Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Însemnările unui soldat german în România – Gerhard Velburg

21.06.2018 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Vă așteptăm joi, 21 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului „În spatele frontului. Marele Război așa cum l-am văzut eu, decembrie 1916–iunie 1918. Însemnările unui soldat german în România“ ocupată de Gerhard Velburg, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea lui Ștefan Colceriu. La acest eveniment vor participa, istoricii Daniel Cain și Bogdan Popa, Ștefan Colceriu și Radu Garmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas și îngrijitorul volumelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Gerhard Velburg, soldat de ocazie, pleacă din garnizoanele din Germania, ajunge, pentru scurtă vreme, alături de alți intelectuali de formație, în capitala surprinzător de ofertantă a unei țări balcanice, ca să-și descopere umanitatea ultimă într-un sat uitat de pe malul brațului Borcea, în câmpia altfel fără sfârșit și fără relief a Bărăganului. Meritul esenţial al volumului lui Gerhard Velburg este, spre deosebire de un simplu jurnal de război, felurimea vocilor care-l întrupează. Avem de-a face cu vocea unui războinic, a unui intelectual și a unui om pur și simplu. Vocile sunt cu atât mai autentice cu cât sunt mai dilematice. Însă fals Velburg nu cântă niciodată.“ (ȘTEFAN COLCERIU)

Gerhard Velburg (pseudonimul lui Bogislav Tilka) s-a născut în 12 august 1887, după cum reiese dintr-o notiță scrisă de mână aflată în catalogul regional special al Bibliotecii Municipale din Potsdam, datând din perioada interbelică. Mobilizat ca rezervist în administrația de război, își consemnează impresiile începând cu luna iulie 1914, la început sporadic, apoi în mod consecvent, odată cu sosirea în România (decembrie 1916). În iulie 1918 ajunge pe frontul de vest, moment în care, în urma unui ordin militar strict, toate jurnalele soldaților au fost trimise acasă. În acel punct se încheie și prezentele însemnări, pe care autorul se pare că nu a considerat necesar să le completeze în anul 1930, când a apărut prima și singura ediție a cărții sale. În vol. XXV al Revistei istorice, din ianuarie–martie 1939, Nicolae Iorga a semnat o prezentare pe larg a cărții lui Velburg, care se încheie astfel: „…la ocupanţi, întăiu pasiune de distrugere, apoi lăcomia satisfacerii poftelor animalice. La ai noştri, afară de excepţii în clasele de sus, creştină resignare, nesfârşită bunătate, şi faţă de duşman. Avem, astfel, în această carte de absolută sinceritate o preţioasă mărturie, care ar trebui cunoscută şi în cercuri mai largi.“ Editura Humanitas publică acum acest jurnal pentru prima dată în limba română.

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map