Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Invitatul de onoare al Gaudeamus 2015: GADIF – invitați și programul evenimentelor

18.11.2015 @ 12:00 pm - 22.11.2015 @ 6:00 pm

GADIF  – invitaţie la o aventură literară francofonă în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS
Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România (GADIF) are plăcerea de a participa în calitate de invitat de onoare al ediţiei din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus. În numele GADIF, doresc să exprim sincere mulţumiri partenerului nostru Radio România precum şi tuturor celor implicaţi în organizarea acestui Târg, care oferă o platformă deosebită pentru a ilustra ataşamentul nostru faţă de valorile comune împărtăşite în spaţiul francofon!

În prezent, Organizaţia Internaţională a Francofoniei cuprinde 80 de state şi guverne (57 de state membre, printre care şi România, şi 23 de ţări cu statut de observator) cu o populaţie de aproximativ 900 de milioane de persoane şi 274 de milioane de vorbitori de limba franceză distribuiţi pe cinci continente.

Limba franceză rămâne o componentă esenţială a istoriei noastre şi a patrimoniului nostru comun, reprezentând, totodată, un instrument indispensabil pentru viitorul nostru, şi mai ales pentru viitorul tinerelor generaţii. Prin prisma acestei viziuni a fost aleasă şi tematica specifică prezenţei GADIF la ediţia din acest an a Târgului – Cartea este o joacă de copil  care se adresează tuturor celor doritori să descopere diversitatea, bogăţia şi calitatea literaturii franceze din întreaga lume.

Vă invit pe toţi să vă alăturaţi nouă într-o aventură literară francofonă prilejuită prin organizarea unor variate mese rotunde, momente poetice, lansări de carte şi a multor altor surprize !

Bonne fête du livre!
Ambasador al Canadei,
Preşedinte GADIF,
Joanne Lemay

 

Organizaţii membre GADIF reprezentate în standul Invitatului de onoare

Organizaţia Internaţională a Francofoniei
Ce este Francofonia?
Cuvântul francofonie a apărut pentru prima oară în jurul anului 1880, când un geograf francez, Onesime Reclus, îl foloseşte pentru a desemna ansamblul persoanelor şi ţărilor vorbitoare de franceză. Astfel, se vorbeşte de francofonie cu « f » mic pentru a-i desemna pe vorbitorii de limba franceză şi de Francofonie cu « F » mare pentru a indica dispozitivul instituţional ce organizează relaţiile dintre ţările francofone.
Francofonia înseamnă, mai întâi de toate, acele persoane, femei şi barbaţi care au in comun limba franceza. In raportul Observatorului limbii franceze, se estimează un numar de 274 de milioane de vorbitori răspândiţi pe cinci continente.

Agenţia universitară a Francofoniei (AUF)
Regrupând 812 instituţii membre din 104 de ţări, Agenţia universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre cele mai importante asociaţii de instituţii de învaţământ superior şi de cercetare din lume care utilizează limba franceză.  Acţiunea AUF-ului este pilotată de 10 birouri regionale, între care ?i Biroul Europa centrală şi orientală, cu sediul la Bucureşti (România). www.auf.org

Ambasada Armeniei
Francofilia, larg răspândită în societatea armeană, este însoţită de o atracţie pentru cultura francofonă şi constituie baza pe care s-a dezvoltat francofonia în Armenia. Această dezvoltare este de asemenea sprijinită de existenţa legăturilor strânse dintre Armenia şi ţările francofone. Toate aceste elemente au constituit vectorii apropierii Armeniei de francofonie.

Ambasada Canadei
Limba franceză, una dintre cele două limbi oficiale ale Canadei, constituie o componentă esenţială a patrimoniului canadian. Populaţia francofonă reprezintă aproape un sfert din totalul populaţiei Canadei, cuprinzând aproximativ 7,7 milioane de locuitori. Implicarea Canadei în Francofonie subliniază dualitatea lingvistică a ţării, valorile comune împărtăşite cu vorbitorii de franceză din lumea întreagă, precum şi angajamentul său faţă de cooperarea internaţională.

Ambasada Republicii Cipru
Cipru, insulă a frumuseţii, o frunză aurită în Mediterană, unde, conform legendei greceşti, s-a născut zeiţa dragostei, Afrodita. Soarele străluceşte aici pe tot parcursul anului. Vă invităm să călătoriţi in Cipru, să-i cunoaşteţi istoria, cultura, ospitalitatea, să admiraţi marea, munţii, pădurile, florile sălbatice în timpul primăverii, Cipru este un farmec etern.

 

Republica  Democrată Congo
Republica Democrată Congo este o ţară de 2.345.410 km2 şi 74,88 milioane de locuitori, dintre care 33,22 milioane vorbesc limba franceză.
Pe lângă bogăţiile naturale, Republica Democrată Congo are o populaţie tânără, cu multe talente literare şi artistice care reflectă valori şi resurse culturale diversificate ce merită o atenţie deosebită.

