Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„Lectura de Joi” revine în Grădina de Citit – prima întâlnire

30.07.2015 @ 7:00 pm - 9:00 pm

JOI, 30 iulie 2015, de la ora 19:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane București (BMB), vor citi pentru public Florin Iaru, Anca Vieru și Cristina Andrei. Accesul la eveniment este gratuit și se poate face cu începere de la 18:30.

Agenția AdLittera vă invită la Biblioteca Metropolitană București, la un nou eveniment de lectură publică. În cadrul Programului „Cultura pentru toți”, organizează evenimente culturale, iar „Lectura de Joi” își continuă misiunea de a aduce scriitorul mai aproape de publicul rezident bucureștean, iubitor de literatură. În prima sesiune desfășurată timp de șase ediții, anul trecut, publicul a asistat la o experiență inedită alături de scriitori consacrați și debutanți, reamintind că la primele ediții au fost invitați Doina Ruști, Sorin Lucaci, Dana Nedelcu, Nora Iuga, T.S. Khasis, Diana Bădica, Filip Florian, Veronica D. Niculescu, Daniel Coman, Augustin Cupșa, Ana Săndulescu, Marius Gabor, Cezar Paul-Bădescu, Adina Popescu și Andreea Tănase.

Despre invitații primei ediții:

Cristina Andrei este absolventă de filologie în 1987 Profesor de limba şi literatura română – cu stagiul în Ialomiţa (satul Roşiori, comuna Moviliţa şi apoi Dridu). După 1980, din ianuarie ’90 până în 15 iulie, profesor de limba şi literatura română și latină la liceul Petofi Sandor în Bucureşti, iar de pe 16 iulie 1990, pe rând redactor, realizator şi producător în TVR, la Redacţiile Cultural, Viaţa Spirituală, Istorie Religie. Apoi, Redactor Şef la Redacţia Educaţie Ştiinţă şi Editor coordonator pe domeniul Educaţie Copii Tineret.

A realizat filme împreună cu Marius Oprea, despre arheologia victimelor comunismului (din 2010), a scris 7 din revistele colecţiei Mânăstiri Ortodoxe, a tradus în 2015 cartea jurnalistului italian Guido Barella, „La tortura del silenzio”, apărută la Corint cu titlul „În căutarea victimelor comunismului”.

În 2014 a publicat romanul Abonatul nu poate fi contactat la Editura Nemira, iar în 2015 acesta a primit Premiul de debut al revistei Observator cultural.

este absolventă de politehnică și a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare a schimbat ingineria cu științele umaniste.

A început să scrie de câțiva ani și a publicat în mediul online și în volumele colective Moș Crăciun & co. (Editura Art, 2013) și Ficțiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic jr.

Volumul său de debut, Felii de lămîie, a apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”,  în februarie 2015.

este un scriitor iubit de toate generațiile care i-au citit poezia, proza și editoriale, născut pe 24 mai 1954. A terminat Facultatea de Filologie – Bucureşti, 1978.

1993 – prezent, consilier tehnic, Academia Caţavencu.

1999 – 2000; 2004 – 2008 moderator, TVR, emisiunile: Artmania, Ia te uită ce-ai uitat, Cultura în bucate, Mari români, Tema de vineri;

1995 – 1997, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România;

1990 – 1995, redactor, editura „Cartea românească”;

1992 – 1993, PR, RCS;

1991 – 1992, jurnalist, Cotidianul;

1989 (decembrie, 21): participă la revolta din Bucureşti. Arestat. La ora trei dimineaţa, Radio Europa Liberă anunţă moartea probabilă a lui Florin Iaru;

1983 – 1989 (decembrie, 21), gestionar, editura Cartea românească;

1982 – 1991, fotograf (de artă, de nunţi, reportaj)

1978 – 1981, profesor, Galaţi, Bulbucata;

 Cărţi publicate:

1981, Cîntece de trecut strada (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România), editura „Albatros”

1982, Aer cu diamante, editura Litera, volum colectiv

1984, La cea mai înaltă ficţiune, editura Cartea românească

1990, Înnebunesc şi-mi pare rău, editura Cartea românească

2000, Tescani, 40238, editura Image, volum colectiv

2002, Poeme alese, editura Aula

2007, Poveşti erotice româneşti, editura Trei, volum colectiv

2011, Fraier de București, editura Polirom

2013, Povestiri cu final schimbat, editura Art

Colaborări: România literară, România liberă, 22, Cotidianul, Academia Caţavencu, Pro Sport (editorialist), Adevărul (editorialist), 24 FUN ş.a.

lectura de joi, editia I cover

Despre moderatorul primei ediții:

Eli Bădică (n. 1988) și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie.

Eli este jurnalist și PR cultural. Din 2013 este redactor-șef adjunct și editor al unuia dintre cele mai importante site-uri culturale românești, Bookaholic.ro. A scris sporadic la diverse publicații culturale de la noi (Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura). În prezent, este și redactor colaborator la Suplimentul de cultură și Revista Arte și Meserii.

Printre altele, este managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu, PR al Emineschool Bucharest Film Festival, care a avut ediția pilot în aprilie 2015, iar de curând este și PR al Casei de Pariuri Literare.

––

este un proiect cultural organizat de Agenția culturală AdLittera, ce cuprinde 10 întâlniri cu publicul rezident bucureștean, într-un spațiu cald și prietenos, cu scriitori consacrați şi debutanți.

Scopul acestei acțiuni este, în primul rând, acela de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie percepută ca o nișă a elitelor; scriitura este într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Așadar, vă invităm pe 30 iulie, de la 18:30, la „Lectura de Joi” care are loc la sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, în „”, Str. Tache Ionescu nr. 4.  

 

Cum stă bine oricărei comunități online, vă invităm pe pagina FB pentru „like”, „share” și „comment”.

 

Reamintim că, începând cu 30 iulie 2015, în fiecare joi, de la ora 19.00, timp de 10 (zece) ediții, agenția AdLittera organizează „Lectura de Joi”, în sediul central al Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul Programului „Cultura pentru toți”.

Venue

Biblioteca Metropolitana
Tache Ionescu 4
Bucuresti, România
+ Google Map