Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lectură publică și discuție cu Octavian Soviany, la București

20.09.2015 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Duminică, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Casa Costa-Foru (Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 7), din Bucureşti, Octavian Soviany va citi un fragment din cel mai controversat și premiat roman al său, Viaţa lui Kostas Venetis, apărut în 2011 la Cartea Românească şi în 2013 la Editura Polirom, în colecţia „Top 10+”.

Evenimentul va fi moderat de Miruna Vlada, iar intrarea este liberă.

Romanul semnat de Octavian Soviany a fost distins cu Premiul Radio România Cultural, la secţiunea „Proză”, ediţia 2012, nominalizare la Premiile revistei Observator cultural şi o nominalizare la Premiul Cartea anului 2011.

Kostas Venetis, care în copilărie a ucenicit într-o mănăstire din Grecia, cunoaşte o spectaculoasă „schimbare la faţă”: invertit demonic, călătoreşte mult – cunoaşte mizeria şi farmecul Istanbulului, pitorescul unui Bucureşti ce aminteşte de atmosfera Principelui, efervescenţa Parisului revoluţionar, splendoarea Vienei şi melancolia Veneţiei – şi întîlneşte oameni din cele mai diferite medii, de la drojdia societăţii la cercurile nobiliare. Pe măsură ce evenimentele se complică, povestea sa, în care violenţa, crima, înşelătoria şi complexele oedipiene se împletesc strîns, capătă accente tot mai întunecate, devenind o mărturie cutremurătoare despre iniţierea întru Rău.

Octavian Soviany (n. 23 aprilie 1954, Braşov) a debutat editorial cu volumul de versuri Ucenicia bătrînului alchimist (Dacia, 1983). De‑a lungul anilor a colaborat la principalele reviste literare din România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1995. A publicat poezie (Cartea lui Benedict – Vinea, 2002; Alte poeme de modă veche – Pontica, 2004; Scrisori din Arcadia – Paralela 45, 2005; Dilecta – Cartea Românească, 2006 ; Marii oameni ai revoluţiilor – ediţie samizdat, seria no name, 2009), roman (Textele de la Monte Negro – Pontica, 2003; Arhivele de la Monte Negro – Cartea Românească, 2012), teatru (Cinci poeme dramatice – Palimpsest, 2005) şi critică (Apocaliptica textului – Palimpsest, 2008 ; Cinci decenii de experimentalism. Compendiu de poezie românească actuală – Casa de pariuri literare, 2011). A primit trei premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru poezie şi critică (1994, 2000, 2008). A fost tradus în franceză, engleză, spaniolă, germană, italiană, maghiară, polonă, slovenă, bulgară.

Mai multe informaţii pe blogul personal al autorului.

Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului pilot „Faţadele sînt ale comunităţii”, un proiect ce explorează modalitățile prin care o veche casă boierească – Casa Costa-Foru – poate fi repusă în circuitul urban și social prin aducerea laolaltă a comunității celor interesați – sau cel puțin curioși – să descopere locuințele bucureștene de-altădată. Prin contribuții punctuale, revitalizarea devine un efort comun de apropriere – chiar și temporară – a unui spațiu social și cultural odinioară activ pe scena orașului.

„Fațadele sînt ale comunității” este un proiect Dincolo De Fațade realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – filiala București și cu Asociația Arché și este parte din Anuala de Arhitectură 2015. Mai multe informaţii, pe pagina de Facebook a proiectului.

Venue

Casa Costa-Foru
Aleea Dealul Mitropoliei Nr.7
Bucuresti, Romania
+ Google Map
View Venue Website