Institutul Francez din România – Ambasada Franţei
Vector cultural, educativ, ştiinţific şi universitar al Ambasadei Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti  îşi desfăşoară activitatea în domeniul cooperării culturale cu precădere în departamentul de carte, prin sprijinul acordat apariţiilor editoriale, sprijin acordat perfecţionării specialiştilor din domeniul carte, promovarea literaturii francofone contemporane, precum şi susţinerea saloanelor şi târgurilor de carte. Institutul Francez va fi prezent la standul GADIF, invitatul de onoare al salonului Gaudeamus, anunţând Lista Goncourt – Alegerea studenţilor 2015. www.institutfrancais.ro

 

Republica Madagascar
Republica Madagascar este ţara cea mai australă din universul francofon. Făcând legătura dintre Africa si Orient, Madagascar, care este de trei ori mai mare ca România, si are 24 milioane locuitori,  este membru fondator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Limba franceză este vorbită si predată în Madagascar. Constituţia recunoaşte limba franceză ca limbă oficială.

 

Ambasada Regatului Maroc
Regatul Maroc este un tărâm al constrastelor şi al minunilor, al savorilor şi al comorilor, graţie diversităţii peisajelor, gastronomiei tipice, bogatului patrimoniu arhitectural, artizanatului specific, produselor tradiţionale bogate şi sănătoase, infrastructurii turistice de calitate, autenticităţii şi ospitalităţii populaţiei.

 

Ambasada Elveţiei
Elveţia şi România au în comun, printre altele, faptul că sunt ţări cu minorităţi naţionale. Astfel, literatura este importantă pentru a crea legături şi apropiere între cititori. În acest an, Ambasada Elveţiei în România are plăcerea de a evidenţia aceste legături prin lansarea cărţii scrise de un elveţian, domnul Hubert Rossel, având ca temă Bisericile fortificate din ţinutul secuilor, minoritate maghiară din România, precum şi prin prezenţa domnului Victor Stoichiţă, profesor universitar in Elveţia de aproape 25 ani şi autor al cărţii Oublier Bucarest.

 

Ambasada Tunisiei
Tunisia este o ţară arabă din nordul Africii cu o istorie pluriseculară, care sărbătoreşte în 2016 cea de-a 60-a aniversare a independenţei şi a 5-a aniversare a revoluţiei pentru libertate şi demnitate. Premiul Nobel decernat cvartetului pentru dialog naţional întăreşte hotărârea tunisienilor pentru construirea unei ţări democratice şi prospere.

 

Delegaţia Valonia-Bruxelles
Reprezentanţa diplomatică a Comunităţii Franceze din Belgia şi a Regiunii Valone, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti reprezintă în fiecare an Federaţia Valonia-Bruxelles la Gaudeamus, prezentând operele scriitorilor belgieni în limba franceză, precum şi traduceri în limba română. În acest an vă invităm să descoperiţi  vastul repertoriu de cărţi pentru tineret al Belgiei francofone, precum şi o expoziţie de fotografii şi o carte dedicate Suprarealismului belgian. Ilustratoarea belgiana francofonă de cărţi pentru tineret, Sophie Daxhelet, va încânta publicul tânăr prin atelierele care vor fi organizate şi prin participarea la masa rotundă cu tema “Cartea ca suport pedagogic”.

 

Invitaţi

 

Victor I. Stoichiţă, Preşedinte de onoare al Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus 2015
Victor I. Stoichiţă a studiat la Bucureşti, Roma, Munchen şi Paris (Doctorat în Litere în 1989). A desfăşurat o activitate de profesor şi cercetător, fiind invitat de mai multe universităţi şi institute de cercetare europene şi americane. Începând cu anul 1991 este profesor de istorie a artei moderne şi contemporane la Universitatea din Fribourg (Elveţia). Este autorul mai multor cărţi traduse in 12 limbi, printre care L’Instauration  du tableau (1993), Brève histoire de l’ombre (2000), L’Effet Pygmalion (2008),L’œil mystique. Peindre l’extase dans l’Espagne du Siècle d’Or (2011), Figures de la transgression (2013),L’image de l’Autre. Noirs, Juifs, Musulmans et Gitans dans l’art occidental des Temps modernes (2014),Oublier Bucarest. Un récit (2014, Médaille de vermeil a Academiei Franceze), L’Effet Sherlock Holmes. Variations du regard de Manet  à Hitchcock (2015). Este doctor honoris causa al Universităţii Catolice din Louvain şi membru străin al Academiei dei Lincei (Roma).

Valentina Bianchi, România
Valentina Bianchi predă literatura franceză din secolul XX şi literatura belgiană de limbă franceză la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti. A studiat teatrul absurd, în special cel al lui Samuel Beckett. Este autoarea sau co-autoarea mai multor lucrări despre limba şi literatura franceză, precum şi a numeroase articole despre literatura belgiană contemporană (Paul Nougé, Claire Lejeune, Marc Quaghebeur).

