Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare la Café Verona: „Trecerea”, de Cătălin Pavel

27.07.2016 @ 7:30 pm - 9:00 pm

Miercuri, 27 iulie, ora 19.30, la Café Verona Cărtureşti (Str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea ultimului roman semnat de Cătălin Pavel, Trecerea, apărut recent la Editura Cartea Românească, în curînd şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Felix Nicolau, George Neagoe

Trecerea este o carte-triptic, construită pe paradoxuri. Este un roman vesel despre moarte, sau poate invers, un roman tragic despre frumuseţea vieţii. Nu este vorba despre viaţa convenţională, „din cărţi”, ci de viaţa din arhondaric, din fabrica de bere, din circul nemilos al dragostei. Sînt şi cîteva pariuri dificile în această carte. În prima parte a romanului, de pildă, autorul fotografiază cu versatilitatea unui Man Ray viaţa de mănăstire, oferind una dintre cele mai substanţiale şi atipice abordări ale subiectului din ultimele decenii, într-o combinaţie fascinantă de teologie şi umor.

Scriitura e vie şi filigranată chiar şi atunci cînd temele sînt apăsătoare, ultime; marca ei personală rămîne transformarea spectaculoasă a faptelor şi a gesturilor banale în mici aventuri stilistice.

„Trecerea este o scriere enigmistică, fructificînd relaţia complice dintre «realitate» şi «visare», şi în acelaşi timp o carte de înţelepciune ce pare un mecanism izvorît dintr-o minte pluri-dimensională. Romanul devine o ipoteză cibernetică serioasă, bine întocmită.” (George Neagoe)

Cătălin Pavel (n. 1976) este doctor în arheologie. A făcut săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi în special în Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, la Troia), avînd ca rezultat volume academice precum Describing and Interpreting the Past, 2010, şi Dicţionar de mitologie greco-romană (coautor), 2011, dar şi o rubrică permanentă de arheologie în Dilema Veche. Bursier Chevening la Universitatea din Oxford şi Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim, a predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta, iar în prezent este cercetător postdoctoral la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

A debutat în anul 2010 cu romanul Aproape a şaptea parte din lume, la Editura Humanitas. În anul 2015 a publicat la Editura Cartea Românească romanul Nicio clipă Portasar. Volume de poezie: Altera Pars, 2013, Tulburarea la fiinţele vii, 2014, Doi oameni într-o poză, 2015, şi Adagietto, 2016.

Details

Date:
27.07.2016
Time:
7:30 pm - 9:00 pm
Event Tags:
, , , , , , ,

Organizer

Editura Cartea Românească
Website:
www.cartearomaneasca.ro

Venue

Cafe Verona Cărturești
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Website:
www.carturesti.ro