- This event has passed.
Noaptea de iunie în vers liber de jazz – a șasea nocturnă macedonskiană
25.06.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm
Miercuri, 25 iunie, începând cu ora 19:00, în grădina J’ai Bistrot (Calea Griviţei nr. 55) va avea loc Noaptea de iunie, a şasea ediţie a Nopţilor macedonskiene dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.
Reluând un dialog simbolic cu boema culturală a secolului al XIX-lea, evenimentul va debuta cu un spectacol de lectură susţinut de actorul Bogdan Bran, după o selecţie de texte din opera unor scriitori precum Arhur Rimbaud, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire, Alexandru Macedonski.
Seara se va încheia printr-un recital susţinut de Jazzapella, unul dintre cele mai apreciate grupuri de jazz vocal autohton, care s-a făcut remarcat prin participarea la festivaluri internaţionale.
Fie că vor cânta şansonete, jazz clasic, muzică din filme sau compoziţii proprii, cei cinci membri ai formaţiei promit depăşirea limitelor posibile pe care vocea umană le poate atinge.
La Noaptea de iunie publicul va fi invitat să-l descopere pe Macedonski altfel decât l-au cunoscut la manual: ca autor care a făcut o pasiune pentru depăşirea limitelor literare, de această dată, prin compunerea de poeme cu vers liber.
“Hinov” este considerat primul poem scris în vers liber din literatura română; datând din anul 1879, este contemporan cu primele încercări de acest gen din Franţa şi Europa. După cum au scris istoricii literari, cu acelaşi poem începe epoca literaturii române moderne.
În calitate de gazde ale evenimentului, vor fi prezenţi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, poet şi exeget macedonskian.
Jazzapella
J’ai Bistrot, Bogdan Bran, cât şi membrii grupului Jazzapella au acceptat să se alăture pro bono acestui proiect,
iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Rezervări la numărul 031.426.20.47 – J’ai Bistrot
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Despre proiectul Nopţilor macedonskiene
Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei.
În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.
Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei teme în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:
– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”
Facebook: https://www.facebook.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Despre Jazzapella
– Când vocea nu simte nevoia unui instrument –
Jazzapella este un grup ce promite cu fiecare concert depăşirea limitelor pe care vocea umană le poate atinge. Repertoriul său cuprinde hituri pop, piese de coloană sonoră, jazz classics, „chanson” şi compoziţii originale.
Membrii grupului Jazzapella au fost invitaţi să concerteze la festivaluri naţionale sau internaţionale, precum Festivalul George Enescu, Girona A Capella Festival – cel mai mare festival de gen, desfăşurat în Cataluña.
S-au făcut remarcaţi, de asemenea, pentru noi dimensiuni ale inovaţiei aduse în cadrul petrecerilor private şi corporate. Modul Jazzapella de a face muzică s-a materializat adesea în performance-uri spontane, tip flash mob.
Jazzapella sunt: Ana-Cristina Leonte, Ana Bancescu, Elena Moroșanu, Zoltán András, Bogdan Tudor, Mihail Grigore.
Facebook: https://www.facebook.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Despre Bogdan Bran
A absolvit Facultatea de actorie la Universitatea „Spiru Haret” în anul 2012, la clasa Adrianei Piteşteanu şi a lui Vlad Rădescu, remarcându-se în piese de A.P. Cehov.
Rolul lui Asaf Saharov în piesa „De-a baba oarba”, de Edna Mazya, i-a adus o primire de succes prin proiectul de licenţă.
În prezent joacă la Teatrul de Comedie în spectacolul independent „Romeo şi Julieta”, în regia Teodorei Câmpineanu, în rolul Spiţerului, şi în spectacolul „Câini” de Alex Tocilescu, în regia Lilianei Câmpeanu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Despre J’ai Bistrot
J’ai Bistrot s-a născut la Târgu Mureş şi din prima zi am încercat să dăm viață locului cu oameni frumoși și pasionați de muzică, teatru, filme, fotografie, literatură sau orice subiect care ne provoacă imaginaţia.
Anul trecut, ne-am decis să venim şi în Bucureşti să cunoaştem şi mai mulţi oameni şi să legăm proiecte sau întâmplări care să bucure pe oricine participă la ele.