 

Marie Chartres, Franţa
Marie Chartres este născută în 1977 şi este librar la Bruxelles. A publicat patru romane pentru tineret : „Bleu de Rose”, „Les anglaises”, „Les nuits d’Ismaël” şi „Comme un feu furieux” la editura Ecole des Loisirs. A publicat de asemenea două poeme în proză „Cette bête que tu as sur la peau” la editura Chemin de Fer şi „Immense et rouge” la editura Inaperçus. Următorul său roman pentru adolescenţi, „Les petits orages”,  va fi publicat în februarie 2016. Fotografiile sunt adesea punctul de plecare al întâmplărilor din cărţile sale. Ea inventează personaje curajoase care se simt în largul lor.

Sophie Daxhelet, Federaţia Valonia-Bruxelles
Munţii desenaţi de Cézanne, liniile suple ale lui Matisse, mustăcioşii lui Rousseau şi micul Cirque de Calder o îndeamnă spre studiul istoriei artei. În paralel, participă şi la alte ateliere şi activităţi care nasc noi proiecte artisitice.
Studiază apoi la Academia de Arte Frumoase din Bruxelles, la secţia de ilustraţie. Publicaţiile vechi şi alte imagini din Epinal devin surse de inspiraţie pentru desenele sale. Cuvintele ocupă un loc important în elaborarea poveştilor sale. Îi place să le exploreze sonoritatea şi poezia, revelate de asocierea lor. Pe lângă ilustrarea cărţilor, organizează şi ateliere artistice pentru copii.

Anna Gnedina-Moretti, Agenţia universitară a Francofoniei
Anna Gnedina-Moretti – doctor în ştiinţele artei şi în estetică, a publicat numeroase lucrări despre istoria secolului al XVIII-lea, despre Napoleon şi Pascal Paoli, despre literatura feminină şi feminitate. Născută în Rusia, profesor de engleză şi absolventă a unei universităşi franceze, interesele sale ştiinţifice se regăsesc la încrucişarea civilizaţiilor franceze, ruse, britanice şi americane.

 

Rodica Pop, România
Rodica Pop este profesor emerit la Departamentul de Limbi şi Literaturi Romanice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Domenii de interes ştiinţific: literatura franceză (epoca Luminilor), şcoala belgiană a straniului, comparatismul francofon, traductologia. A introdus şi dezvoltat în curricula universitară clujeană studiul literaturilor francofone la nivel licenţă, master şi doctorat. Rodica Pop a înfiinţat în 1990 Centrul de Studii Literare Belgiene de Limbă Franceză, structură academică specializată, recunoscută pe plan internaţional, ce beneficiază de înaltul patronaj al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia. În calitate de traducătoare, a iniţiat (în 1991) şi coordonat, în colaborare cu editura Libra din Bucureşti şi mai târziu cu Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj – unde este co-responsabila colecţiei “belgica.ro” –  un program de traduceri în limba română din autori belgieni francofoni, susţinut de Serviciul de Promovare a Literelor din Federaţia Wallonie-Bruxelles şi de Colegiul european de Traducători literari de la Seneffe.


Hubert Rossel, Elveția
Hubert Rossel s-a născut la Bruxelles în 1943 şi este de formaţie istoric. După mulţi ani petrecuţi în Africa, unde s-a ocupat de formarea învăţătorilor, s-a stabilit în Elveţia şi s-a consacrat învăţământului secundar superior. În paralel, a urmat o formare în etnologie-antropologie şi arheologie preistorică, apoi s-a specializat în geografia percepţiei şi a comportamentului.
În calitate de cercetător ştiinţific independent, a abordat mai ales problematica „regiunilor” şi chestiuni relative la minorităţile culturale. A participat la diferite colocvii organizate de comisii specializate de la Universitatea din Varşovia, de asemenea, la o reflecţie asupra “Şanselor de salvare a patrimoniului şi turismului în Kézdivásárhely”, organizată de Consiliul municipal şi Muzeul municipiului Târgu-Secuiesc/Kézdivásárhely (CV). Interpelat în cazul specific al Transilvaniei şi pasionat de istoria şi cultura populaţiilor sale, a participat la crearea Muzeului săsesc din Axente Sever/Frauendorf (SB) şi a confecţionat toate hărţile istorice pentru acesta (2007-2008). Vizitează România în mod regulat de la începutul anilor 1990. Revenirile sale anuale i-au permis să aibă o bună cunoaştere a ţării prin numeroasele contacte cu populaţiile care o compun.

Michel Vergé-Franceschi, Agenția universitară a Francofoniei
Michel Vergé-Franceschi – specialist al Vechiului Regim din secolele XVII ?i XVIII, fost director al Laboratorului de istorie maritimă al Sorbonei (Paris IV), laureat al douăsprezece premii literare dintre care trei decernate de Academia franceză, Michel Vergé-Franceschi a ob’inut premiul Historia pentru biografie în 2014 pentru cartea sa“Ninon de Lenclos” publicată la Payot (2014).

Programul evenimentelor GADIF – AICI

Târgul Internaţional de Carte de învățătură GAUDEAMUS 2015 – detalii, evenimente, program

Venue

Romexpo
Romexpo Sa Bld. Marasti, nr. 65-67, Sector 1
București, România
+ Google Map
Phone
021 202 5700
View Venue Website