- This event has passed.
Lansare la Cărtureşti Verona: ”Mic jurnal cu amintiri” de Nadia Anghelescu
30.10.2013 @ 6:00 pm - 7:30 pm
Miercuri, 30 octombrie, la ora 18.00, la Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului Mic jurnal cu amintiri, semnat de Nadia Anghelescu, apărut la Editura Polirom în colecţia „Ego-grafii”, disponibil şi în ediţie digitală.
Alături de autoare, vor lua cuvîntul: Dan C. Mihăilescu, Răzvan Voncu şi Daniel Cristea-Enache.
Născută din dorinţa iniţială de recuperare a istoriei propriei familii şi de consemnare a istoriei personale, cartea Nadiei Anghelescu, fondatoare a şcolii româneşti de arabistică, îmbină forma jurnalului cu cea a memoriilor. Evocarea bucuriilor şi suferinţelor unei vieţi se împleteşte astfel cu cea a unei activităţi şi a unei cariere universitare bogate în împliniri.
„Nu este vorba despre un artificiu retoric: chiar am început aceste memorii cu gîndul la fetele mele, care nu ştiau nimic despre străbunicii lor, ştiau puţin despre bunici şi destul de puţin despre tinereţea părinţilor lor. Pe parcurs, lucrurile s-au complicat, pentru că mi-am dat seama că vorbesc şi despre altele decît despre mine şi ai mei, de exemplu despre lingvistica românească şi despre marii noştri profesori care au dus faima ei peste hotare, despre începuturile studiilor arabe în România şi despre epoca lor bună, despre faimoşii învăţaţi arabi şi arabişti pe care am avut norocul să-i cunosc. De aceea am acceptat îndemnul de a publica aceste amintiri.” (Nadia Anghelescu)
Nadia Anghelescu (n. 27 aprilie 1941, Hărţăgani, jud. Hunedoara). Termină liceul la Carei şi Facultatea de Filologie (arabă-română) la Universitatea din Bucureşti (1962). Doctor în filologie (1971) cu o teză de lingvistică. De la terminarea studiilor pînă la pensionare a fost cadru didactic al Facultăţii de Filologie (apoi de Limbi Străine) a Universităţii din Bucureşti: profesor (1991), şef al Catedrei de Limbi Orientale (1977‑1994), director al Centrului de Studii Arabe al Universităţii (1994‑2009). A predat cursuri de antropologie lingvistică arabă la Institutul Pontifical de Studii Arabe şi Islamologie de la Roma (1991), la Collège de France din Paris (1992), la Ecole Normale Supérieure din Paris-Fontenay-aux-Roses (1999) şi la Université Lyon III „Jean Moulin” (2001‑2002). A publicat nouă volume, între care Limbaj şi cultură în civilizaţia arabă (1986; tradus în Italia – Silvio Zamorani, Torino, 1993 – şi Franţa – L’Harmattan, Paris, 1995, reeditat în 1999 şi 2002), Orientalistica şi dialogul culturilor (în arabă, Sharjah, 1999) şi Identitatea arabă. Limbă, istorie, cultură (Polirom, Iaşi, 2009).