Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de august: un rendez-vous literar printre roze, la Grădina Botanică din Bucureşti

30.08.2014 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Sâmbătă, 30 august, începând cu ora 18:30, la Rosariumul din cadrul Grădinii Botanice “D. Brândză” a Universităţii din Bucureşti va avea loc Noaptea de august, a opta ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de august se va desfăşura sub forma unui rendez-vous literar în aer liber ce va avea ca temă grădinile de trandafiri ale Bucureştilor de altădată ce au inspirat pasiunea lui Alexandru Macedonki pentru roze, nobilele flori pe care poetul a reuşit să le transforme, dintr-un motiv literar, într-un simbol ale cărui semnificaţii vor fi revelate de Marius Negulici, expert cercetător în domeniul soiurilor de trandafiri, Mihai-Daniel Gheorghe, poet şi istoric literar şi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Evenimentul va debuta printr-un periplu ghidat de Marius Negulici la Rosariumul Grădinii Botanice, prilej cu care vor fi revelate peste 200 de soiuri şi specii de trandafiri din toate grupele de înflorire, reunite sub un număr impresionant de peste 3.000 de exemplare. De asemenea, publicul va fi invitat să decopere trandafiri care înfloresc încă din secolul al XIX-lea, prezenţi şi la Rosariumul din incinta Grădinii Botanice.

Rosarium

Aspect din Rosarium cu vedere spre sere, la Grădina Botanică

„Alexandru Macedonski și-a însușit simbolul rozelor, simbol nobiliar în virtutea ascendenței familiei sale, transformându-l într-o metaforă cuprinzătoare a întregii sale filosofii literare. Parfumul, culoarea, muzica au inspirat dintotdeauna arta macedonskiană, în calitate de «materii prime» ale unui proces elaborat de o anume «chimie literară» prin care acestea au devenit senzaţii complexe, rezultând din ele o extraordinară simfonie a simţurilor.” Mihai – Daniel Gheorghe

Rozele din poetica macedonskiană au văzut lumina tiparului prin volumul Poema rondelurilor publicat postum în anul 1927, volum din care fac parte ciclurile „Rondelurile rozelor”, „Rondelul rozelor de azi şi de ieri”, parte din ele fiind publicate de Alexandru Macedonski în timpul vieţii, începând cu anul 1916.

Noaptea de august se va încheia cu un dialog de lectură din versurile lui Alexandru Macedonski: „Rondelul rozelor ce mor”, „Rondelul cascadelor de roze”, „Rondelul beat de roze”, „Rondelul rozelor de august” „Rondelul nopţii argintate” şi alte texte mai puţin cunoscute publicului larg.

Intrarea va fi liberă.

_______________________________________________

Informatii suplimentare

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei teme în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”

Venue

Grădina Botanică “Dimitrie Brândză”
Şoseaua Cotroceni nr. 32, Sector 6
București, România
+ Google Map
Phone:
078 526 52 08
Website:
www.gradina-botanica.ro