Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de aprilie la Galeria de Artă Grimberg – a patra ediţie a Nopţilor macedonskiene

30.04.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Miercuri, 30 aprilie, începând cu ora 19:00, la Casa de licitaţie şi galerie de artă Grimberg (Bd. Carol nr. 6) va avea loc cea de-a patra ediţie a Nopţilor macedonskiene: „Noaptea de aprilie”, continuând seria manifestărilor dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski.
La eveniment vor participa Denisa Comănescu, directorul editurii Humanitas Fiction, Mihaela Varga, critic de artă, Mihai-Daniel Gheorghe, colaborator la Academia Română şi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Tema „Nopţii de aprilie” va fi „Stilul în artă şi literatură” şi se va desfăşura sub forma unui arc peste timp, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – până în prezent.

Întâlnirea va avea ca punct de pornire articolul „Despre stil” publicat de Alexandru Macedonski în 1884:

„Dar cea d’intâi condiţiune (…) este neapărat întrebuinţarea unui stil simplu; prin stil simplu se înţelege o scriere neîncărcată cu imagini, cu comparaţiuni şi epitete. (…) Stilul, dacă nu înduioşează, dacă nu deşteaptă cugetări într-o ordine superioară, dacă nu smulge zâmbetul sau lacrăma, dacă nu răpeşte, dacă nu mişcă, poate să rămâie tot stil, dar vârful său se întoarce în potriva celui care-l mânuieşte.”

Irina Macedonski: „Am descoperit articolul «Despre stil» la scurt timp după ce am recitit proza lui Alexandru Macedonski, mai puţin cunoscută astăzi, însă nu mai puţin valoroasă decât poezia sa. Proza lui Macedonski m-a surprins prin lejeritatea stilului şi printr-un anumit sentiment de eliberare din «corsetul canonic». Părea că proza sa ar fi fost scrisă mult mai aproape de timpurile noastre, în vremea lui Camil Petrescu şi a grupării din jurul cenaclului Sburătorul care a pledat pentru stilul «anticalofil», eliberat de metafore şi epitete, sincronizând, astfel, literatura română cu literatura europeană din acea perioadă.”

La Noaptea de aprilie publicul va asista la o dezbatere care va încerca să răspundă la întrebări precum:

– Importanţa stilului literar azi mai are puterea să delimiteze curente literare şi orientări estetice asa cum obişnuia în secolul al XIX-lea şi în perioada interbelică?

– Care sunt acei autori contemporani care au inovat la nivel de stil şi astfel şi-au creat propriul public şi recunoaşterea internaţională?

– În ce măsura stilul literar şi artistic preferat de un public este, poate, legat de… stilul de viaţă/nivelul de trai?

Mihai-Daniel Gheorghe: ,,Dacă vorbim despre stil la Alexandru Macedonski, vorbim automat despre o manieră de a judeca viaţa în general şi literatura în particular. Scriitorul a fost, am spune astăzi, un om cu stil. De la aspectul vestimentar la croiala ideilor literare, nimic nu a scăpat privirii atente a acestui elegant artist. Macedonski se făcea remarcat, în primul rând, prin prezenta sa, şi asta înainte ca lumea să îi citească scrierile. Oamenii îl recunoşteau după joben, după costumul-redingotă, după cravatele mari de mătase, după bastonul de fildeş şi după lucitoarele inele care îi împodobeau mai mereu degetele. Acest aspect îngrijit al omului de zi cu zi a trecut şi în literatura sa – articole-program ne înfăţişează un estet, un autor care căuta frumusețea ca formă de sublim în Artă.

Macedonski – deşi a scris ciclul Nopților – este un poet solar, luminos, diurn. Totul se întâmplă la vedere în opera sa. Faptul că a fost un bun teoretician al literaturii l-a făcut să fie foarte exigent cu propria-i creaţie – şi astfel, Macedonski a dat, ca nimeni altul, strălucire literaturii noastre, prin arta sa cu irizări de diamant.”

Printre tablourile expuse la eveniment vor fi expuse importante lucrări de patrimoniu, în avanpremiera licitatiei din 14 mai, organizate de Casa de licitaţie Grimberg la Radisson Blu Hotel Bucureşti, un eveniment reunit sub tema „Artă. Credinţă. Regalitate”:

* Samuel Mützner – Peisaj la Balcic. Estimare 20000 – 30000 Euro

* Iosif Iser – Odaliscă. Estimare 15000 – 25000 Euro
Samuel Mützner – Fata cu lalele. Estimare 15000 – 25000 Euro

* Oscar Späthe – Dorobanț. Estimare 8000 – 13000 Euro

* Jean Alexandru Steriadi – Peisaj cu case la Balcic. Estimare 6500 – 10000 Euro

* Gheorghe Petrașcu – Marină. Estimare 6000 – 10000 Euro

Intrarea va fi liberă.

————————–————————–—————–
Informatii suplimentare

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul următoarelor „Nopţi macedonskiene” vor fi organizate spectacole de teatru, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, teoria literaturii şi creative writing, management cultural etc.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei „direcţii” în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”

Venue

Casa de licitaţie şi galerie de artă Grimberg
Bd. Carol nr. 6, et. 1, sector 3
București, România
+ Google Map
Phone:
+40 723 264 273
Website:
www.grimberg.ro