiorul unei constelații subiective constituite în timp. De la promenada personală prin Orașul Luminilor în Parisul personal. Autobiografie urbană la o cartografie afectivă a spațiului intim în Casa cu daruri și chipurile „actorilor” care însuflețesc pereții apartamentului parizian înFamilia din Rivoli 18, George Banu ne permite, prin text și prin fotografiile Mihaelei Marin, să fim niște spectatori privilegiați.

„Am fost lipsit, dar nu frustrat, de frați, surori, veri – n-am avut decât părinți, bunici și soție. O lume restrânsă ce presupunea relații precise și evita încâlceala rudelor cu conflicte, pasiuni, iubiri sau, cel mai adesea, decepții repetate…  de accea nici n-am strigat ca Gide „familii, va urăsc”, dar nici „familii vă iubesc”. Familia am preferat să mi-o aleg, să mi-o inventez, ca o construcție proprie, ca o creație solitară, ca un acompaniament imaginar. E motivul pentru care mi-am descoperit înrudiri neașteptate și mi-am format o familie de proximitate, o familie nu moștenită, ci aleasă. I-am fost demiurgul improvizat și, totodată, beneficiarul consolat. O familie creată în timp, prin jocul hazardului și al ocaziilor sesizate din plăcerea de a integra de fiecare dată un nou membru comunității nesupuse legii sângelui, ci doar asocierii afective. Astfel s-au creat rețele interne și, progresiv, s-a constituit un arbore genealogic. Încerc aici să-l revizitez, pornind de la prezent către origini nu imemoriale, ci reperabile, identificabile, origini recunoscute printr-un portret de personaj și un loc personalizat.” George Banu

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este teatrolog, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi un eseist de reputaţie mondială. Între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi. Conduce revista „Alternatives theatrales” și este coordonator al colecției „Le Temps du theatre” la Editura Actes-Sud. Editura Nemira i-a dedicat o serie de autor în cadrul căreia au apărut până acum volume precum „Shakespeare. Lumea-i un teatru”, „Scena modernă. Mitologii și miniaturi”, „Reformele teatrului în secolul reînnnoirii”, „Teatrul de artă. O tradiție modernă”, „Japonia, imperiul teatrului” ș.a.

De la primul album, „Dorian Gray” (2005), Mihaela Marin s-a impus ca fotograf al artelor vii. Au urmat Hamlet Machine (2007, Editura Nemira), Faust (2008, Editura Nemira), „Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Șerban” (2012, Editura Institutului Cultural Român), „Regia de operă. Gânduri și imagini” (2015, Editura Nemira). A avut numeroase expoziții personale la New York, Paris, Roma, Berlin, Avignon. În anul 2006 a expus la Bruxelles în cadrul festivității organizate cu ocazia integrării României în UE. Colaborează cu numeroase teatre, opere, edituri și reviste din țară și străinătate (Alternatives Théâtrales, Teatrul azi, Dilema Veche).

Organizer

Editura Nemira
Email:
office@nemira.ro
Website:
www.nemira.ro

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 3459
Website:
http://librarie.carturesti.ro/