Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Les Jeudis littéraires – un dialog româno-francez despre Primul Război Mondial

15.12.2016 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Joi, 15 decembrie 2016, Institutul Francez din București si Grupul Editorial Corint au plăcerea să vă invite la un dialog româno-francez despre Primul Război Mondial, în cadrul unei noi ediții „Les Jeudis Littéraires”.

Discuția va avea loc la mediateca Institutului Francez si se va desfășura în limba română, în timp ce lectura va fi bilingvă.

Joi, 15 decembrie 2016, la Mediateca Institutului Francez, va avea loc o nouă ediție „Les Jeudis Littéraires”, în care Institutul Francez din București si Grupul Editorial Corint au plăcerea să vă invite la un dialog româno-francez despre Primul Război Mondial, pornind de la volumele Războiul redescoperit. 1914-1918 de Stéphane Audoin-Rouzeau și Annette Becker, Războiul unei familii. 1914-2014 de Stéphane Audoin-Rouzeau (volume din colecția „Corint Istorie”), Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial de Filip-Lucian Iorga și Din zbuciumul captivității de Maior Gheorghe Caracaș (volume din colecția „Istorie cu blazon”).

Dialogul va fi susținut de profesorul Florin Țurcanu, care a îngrijit publicarea în limba română a celor două cărți ale lui Stéphane Audoin-Rouzeau, profesor al prestigioasei Ecole des Hautes Etudes en Science Sociale din Paris și cel mai important reprezentant al școlii franceze de antropologie istorică a Primului Război Mondial și de istoricul Filip-Lucian Iorga, inițiatorul și coordonatorul colecției „Istorie cu blazon”, în care au apărut ultimele două cărți menționate. Moderatoarea acestei discuții este jurnalista Eli Bădică.

Așadar, un dialog dedicat Primului Război Mondial, „eveniment matricial al secolului al XX-lea”, în anul centenarului acestuia, în care perspectiva novatoare a profesorului Stéphane Audoin-Rouzeau asupra acestei conflagrații este completată de mărturia directă (în jurnalul de front Din zbuciumul captivității) a unui ofițer al Armatei Regale Române, Gheorghe Caracaș, și de cercetarea întreprinsă de istoricul Filip-Lucian Iorga asupra rolului și participării elitelor, marilor familii boierești române la Marele Război din 1914-1918 în cartea sa Un cântec de lebădă.

Venue

Institutul Francez din Bucureşti
Bdul Dacia, nr. 77
București, România
+ Google Map
Phone
0374 125 200
View Venue Website