Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare #Rezist ! Poezia la Dactăr Nicu’s Skyzoyd Poets

03.06.2017 @ 6:00 pm - 9:00 pm

Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets rezistă. Vă invităm sâmbătă, 3 iunie, înTipografia, de la 18:00, la lansarea „#Rezist!Poezia”, o antologie de poezie coordonată și îngrijită de poetul Cosmin Perța, în care 47 de poeți și poete din toată România creează o viziune poetico-caleidosopică a protestelor de la începutul acestui an. În cadrul evenimentului vor citi și vor dezbate rolul social al poeziei contemporane: coordonatorul volumului, Cosmin Perta și 5 din cei 47 poeți antologați, Romulus Bucur, Robert Gabriel Elekes, Tiberiu Neacsu, Tara Skurtu și Mihail Vakulovski. Mulțumim Roxa Tarziu pentru acest afiș revoluționar.

„Această antologie nu reprezintă un act politic. Cel mult o bornă istorică, o foiță de turnesol, un aide-mémoire, un gest estetic, un manifest poetic. Poezia este forma artistică cea mai sensibilă la tectonica socială, spațiul imediat de manifestare a reacțiilor nedecantate, necizelate, spațiul țipătului.
Acesta este spațiul care ne interesează, cel în care psihicul și sensibilitatea reacționează la cald, în care rațiunea este supusă instinctului – în cazul nostru instinctului poetic. Antologia aceasta vine să surprindă, să imortalizeze – folosind poezia ca vehicul, pe post de cameră video – tocmai bolboroseala aceasta a sinelui în fața istoriei, să fixeze cât mai mult din gama de sentimente și reacții desfășurate încă de la început pe portativul acestor proteste.
La manifestații au participat sute de poeți. Dintre aceștia am ales 47. Poeți din generații diferite, cu afinități diferite, din orașe și din școli literare diferite. 47 de texte care împreună compun o simfonie atipică și inegală, la fel de compozită și necenzurată ca și manifestările sociale care au provocat-o. Poeme de dragoste, poeme sociale, poeme program, poeme crude, poeme scrise în timpul protestelor, despre proteste.
#Rezist! Poezia este o antologie unică, antologia unui moment istoric la care ne raportăm printr-o prismă estetică.”

Cosmin Perța în nota antologatorului