Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de martie, online, pe Facebook: „Poezia viitorului”

31.03.2014 @ 8:00 pm - 9:00 pm

Luni, 31 martie, începând cu ora 20:00, pe pagina de Facebook a scriitorului Alexandru Macedonski (www.facebook.com/alexandru.macedonski) va avea loc cel de-al treilea eveniment din seria Nopţi macedonskiene – ,,Noaptea de martie”, cu tema Poezia viitorului.

La eveniment vor participa scriitori precum: Florin Piersic Jr., Teo Bobe, Jean-Lorin Sterian, Cristina Nemerovschi, Claudiu Komartin, Florin Corneliu Pîtea, Luca Dinulescu, Adrian Haidu, Mihail Vakulovski, Florin Buzdugan şi Mihai-Daniel Gheorghe. Aceştia au răspuns provocării de a prezenta în faţa publicului de pe Facebook un text propriu care va porni de la un vers din poezia lui Alexandru Macedonski.
Evenimentul va avea ca subiect central un citat din manifestul Poezia viitorului, publicat de Alexandru Macedonski în revista Literatorul, în anul 1892: „Poezia nu va fi decât muzică şi imagine, aceste două eterne şi principale sorginţi ale ideii.”Pentru mulţi istorici literari, acesta este manifestul poeziei simboliste prin intermediul căruia s-a dezvoltat literatura modernă românească.

Despre Poezia viitorului

Primul articol-program în care Macedonski se arată preocupat de felul în care ar trebui să arate o nouă poezie datează din 1878 şi se intitulează ,,Câteva cuvinte critice asupra versificaţiunii”, publicat în ,,Vestea”, reluat şi definitivat într-o formă mai amplă în Literatorul în periada 1880-1882. Cu această ocazie, Macedonski face prima analiză critică la nivelul prozodiei din literatra română, vorbind despre: ciocnirea vocalelor şi a consoanelor, cezură, hiat, rime, licenţe (poetice) etc.

Urmează ,,Despre logica poeziei” – în ,,Literatorul” din iulie 1880 unde Macedonski se arată un fin observator al evoluţiei limbajului poetic:,,Pentru a scrie versuri, trebuie ca cineva să fie deplin stăpân peste limbă şi să cunoască în mod amănunţit toată armonia şi toată nearmonia ce rezultă din întocmirea literelor în cuvinte şi din ciocnirea acelor litere şi cuvinte între ele. Scara alfabetică, considerată din acest punct de vedere, constituie o adevărată scară muzicală şi arta versurilor nu este nici mai mult nici mai puţin decât arta muzicei.”

,,Poezia viitorului” este, însă, articolul-program reprezentativ scris de Alexandru Macedonski în vederea revitalizării poeziei române de la aceea vreme marcată de şabloane paşoptiste. Apărut în numărul din iulie 1892 al ,,Literatorului”, ,,Poezia viitorului”, are încărcătura unui adevărat manifest: sunt trasate noile direcţii ale poeziei, se aminteşte evoluţia poeziei simboliste europene şi dezvoltă ideea centrală a sinonimiilor dintre poezie, muzică şi pictură.

Mihai-Daniel Gheorghe: ,,Pănă la Alexandru Macedonski nimeni nu a mai încercat în literatura română să definească şi să teoretizeze poezia. Macedonski a fost primul care a vorbit în termeni critici despre elementele de prozodie, despre figurile de stil şi despre versificaţie. De asemenea a intuit foarte bine că poezia nu este o artă statică – mobilitatea ei fiind dată de flexibilitatea imaginilor pe care le poate conţine. Astfel, Macedonski ajunge să vorbească despre o muzică a culorilor în poezie şi să realizeze versuri care să încânte toate simţurile umane: rostirea prin recitare, văzul prin imaginile descrise, auzul prin muzicalitatea versurilor (dată, de cele mai multe ori, prin refren) şi chiar simţul olfactil prin parfumul rozelor – flori care au devenit emblemă a artei sale poetice.

Simţind că poezia de până la el şi-a epuizat resursele discursive, Alexandru Macedonski a căutat să realizeze un nou limbaj poetic şi, până la necuvintele lui Nichita Stănescu, niciun alt poet al nostru nu a fost atât de îngrădit de tiparele unei epoci pe care a căutat din răsputeri să o devanseze prin arta versurilor.”

Irina Macedonski: ,,Preocupările inovatoare ale scriitorului si omului Alexandru Macedonski, atât ca poet cât şi ca teoretician al poeziei, m-au dus cu gândul la felul în care şi-ar fi desfăşurat astăzi activitatea. Evident, ar fi căutat să popularizeze poezia cu mijloacele moderne care astăzi ne stau la dispoziţie. Astfel, Noaptea de Martie are ca bază de pornire o platformă online, unde luni aşteptăm cât mai mulţi participanţi la discuţii despre poezie, sublim, culoare, poate şi muzică.”

……………………………………………………………………………………………………………

Putem spune, fără să exagerăm, că Macedonski este borna de la care şi-a început drumul noua poezie română, drum care mai continuă şi astăzi. Când ne gândim la numele unui poet care a visat pentru prima dată la noi, să rupă graniţele poeziei însăşi, primul nume care ne apare în minte este al lui Alexandru Macedonski.

Noaptea de martie face parte din seria de evenimente lunare „Nopţi macedonskiene” prilejuite de proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).

Cele trei „direcţii” în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”