- This event has passed.
Literatura nonconformistă vine la Timișoara pe 9 și 10 mai
09.05.2014 @ 6:00 pm - 10.05.2014 @ 5:00 pm
Timișorenii vor avea ocazia să se întâlnească vineri, 9 mai și sâmbătă, 10 mai, cu două tinere scriitoare foarte iubite de publicul de toate vârstele: Cristina Nemerovschi și Petronela Rotar.
Autoare a cinci romane, a unei cărți de dialoguri cu cititorii, inclusă în numeroase antologii din România și din străinătate, Cristina Nemerovschi a debutat memorabil în 2010 cu o carte ce avea să devină rapid controversată – romanul Sânge satanic. Premiat, citit și aprins discutat, Sânge satanic a fost continuat de alte romane cel puțin la fel de reușite și ieșite din tipare: Pervertirea, Ani cu alcool și sex, nymphette_dark99, Rezervația unicornilor.
Considerată de critica literară probabil singura reprezentantă a literaturii transgresive din România, Cristina Nemerovschi abordează teme puternice precum moartea, înstrăinarea, dezumanizarea, ruptura dintre individ și societate, căutarea propriului eu, fără a ocoli așa-zisele elemente “șoc”: droguri, incest, violență.
Petronela Rotar a debutat în urmă cu numai câteva săptămâni cu volumul O să mă știi de undeva, un foarte expresiv și autentic mix de proză lirică și versuri, care a trezit un interes record publicului. Printre atu-urile volumului O să mă știi de undeva, cititorii au apreciat ca se află sinceritatea, stilul direct, emoția transmisă de autoare. “O matrioşcă din păpuşi de sticlă, cu care umbli c-un fel de teamă, să nu le scapi şi să se strice”, așa definește scriitorul Mihail Vakulovski cartea Petronelei, O să mă știi de undeva. La rândul său, Ana Barton numește scrisul autoarei “vrăjitorie curată căreia n-ai cu ce să vrei să i te sustragi”.
Vineri, 9 mai, în cadrul StudentFest, Cristina Nemerovschi se va întâlni cu cititorii timișoreni de la ora 18, la Casa Artelor. Lansarea celui mai recent roman, Rezervația unicornilor, va fi urmată de o lectură și de o sesiune de discuții pe marginea trilogiei Sânge satanic, din care face parte romanul. StudentFest lansează tema IMPACT ca temă centrală pentru fiecare dintre secțiunile festivalului, mesaj prin care își propune să evidențieze puterea pe care StudentFest o poate avea asupra tinerilor artiști, precum și asupra publicului, deopotrivă.
Sâmbătă, 10 mai, de la ora 15, la Librăria Cartea de Nisip va avea loc o dublă lansare: Rezervația unicornilor și O să mă știi de undeva vor fi lansate în prezența celor două autoare. Invitați: Bogdan Munteanu, Marius Ștefan Aldea, Adrian Ioniță.
Despre Rezervația unicornilor:
Finalul trilogiei Sânge satanic. Un roman care continuă povestea stranie și captivantă a lui M. – “nihilist și mizantrop”. O carte care demitizează societatea consumeristă şi superficială, dezvelind brutal mecanismele șubrede și ruginite pe care se bazează falsa realitate cotidiană. Concepțiile lui M. sunt tranșante, neiertătoare şi extrem de lucide, fie că vorbește despre iubire, moarte, viața la limită, obsesii sau înstrăinare. Aflat în faţa perspectivei de a părăsi România, M. este prins între obsesia pentru libertate absolută și iubirea care îl îndepărtează de ea. Dar dacă cele două ar putea să se identifice? În cazul în care te-ai regăsit în romanele Sânge satanic sau Ani cu alcool și sex, mult-așteptatul final al trilogiei nu te va dezamăgi!
„Curată purificare!” (Dominic Dembinski)
„Absolut genială!” (Vlad Olan)
”Un roman cu umor nebun!” (Emil Brumaru)
“Sânge satanic e o carte excepțional scrisă, care nu seamănă cu nimic!” (Doina Ruști)
“Cristina Nemerovschi este un Caragiale al zilelor noastre.” (Felix Nicolau)
„Trilogia Sânge satanic este viitoarea Biblie!” (Emilian Marciu)
Despre O să mă știi de undeva:
“O să mă ştii de undeva e ca o matrioşcă din păpuşi de sticlă, cu care umbli c-un fel de teamă, să nu le scapi şi să se strice, dar apasă fără frică, intră, trage, priveşte-le, studiază-le, citeşte – au trecut prin multe, au rezistat în lumea reală şi au să reziste şi-n varianta lor hîrtioasă. (…) După ce-o să citeşti cartea ei de debut, o să exclami precum o tenismenă care tocmai a cîştigat un turneu foarte important – WOW! – şi de aici încolo o să ştii exact de unde o cunoşti.” (Mihail Vakulovski)
“Scrisul acestei femei frumoase din toate unghiurile de vedere şi de simţire nu se savurează. Se muşcă, se mestecă, se-nghite drag. E dulce şi te ustură. Incantaţie şamanică este aceasta, nu scriitură. Vrăjitorie curată căreia n-ai cu ce să vrei să i te sustragi. Curgi cu ea, te-amesteci şi te umpli de bună mireasmă. Pentru că ea e bună şi se dă. Pentru că ea e atât de bună încât te restituie ţie-ţi. Cuvinte-flori-de-câmp care nu se adună-n mănuchiuri, ci se răsfiră-n… poveme. L-am auzit pe Iulian Tănase zicând c-aşa se cheamă poveştile-poeme. Îndată m-am gândit la Petronela, c-o ştiu de undeva, din miezul nestricat al lumii, din timpurile-n care nu i se despărţiseră apele şi nici vântoasele în asta şi cealaltă. Pe când aveam noi ochi mulţi de heruvimi şi aripi şase de serafimi.” (Ana Barton)
“Scrie cu pasiune, știe să riște, să-și transforme experiența de viață în poeme. Este recognoscibilă și nu plictisește. Petronela Rotar are toate șansele unei traiectorii literare memorabile.” (Alexandru Petria)