Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

KEAN dupa J.P. Sartre & W. Shakespeare | regia Mihai Nițu

17.03.2015 @ 7:30 pm - 8:45 pm

lei30

Distribuție:
KEAN – Mihai Nițu
ANNA – Iulia Verdeș
SALOMON – Vladimir Albu

Scenografie – Arh. Andreea Simona Negrilă
Costume – Ilona Lorincz
Ilustrație muzicală – Alexandru Pavel
Regie – Mihai Nițu
Coordonator proiect – Adrian Titieni

„Atunci când trăiesc nu simt cu adevărat că trăiesc, dar atunci când Joc, simt cu adevărat că Exist!” (A. Artaud)

Cum să facem să nu mai fim spectatorii propriei noastre vieți? Cum să devenim Oameni de Acțiune (Drama)?

Astfel, ca răspuns, a apărut întâlnirea cu Shakespeare („a fi”/„a acționa”), cu Jerzy Grotowski (scosul măștilor) și cu Antonin Artaud (teoria dublului – actorul dublat de personaj: Kean/Hamlet; Anna/Ofelia; Salomon/Horațio).

În realitate, un tânăr de condiție modestă poate fi Rege, doar devenind Actor – alegând „Calea Regală” drept rațiune de a ființa. Această obsesie care l-a urmărit toată viața pe Kean, care i-a conferit integritate și demnitate umană, credință și dedicație față de profesie, dar totodată și o viață plină de lipsuri și suferință – sunt premisele de la care a pornit construcția acestui spectacol.

Pentru a atinge „Nemurirea” este nevoie de renunțarea totală de sine – de Însemnătatea pe care o capătă personalitatea umană în memoria oamenilor cărora le-a dedicat întreaga sa existență. Paradoxal, asta este contrar ideii de glorie, ideii de a fi celebru. În realitate, pentru a putea fi Cineva trebuie, să ajungi să fii un Nimeni…dar nu un Nimic…

Marele shakespearean Edmund Kean, în plină glorie, descoperă că lumea îl apreciază și „iubește” nu pentru cine este el cu adevărat, ci pentru personajele pe care le-a întruchipat, că va fi dat uitării imediat ce succesul îl va părăsi. Soluția este „anestezia percepției realității” prin viciu – doar așa viața poate deveni suportabilă pentru sensibilitatea și histrionismul artistului de geniu, doar așa poate rezista în scenă simultaneității de a fii om, actor și personaj.

Rămas singur, abandonat de oamenii care odinioară îl adulau, Kean o descoperă pe Anna – ființă naivă, absorbită de mirajul scenei, dar nu din dorința de a deveni celebră, ci din fascinația și dragostea autentică și dedicată pe care o are față de personalitatea artistului și omului Kean, cu voința de neclintit de a pune ordine în viața acestuia.

Salomon, devotatul său sufleor și în același timp cel mai bun prieten, personaj lucid și profund ancorat în realitate, este antipod și, paradoxal, busola, punctul de reper la care Marele Actor se va întoarce mereu pentru a-și recăpăta echilibrul.

Toate deciziile lui Kean sunt luate sub semnul Credinței în arta sa – de la care nu se va abate niciodată, indiferent de conjuncturile create.

Spectacolul „Kean” este o pledoarie despre condiția Actorului și efemeritatea artei sale.

Preț bilet: 30 lei
Rezervări: 0727116009 | 0726.243.907 | contact@teatrulmignon.ro | kean.shakespeare@gmail.com

Details

Date:
17.03.2015
Time:
7:30 pm - 8:45 pm
Cost:
lei30
Event Tags:
, , , , , , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1559798567593975/

Venue

Teatrul Mignon
Bd. Hristo Botev nr. 1
București, România
+ Google Map
View Venue Website