Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare de carte „Ramas-bun” de Radu Parpauta

18.10.2018 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Joi, 18 octombrie, de la ora 17.00, la Libraria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Ramas-bun de Radu Parpauta, aparut in colectia „Ego-Proza” a Editurii Polirom.

Invitati, alaturi de autor:
Doris Mironescu
Bogdan Cretu

Moderatoare: Mihaela Raileanu

Sesiune de autografe si exemplare cadou pentru studenti.
„Exista doua tipuri de povestiri in volumul de proze scurte Ramas-bun al lui Radu Parpauta: unul care sondeaza mediul satului moldovenesc, inca nepredat civilizatiei tehnice si fidel mentalitatii sale traditionale, cu personaje colorate, surprinse in firescul gesturilor si vorbirii lor: o lume in care se ride, se bea strasnic, se maninca pe masura (cititorul rafinat va gusta pe indelete paginile à la Creanga, Sadoveanu sau Pastorel Teodoreanu, in care eruditia culinara este instrumentata comic), dar se si sufera demn; si unul care recupereaza cotidianul ceausist, dar nu in nuantele sale sumbre, care oricum se subinteleg, ci cu zonele sale de absurd, de exotism, de diversitate. Radu Parpauta e un prozator special de (re)descoperit!” (Bogdan Cretu)

„Radu Parpauta, o spun din capul locului, are de partea lui geniul limbii. Vigoarea moldava a acestuia, pornita din Neculce si trecind prin Negruzzi, Creanga, Sadoveanu, amortise dupa Al.O. Teodoreanu. Cu Parpauta se reinzdraveneste miraculos – mai ales daca tinem seama de cacofonia din jur –, cu hitrosenie si chiar cu o anumita dezabuzare, aliniindu-si organic rafinamentul carturaresc (autorul fiind umblat prin marile literaturi, mai cu seama prin cea rusa, din care a si tradus consistent), fara a trai din nostalgii, ci probindu-si prospetimea genuina dincolo de ele.“(O. Nimigean)

Radu Parpauta (n. 1955, Tomesti, Iasi) a absolvit Facultatea de Rusa-Romana a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi; a beneficiat de o bursa a Fundatiei Soros. A fost, pe rind, profesor de tara, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, traducator, ziarist. Din 1990, scrie la mai multe ziare si reviste; a fost redactor, redactor-sef adjunct si redactor-sef al revistei Timpul. A tradus din limba rusa peste 50 de volume de istorie, filosofie, religie si literatura, publicate la edituri de prestigiu, dintre care amintim: Antihrist (studii); Povestire despre Antihrist de Vladimir Soloviov; Iisus Necunoscut de Dmitri Merejkovski; Spargatorul de gheata (volum urmat de alte sapte de acelasi autor) de Victor Suvorov; Filosofia lui Dostoievski si Sensul istoriei de Nikolai Berdiaev; Drumul de Vasili Grossman. Este antologat in volumul oZone friendly (2002), precum si in alte culegeri si antologii. A publicat volumele de proza Invierea mutilor (2005; carte triplu premiata), Giardinieri. Povestiri vechi si noua (2012), volumul de eseuri Creanga prin Creanga (2015) si romanele Povestea Radacinestilor (2015) si Moartea vine pe Bahlui (2018).

Details

Date:
18.10.2018
Time:
5:00 pm - 7:00 pm
Event Tags:
, ,

Organizer

Editura Polirom
View Organizer Website