Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jan Cornelius, Mircea Cărtărescu, Denisa Comănescu și Radu Paraschivescu despre „Eu, Dracula și John Lennon”

28.02.2017 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Editura Humanitas va asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu marti, 28 februarie, ora 19, la lansarea volumului Eu, Dracula si John Lennon. Povestirile unui traitor si uluit observator in Romania comunista si in mirificul Occident de Jan Cornelius, aparut in colectia „Memorii/Jurnale“. La eveniment vor participa, alaturi de autor, Mircea Cartarescu, Denisa Comanescu si Radu Paraschivescu.

Recompunand traseul biografic al autorului intr-o suita de 51 de anecdote, cartea are in centru spectacolul lumii – hilar, plin de surprize, adesea absurd. Dupa ce isi petrece copilaria si o buna parte a tineretii in Banatul natal, Jan Cornelius fuge in 1977 in Germania. Viata cotidiana in comunismul romanesc, in capitalismul occidental si apoi in societatea globala de azi ne este prezentata prin filtrul unui narator ale carui verva satirica si haz burlesc insenineaza chiar si momentele de tristete. Primita calduros de critica la aparitia editiei germane din 2013, cartea poate fi citita ca autobiografie fictionalizata, ca roman picaresc modern sau ca istorisire umoristica a vremurilor recente.

„Pe Jan Cornelius il stiam ca pe unul dintre cei mai inzestrati traducatori de literatura. Cand i-am citit cartea, am descoperit cu placere un autor melancolic si totodata plin de umor, care se apleaca asupra peisajului romanesc cu atentie si tandrete, dar si cu luciditatea si spiritul critic ale unui adevarat scriitor.“ (Andrei Plesu)

„Cornelius este un elev al lui Eugen Ionescu si Hrabal, ba mai mult de-atat: al lui Hasek. Dupa cum se stie, acesta din urma a fost parintele bravului soldat Svejk. Se vorbeste in carte si despre lucruri amare: psihiatrie, Securitate… In cele din urma, reteta lui Cornelius impotriva fundaturilor si a dictatorilor este calaritul fara cal. Clovnescul. Asta ajuta, atat in Est, cat si in Vest.“ (Berliner Zeitung)

Jan Cornelius, scriitor de limba germana originar din Romania, traducator si publicist, s-a nascut in 1950 la Resita. A studiat franceza si engleza la universitatile din Timisoara, Düsseldorf si Stirling (Scotia). Dupa ce a parasit Romania in 1977, s-a stabilit la Düsseldorf, unde a lucrat cativa ani ca profesor de liceu. A publicat in Germania numeroase carti de proza satirica, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura moderna. A colaborat la reviste satirice germane si elvetiene si a scris comentarii despre cultura moderna si piese radiofonice pentru posturile de radio nationale din Germania si Elvetia. In Romania, a publicat comentarii despre literatura in Observator cultural, Dilema veche si Romania literara. A tradus in limba germana si a prezentat in lecturi publice diversi scriitori romani contemporani, printre acestia numarandu-se Dan Lungu si Matei Visniec.

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map